Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

20.8.2009

Nokkosmarjapuuro

Innostuimpa tänään postailemaan oikein urakalla! Laitan tähän vielä oikein maukkaan aamu- tai välipalapuuron ohjeen, koska se maistui ja tuntui todella "tehokkaalta". Nyt kaikki poimimaan ja kuivattamaan meidän metsien omaa superruokaa!

Nokkosmarjapuuro
2 isoa annosta

- Ainakin 4 isoa nokkosta
- pussillinen mustaherukkaa (200g)
- 2 päärynää
- 1 rkl maca-jauhetta
- 1 rkl hampunsiemeniä
- 2 rkl yön yli liotettuja auringonkukansiemeniä
- alle tl steviaa tai hunajaa (halutessasi makeampaa 1 rkl)
- vettä n. 2-3 dl

Ainekset vaan tehosekoittimeen ja päälle vielä kurpitsansiemeniä. Sovella ohjetta, mutta nokkoset, marjat, siemenet ovat loistoyhdistelmä!

15 kommenttia:

 1. Mitä nokkosista käytetään? Lehdet, varret, juuret vai koko pakkaus?

  VastaaPoista
 2. Koko pakkaus:) Tietty lämpimiin ruokiin, kuten keittoihin ja lettuihin voi käyttää pelkkiä lehtiäkin. Itse laitan blenderiin siis kokonaisena.

  "Nokkosen lehtiä käytetään nokkoskeittoon, nokkoslettuihin ja muihin ruokiin pinaatin tapaan. Sanotaan että nokkosessa on vähemmän nitraattia kuin pinaatissa, mutta nitraattipitoisuus riippuu voimakkaasti kasvupaikasta. Siksi nokkosta ei suositella kerättäväksi kovin rehevistä kasvupaikoista. Nokkonen pitää typpipitoisesta, eli rehevästä maasta, jota löytyy muun muassa navetan lähettyviltä.

  Nokkosen lehdet ovat parhaimmillaan alkukesästä. Myöhemmin kannattaa kerätä syötäväksi vain ylimpiä lehtiä. Kun nokkospuska on leikattu, sen latvat tuottavat taas uusia pieniä lehtiä, joten säännöllinen sadonkorjuu pitää nokkosviljelmän hyvälaatuisena.

  Nokkosta voi säilöä kuivaamalla tai pakastamalla nopeasti ryöpätyt lehdet.

  Kansanperinteen mukaan nokkonen auttaa reumatismiin, munuaiskiviin ja astmaan. Ainakin se on diureetti eli lisää virtsan eritystä, ja sisältää rautaa, kalsiumia, C-vitamiinia ja proteiinia." (wikipedia)

  VastaaPoista
 3. Ei juuria sentään? :) Mun mielestä nokkonen menee nopeasti aika pahan makuiseksi, vain nuoria versoja ja kasvin ylimpiä lehtipareja olen käyttänyt.

  VastaaPoista
 4. No ehkä ei perinteiseen tapaan, mutta eipä ne myrkyllisiäkään ole. Tuolla blenderissä menee lehtien kanssa, eikä maistu lainkaan. Juurella kuitenkin sanotaan monessa lähteessä olevan hyviä vaikutuksia...Tässä toimin koekaniinina:)

  VastaaPoista
 5. Ihanaa kun jaksat kirjoittaa ja innostaa ihmisiä näin paljon!:)
  Olen B12-vitamiinin saantia miettinyt, mutta en oikein löydä lähdettä johon uskallan luottaa.
  Siis puhutaan että sitä saa vain lihasta, mihin en oikein usko. Olen myös lukenut että elimistö tuottaa sitä itse, siitä en sitten tiedä?
  Ja myös sellaista tietoa löytyy, että kasveista saisi tarvittavan määrän, koska kasvissyöjäeläimetkin pärjäävät ilman vitamiinilisiä??
  Vegaanina syön B12-vit purkista.
  Merilevissäkin sitä kai on, mutta kuullut että elimistö ei pysty tätä käyttämään hyväksi?
  Eli onko sulla jotain tietoa/mistä itse saat b12:sta

  VastaaPoista
 6. Eli voiko tähän (loppukesä) vuodenaikaan keräiltyjä nokkosia käyttää kokonaisuudessaan, esimerkiksi juuri smoothiessa? Ajattelin tänään mennä ensimmäistä kertaa tutkimaan lähimaaston antimia ja pyöräyttää mahdollisesti löydetyt nokkoset viherpirtelöön.

