Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

10.8.2009

Lähes paljain jaloin


Olen alkanut lenkkeilemään viime aikoina taas hieman enemmän ja se on tuntunut aika hyvältä, kun kroppa alkaa tottumaan uudenlaiseen ruokavalioon. Yksikin päivä viime viikolla lähdin lenkille, vaikka vatsa tuntui vielä täydeltä ja hieman turvonneelta syömisestä, mutta lenkki kulki silti loistavasti. Toista olisi ollut ennen. Lonkka on kuitenkin edelleen kireä ja venytellessä kipeä ja mietiskelin minkätyyppistä hoitoa kokeilen seuraavaksi. Ostin luontaistuotekaupasta netissä suositeltuja Fortodol-kapseleita, joiden pitäisi auttaa nivelvaivoihin, mutta parin viikon käytöllä en huomaa juurikaan muutoksia ja nehän siis vain poistaisivat oiretta. Kivun syy on edelleen mysteeri ja olenkin jo menettämässä toivoani. Lihastenja nivelten asennot pitäisivät eri asiantuntijoiden mukaan olla kunnossa. Myös energiavirtauksia on hoidettu - onko kipu vain kroonista, joka pitää hyväksyä?

Kävimme viime viikolla paljain jaloin kävelyllä kirjastossa ja se tuntui kyllä mukavalta ja erittäin erilaiselta kuin lenkkarit jalassa. Mietiskelimme, että olisi mukava juosta paljain jaloin myös lenkkejä, jos se olisi turvallista. Kysymykseeni vastattiinkin pian ja erään bloggauksen kautta innostuin sitten siitä, voisiko myös apu vaivaani löytyä juoksukengistä tai kengättömyydestä, koska kengillä on suuri merkitys kehon kannattelulle. Entä jos "hienot" juoksulenkkarit vain vääristävät asentoasi ja vaivoja alkaa ilmaantumaan. Onhan ihmiselle alunalkaenkin ollut itsestäänselvää kävellä enimmäkseen paljain jaloin. Jalan hermopäätteet osuessaan maan pinnalle opettavat meitä juoksemaan oikein automaattisesti.

Löytämäni blogin (urbaani oranki), jossa on siis muitakin hyviä aiheeseen liittyviä postauksia, mukaan:

"Itse asiassa on tutkittu, että tukevat ja pehmustetut kengät estävät jalkoja toimimasta luonnollisesti ja näin ollen nivelet joutuvat ottamaan paljon kovempia iskuja vastaan mikä juuri johtaa loukkaantumisiin."

ja

"Juoksijat eivät juurikaan edes kärsineet loukkaantumisista ennen kuin vasta 70-luvun jälkeen kun urheilusta tuli suuri bisnes. Keksittiin kengät, mitkä aiheuttavat ongelmia ja sen jälkeen ollaan loputtomasti voitu myydä tätä ongelmaa ratkaisevia kenkiä, mutta ei se ratkea lisäämällä juttuja vaan nimenomaan poistamalla. Niken suunnittelijat ovat tietenkin jo kauan tienneet tämän, mutta vasta pari vuotta sitten markkinoille saatiin tuote millä rahastaa paljasjalkajuokseminen. Eli markkinoille tuotiin Nike Free."


Kun KAIKKEA kannattaa kyseenalaistaa, niin tässä on yksi asia lisää. Markkinoilla on nyt Vibram Fivefingersit, jotka mukailevat avojaloin juoksemista. Olen nyt hetken aikaa kävellyt vibrameillani ja ne tuntuvat kyllä mukavilta. "Kengät" sopivat mihinkä vaan aktiviteettiin esim. vaellukselle, kävelyyn, juoksuun, kiipeilyyn, uimiseen...Opaskirjasessa sanotaan, että niiden käyttäjistä tuntuu, että he ovat enemmän kosketuksissa ja balanssissa maahan. Tietty onhan tämä taas yksi uusi markkinatuote lisää, mutta kuitenkin vaikuttaa paremmalta ja luonnollisemmalta vaihtoehdolta kuin vaivoja mahdollisesti lisäävät superlenkkarit.

Hinta oli 109€ Intersportista ja se oli pitkästä aikaa sijoitus muuhun kuin ruokaan. Olen sen mielestäni ansainnut, koska rankka työrupeamani on päättynyt ja olisin jokatapauksessa mennyt hoitamaan vaivaani jonnekin. Nyt kokeilen, olisiko näistä popoista apua ja raportoin tilannetta!

20 kommenttia:

 1. Itse kävin tänään tasapainoilemassa kivillä ja kohta olisi tarkoitus mennä juoksemaan harjua ylös, eli noin kolme kilsaa ylämäkeä. Toivottavasti oot hankintaan tyytyväinen. Vähän jopa ärsyttää mainostaa noita tossuja, koska en oikein usko ylettömään kuluttamiseen ja turhaan uuden ostamiseen, mutta FiveFingersit ovat olleet mulle vaan niin kova juttu, että on pakko.

