Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

27.8.2009

Metsässä fiilistelyä

Ehdin sittenkin mustikkametsään ja voi sitä tunnelmaa! Aikaisempi postaukseni koski mm. kauppojen superfoodeja, mutta oman pihan lisäksi nyt alkaa olemaan viimeiset hetket hakea ilmaiset tehoruoat Suomen puhtaista metsistä. Fiilistely metsässä on jotain aivan mahtavaa. Voisin nauttia siitä ilmasta ja hiljaisuudesta vaikka kuinka pitkään. Luonnon kanssa on aivan erilainen yhteys kuin ennen. Kun katselee ympärilleen näkee joka paikassa elämää ja myös ruokaa -joka on meille keräilijäihmisille kaikkein luontaisinta. Parasta metsäreissulla on epämääräinen "haahuilu", kun sattumalta löytää pusikon villivadelmia tai mustikka-apajan.


Mökkimme vieressä pellolla kasvaa lapsuuden suosikkejani punaisia karviaisia. Saldoni päivän aktiivisen poimimisen jälkeen karviaisten lisäksi oli vadelmia, mustikoita (puolet meni jo parempiin suihin), mustaherukkaa, hieman nokkosen lehtiä sekä monta pussia mustaherukan lehtiä. Kävin oikein "teurastamassa" (kauhea sana) peltomme mustaherukkapuskat. Nyt on ainakin jonkin verran vihreää syksyn ja talven varalle. Hieman jo kauhistuttaa ajatus, että joutuu turvautumaan kaupan salaatteihin, kun on jo tottunut aamuiseen luontoretkeen ja villikasveihin. Kasvihuonekasvatetut kasvit on aika -ei niin hotteja, kun on tottunut parempiin.


Olin myös päivän ilman blenderiä! Vanhemmilleni maistuivat myös pilkotut vihannekset ja erityisesti avokadodippi. Äitini on innoissaan Gojimarjoista eli "gojamarjoista" hänen lausumanaan. Parhaiten sitä vinkkiä tulee näköjään annettua ihan suoraan näyttämällä ja antamalla maistiaisia omista safkoistaan. Myös aamupalani (hedelmiä, voikukkaa ja "gojamarjoja") houkutteli äitiäni...Hän oppi myös nopealla visiitillä tunnistamaan ayurveda -kehotyyppejä. Aikamoista.Ihme kyllä sinilevä on vasta nyt iskenyt vesistöömme. Kävin kuitenkin aamulenkin jälkeen vielä uimassa. Apua, kun vesi tuntui aluksi kylmältä, mutta jo hetken päästä oli ihan lämmin. Tänä kesänä on onneksi tullut uitua harvinaisen paljon jo kesäkuun aikana. Oli jännä fiilis käydä myöhään yöllä saunassa, kun oli lähes pilkkopimeää. Ero kesä- ja elokuun välillä on todella dramaattinen.8 kommenttia:

 1. ihania metsätunnelmia, ihan samanlainen vapaa fiilis itellä kun metsässä seikkailee :) haahuilu on hyvä sana ja se mieletön tunne kun löytää jonkin hyvän apajan, mustikkaa ja/tai nyt jo kanttarellia. Käydään äipän ja isomman poitsun kanssa 2-3 kertaa viikossa metsässä, niissä melkein samoissa mettissä kuin sinäkin ilmeisemmin!:) ja pian pääsee puolukkaan :D

  VastaaPoista
 2. Mitä meinaat tehdä mustaherukan lehdistä? Ja pakastitko ne ihan sellaisenaan vai valmiiksi pilkottuna vai kuivaatko tai jotain?

  VastaaPoista
 3. Laitan ainakin vihersmoothieiden sekaan, niinkuin olen koko kesän tehnyt. Pakastin sellaisenaan, myös kuivata voi.

  Erään lähteen mukaan "Marjapensaita ei kuitenkaan pidä ylenmäärin parturoida". Kantapään kautta mennään siis...

  VastaaPoista
 4. Voisikohan nuita oman puutarhan omenia laittaa pakastimeen? :P Ei niitä kaikkia saa kuitenkaan nyt syötyä nii sääli kun menevät hukkaan.

  VastaaPoista
 5. Omenia kannattaa kuivata. Jollei ole kuivuria, niin vaikkapa leikataan viipaleiksi ja neulalla pujontetaa paksuunlankaan kuivumaan (jätä joka viipaleen väliin muutaman millin rako). Pitäisi olla kuivia parin, viimeistään kolmen päivän kuluttua. Pakastanut olen tuoresoseena.

  VastaaPoista
 6. omenaa voi pakastaan ihan tuoreeltaankin! Olen lohkonut pusseihin ja sitten vaan pakastanut!!

  VastaaPoista
 7. Joo, mielestäni on outoa, että ohjeissa neuvotaan ensin keittämään omenat ja sitten pakastamaan, JOTTA entsyymitoiminta loppuisi. Miksi sen pitäisi loppua? Päinvastoin...Ihme ohjeita...

  VastaaPoista
 8. Aina kun näen ihmisiä poimimassa metsän herkkuja, tekee mieli rientää metsään mutta yleensä se lopahtaa siihen että havahtuu ja tajuaa asuvansa kaukana metsästä. ;D Onneksi on sentään toreja mistä voi ostella kyseisiä herkkuja. :)

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...