  VastaaPoista
 7. Paikallisessa luomupuodissa myydään b-12 vitskua joka on solgarin tekemä ja on hyvää kamaa.
  T: Niina

  VastaaPoista
 8. Onko syanokobalamiini vai metyylikobalamiini tuo b12? Myrkyllistä syanokobalamiinia en voi suositella.. Ja ikävä kyllä parempaa en ole suomesta löytänyt. Apteekkari ei ollut kuullutkaan metyylikobalamiinista, mun piti näyttää sormella ihan kirjasta että sellasta on olemassa!!

  VastaaPoista
 9. Olisin laittanut linkin siihen, mutta kun ei tää anna laittaa. Tuota metyylihommia se on. Apteekkarit nyt ei olekkaan mitään vitamiini asiantuntijoita vaan ihan muiden asioiden...valitettavasti. Ellei ole sitten itse opiskellut.

  Tuota olen itse ainakin paikalliselta luonatishoitajalta ostanut jo monta vuotta. Kunnon aineita, kun saa aina ostaa muualta kuin nuista "virallisista" kaupoista.

  T: Niina

  VastaaPoista
 10. Hei! Ja kiitti taas reseptistä :) ootko sä paljonki keräilly noita "luonnon superfoodeja" ja esim. kuivattanu? Sit mua kiinnostas tietää, että millanen ruokarytmi sulla on tässä raakaruokailussa? Niinku esim. mitä vedät aamulla/päivällä ja mihin aikoihin, ja minkä verran voi syödä ennen nukkumaanmenoa jne..

  T: Mari

  VastaaPoista
 11. Hitsi olin jo kirjottanu pitkän vastauksen mutta se katos...kerron ruokarytmistäni lähipäivinä. B12 mm. tässä http://www.living-foods.com/articles/b12issue.html. Tiivistän tuonkin jutun.

  Suosittelen kokeilemaan nokkosta smoothiessa!

  VastaaPoista
 12. Voiko nuo nokkosen lehdet käyttää ryöppäämättä vihersmoothien tekoon? Eli sen kun napsii lehtiä mukaan ja heittää blenderiin muiden ainesten kanssa? Kun ryöppäämisen ideahan on vissiin eliminoida se polttava myrkky nokkosista.

  VastaaPoista
 13. Ryöppäys ei ole välttämätöntä ja ainakin itse haluan säilyttää kaiken ravinteen siinä ja blenderissä menee niin pieneksi silpuksi, ettei paljoa poltot tunnu.

  "Tuoreet nokkosen lehdet kannattaa kiehauttaa kiehuvassa vedessä eli ryöpätä, jotta saadaan pois polttiaiskarvoissa oleva muurahaishappo. Kiehauttaessa lähtee kuitenkin pois myös hyödyllisiä ravinteita, joten kiehumisajan ei ole hyvä olla kovin pitkä; pelkkä kastaminen kiehuvaan veteen saattaa riittää. "(http://wikikko.info/wiki/)

  VastaaPoista
 14. Kiitti tiedosta! Kävinkin heti keräämässä nokkosia - otin pienimpiä mitä löysin ja isommista sitten vaan ylimmät lehdet. Ajattelin aamulla vaan huuhdella nuo kuumalla vedellä (kaipa ne jääkaapissa jokusen tunnin säilyvät) ja heittää sitten muiden vihersmoothieainesten kanssa blenderissä sekaisin. Tämmöisistä keräilyjutuista tulee jotenkin ihan mielettömän hyvä fiilis, kun tajuaa, että tuolta luonnosta saa kaikenlaista ensiluokkaista syötävää ihan ilmaiseksi :)

  VastaaPoista
 15. Minäkin kävin nokkosjahdissa eilen, ja tein ekan nokkospuuron ohjeellasi tänään! Tuli kyllä hyvää. Ensi kerralla voisin uskaltaa laittaa nokkosta enemmän, nyt kun olen testannut, että en esim. ole allerginen sille. :D

  Ryöppäsin nokkoset kyllä aika huolella, kun pelotti se polttaminen niin paljon. Toivottavasti en onnistunut kaikkia ravinteita hävittämään... Blenderini on kyllä hyvä, mutta ei sentään mikään Vitamix. Ehkä joskus uskallan kokeilla, silppuaisiko se lehdet tarpeeksi pieniksi niin, että polttaminen häviää ilman ryöppäystä!

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...