  VastaaPoista
 2. Uusimmassa Kunto Plus -lehdessä on juttua siitä, mitä hyötyä on juosta ilman kenkiä. KP on muutenkin urheilulehdistä paras. Lehdessä on jotain basic luomujuttua ym. :)

  aprilmoon

  VastaaPoista
 3. Vau, hienot popot sulla :D Toivotaan, että toimivat myös! Enpä ollut näistäkään koskaan kuullut ennen.. Mut paljain jaloin on kesällä niin ihana kulkea, jos vaan pystyy - no ainakin rannoilla ja omalla pihalla. Tai sit mahdollisimman littanoissa läpysköissä.

  VastaaPoista
 4. Vaan miksi pitää simuloida paljain jaloin liikkumista kalliiden kenkien avulla, kun voi kävellä paljain jaloin oikeastikin ja aivan ilmaiseksi.

  VastaaPoista
 5. Paljain jaloin on tietenkin paras liikkua ja niin ainakin itse liikun aina kun on mahdollista. Esim eilen kävin kuitenkin juoksemassa 5 kilsan lenkin harjua ylös, enkä ainakin itse tykkää paljain jaloin juosta havuilla, kävyillä ja pienillä kivillä. Se on mielestäni FiveFingerseissa juuri se juttu, että ne suojaavat kaikelta terävältä, mutta samalla säilyttää lähes paljasjalkafiiliksen.

  VastaaPoista
 6. Eikö suomalaisella Feelmaxilla ole ollut jo ainakin vuoden tuollaiset samanlaiset jalkineet? Täysin paljain jaloin ei kannata kävellä hygienia-ja turvallisuussyistä muualla kuin kotipihoilla...Olen samaa mieltä että KP on paras kuntoilulehti! Siellä on aina artikkeleita superfoodseista yms.

  VastaaPoista
 7. Kävin koittamassa eilen pikku lenkin, ja tuntui kyllä tosi kivalta! En myöskään halua yleensä mainostaa ja kuluttaa, mutta olen samaa mieltä siitä, että täysin paljain jaloin juokseminen ei ole ihan turvaallista. Noilla popoilla se tunne on kyllä mahtava, kun on samalla se tunto että turvallisuus.

  Enpä tiedä tuosta Feelmaxista. Nettisivuilta ei ainakaan ihan vastaavia löytynyt.

  VastaaPoista
 8. Miulla on ihan oikeasti huonot lonkat. Siis sellaiset, kuin joillain ihmisillä on vaan huonot polvet. Tärähtely, eli juuri esimerkiksi lenkkeily asfalttiteillä tai painavien kauppakassien rahtaaminen kävellen riittävän pitkään, aiheuttaa juurikin jäykkyyden tunnetta ja kipua tietyissä asennoissa.

  Paras hoito oikein kipeytyneisiin lonkkiin mitä olen havainnut on ratsastus. Ei mikään esteratsastus ehkä kuitenkaan :D, mutta jo se, että istuu ilman satulaa kävelevän hevosen selässä aktivoi kaikkia tukilihaksia ja jopa niitä ihan syvimpiä ja vaikeimmin tavoiteltavissa olevia lonkkien nivelten lihaksia. Jo pienenkin hepan kanssa kävelyn jälkeen kipeytyneet lonkat on loppupäivän ihan loistokunnossa. Jos olisi varaa, niin kävisin kaksi kertaa viikossa ratsastamassa ja voisin taas elää huoletta lonkkieni suhteen.

  Mutta koska varaa ei ole eikä nyt ole ketään kavereitakaan asumassa lähellä hevosineen, niin keskityn enemmän ongelman ehkäisemiseen; en lenkkeile enkä juoksentele millään kovilla pinnoilla tai jatkuvatasaisella maastolla. Pitkä kävely (noin 5 kilsaa) rasittaa lonkat ihan älyttömään kuntoon jos alla on tie, mutta metsäpoluilla ja ryteiköissä rämpiminen ei aiheuta mitään ongelmia ellen revittele ;)

  VastaaPoista
 9. Onpas hauskat monot :). Itse olen yritänyt motivoia itseäni juoksemaan mutta vihaan lenkkareita, hyvä siis tietää että olisi jokin muukin mahdollisuus jalkojen suojaksi :)

  VastaaPoista
 10. Voiko noilla juosta talvella?

  VastaaPoista
 11. En suosittele Fortodol- kapseleita. Muutenkin aika hankalia nuo luontaistuotteet kun ei ole tutkittu ja voivat luvata mitä vain (ja näköjään sisältää mitä vain...)
  Myönnettäköön että vähän perinteisemmän koulukunnan edustaja:) -mepa

  http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/200902259147658_ul.shtml

  VastaaPoista
 12. Edelliseen...Pitää vähän vettä takaisin, ilmeisesti vain osa (tietty erä) sisälsi Nimesulidia (tulehduskipulääke, vedetty pois markkinoilta). eikä linkkikään taida aueta.-m

  Hyvä blogi kaikkinensa, Heidi!

  VastaaPoista
 13. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 14. Thank you kaikille kommenteista. Enpä usko, että ainakaan märällä ja liukkaalla kelillä on kovin mukavat tai Suomen (etelän) suurilla hangilla:) En muutenkaan tykkää lenkkeillä huonolla kelillä, joten nautitaan tästä ajasta!

  Uni: Hyvä tietää. Mulla on vaan ihme juttu, kun tosiaan vaan toinen lonkka vaivaa.

  Juu mepa morottaja tiesinkin tuon jutun noista kapseleista ja ei oo niitä...Mutta mielellään otan kommentteja vastaan myös "perinteisemmiltä" lähteiltä:)

  VastaaPoista
 15. Äidilläni (hieman yli nelikymppinen) on myös ollut lonkkaongelmia. Hänellä niihin auttoi inkivääri. Samaten on auttanut isäni olkapäävaivoihin. Isäni syö ohuita inkiväärisiivuja ruisleipänsä päällä, äitini sekoittaa palat teehensä. Päivittäisellä käytöllä ovat huomanneet tehon. Tiedä sitten.. en sen tarkemmin tuohon inkivääriin ole tutustunut eikä omaa kokemusta ole. Mutta ajattelin vinkata, jos haluat selvitellä enemmän tai jopa testata :)
  Kiitos muuten loistoblogista (löysin tämän vasta ja pidän valtavasti)!

  VastaaPoista
 16. Eikös msm ole kans hyvä nivelille? ja arthitryl,kukohheltta,glukosamiini, d-vitsku, kalaöljyt,nokkonen, vihersimpukka,se mainittu inkivääri.
  Mummolla oli polvi sökö ja sai lekurilta pistoksia kukonhelttaa, niin se pysyi sillä vuosia kunnossa. Sitä ei nyt ilmeisesti enää saa ja mummo joutuu sen takia polvileikkaukseen?!!
  Käsittämätöntä. Toki hyvät hoidot halutaan lopettaa, että päästään leikkaamaan...niinhän ne vetää luontaistuotekaupoistakin apteekkiin myytäväksi tuotteita jotka tekee apteekin kassaan liian suuren loven.
  Harmi, kun en saa liitettyä jostain syytä nettiosoitteita tähän olisi ollut muutaman hyvä.
  T: Niina

  VastaaPoista
 17. Mulla on FiveFingersit olleet nyt reilun kuukauden ja vähän aikaa sit kirjoittelin kokemuksiani Kulutusjuhlaan.

  Mitä noihin Feelmaxeihin tulee, niin korviini kantautuneet käyttäjäkokemukset väittävät, että niissä pohjat kuluvat aika nopeasti, eikä siis asfaltilla voi käyttää lainkana.

  VastaaPoista
 18. Kerroit merkillisistä kivuistasi. Onko SI-niveltesi asennot tutkittu? Suomessa on yksi ainoa lääkäri, fysiatri Markku Turunen (löytyy Googlella), joka tutkii ja hoitaa nivelmanipulaatiolla SI-nivelvaivoja. SI-nivelet eli risti-suoliluunivelet löytyvät tuolta lantiosta, ja tätä yhtä lukuun ottamatta lääkärit antavat niistä sellaisia ihmekommentteja kuin "ne ovat ihmisen vahvimmat nivelet, ei ne voi menna sijoiltaan". Kyllä voi. Kaikkien niska-hartiaseudun, selän ja jalkojen kipuihini löytyi syy: oikea SI-nivel oli sijoiltaan. Mainitsemani lääkäri laittoi sen paikoilleen ja kivut hävisivät.

  Ihme salaliitto tässä maassa lääkäreiden, tutkijoiden ja teollisuuden kesken. Raha sen on joka ratkaisee... Vähähiilariseen ja gluteenittomaan ruokavalioon kuolee, selkäkivut johtuu välilevyongelmista, joka pitää leikata...

  Tsemppiä!

  Melkein parantunut

  VastaaPoista
 19. Hei, tää oli erittäin mielenkiintoinen tieto. Mulla on nimenomaan lantiossa jotain häikkää. Olenkin yrittänyt netistä ettiä parannuskeinoja, mutta tästä en ole kuullut. Menen ehdottomasti kokeilemaan. Jossain palstalla näin, että Treellakin on osaajia, pitänee selvittää enemmän. Kiitos!!

  VastaaPoista
 20. Mulla pätevä hermoratahieroja laittoi lantionikamat paikoilleen ja lieväksi skolioosiksi terveydenhoitajan toimesta diagnosoitu vaiva parani ja jalkani on nyt yhtä pitkät. Tää hieroja toimii Kaakkois-Suomessa, mut täytyyhän näitä vastaavia hierojia olla muuallakin Suomessa.

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...