Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

16.8.2009

Herkuttelun pelastus ja piina

Vaikka olemme raakaravinnolla, olen huomannut, että minulla on samat herkuttelutottumukset kuin aiemminkin. Jos kaapissa on mitä tahansa makeaa ja hyvää, niin se ei siellä kauaa ole! Ennen ostaessani kerran viikossa karkkipussin, söin sen suunnilleen viidessä minuutissa ja kärsin sitten vatsakivuista. Samalla katkeroiduin kaverilleni, joka pystyi syömään ehkä 2 sipsiä pussistaan per päivä.

Yhdet suklaaöverit olen jo vetänyt, joten sen suhteen opin olemaan hieman varovaisempi. Raakasuklaassa on kuitenkin niin paljon tehokkaita aineita, että ei ihme, että tuntemuksia tulee. Toista se on Fazerin suklaalevyn vetäminen, josta ei saa muuta tehoa kuin vääntöä vatsaan, kun se muodostaa vararengasta vyötärölle! Mutta tosi kuin vesi on, ettei minkään ruoan ylensyöminen ole hyväksi. Olemme suklaan lisäksi tehneet myös herkkuja, joissa pääpaino on neutraalimmissa aineissa, kuten siemenissä ja pähkinöissä ja niiden suhteen ei näytä tulevan mitään yliannostusoireita. Valitettavasti.

Ehkä kropalla kestää vielä jonkin aikaa tunnistaa se stoppi ja nyt haluan todella rauhassa odotella sitä aikaa ja samalla nauttia kympillä kaikista uusista jutuista vaikkakin sitten söisin 3 kertaa enemmän kuin tarvisi. Olen Pitta-tyyppiä, joten ylensyöminen ja vatsan turvotus on minulle ominaista. Onneksi kehotyypilleni silti myös suositellaan makeaa! En yhtään ihmettele. Pelastus ja piina siis. Ainakin tulee testattua, voiko tällä ravinnolla oikeasti lihoa ja onko kalori sittenkin kalori! Olisi kyllä huvittava tietää, kuinka monia tuhansia kaloreita sitä on tullut vedettyä, vaikkakin sitten "täyttä ravintoa".

Jos nyt sunnuntain kunniaksi tekisin pienen lupauksen, että kokeilisin vähentää herkkujen syömiseen vain 3:n päivään viikossa. Se ei varmaan ole liikaa vaadittu? Tässä vaiheessa tuntuu, että on jo löytänyt niin paljon juttuja, että pitäisi osata nauttia keskittymisestä oikeasti siihen laatuun ja jokaiseen suupalaan.

Seuraava resepti sai minut kirjoittamaan tämän alkustoorin, joten suosittelen sitä varauksella! Se on ehkä liian hyvää ollakseen totta! Jos jostain syystä on jo kyllästynyt raakasuklaaseen, saa tällä varmasti vastaavia elämyksiä. Kinuskin maku tulee mm. kookosöljystä ja raakakaakaosta, joidenka lisäksi muita supereita, kuten raakakaakaojauhetta, macaa ja gojimarjoja saa kätevästi mm. hyväksi toteamastani Cocovi:n verkkokaupasta sekä Tampereella Runsaudensarvesta.

- 2,4 dl taateleita liotettuna 1-2 tuntia
- 3,5 dl taateleiden liotusvettä
- 1 vaniljatanko
- 6 dl manteleita
- 2 rkl raakakaakaojauhetta
- 1 dl kookosöljyä

Blendataan kaikki ainekset ja jäädytetään 2 tuntia. Ohjeen mukaan voi myös dipata suklaakastikkeeseen (jota en ole vielä kokeillut ja yritän hillitä, etten heti kokeilisi:)

Jos jälkkärillä haluaa herkutella enemmänkin, voi lounas olla sitten salaattipainotteinen ja kevyempi, kuten tässä.

- Oman maan kesäkurpitsoja pilkottuna
- Porkkanoita pilkottuna

- Salaattia, paprikaa, oliiveja, siitakesieniä toisella lautasella

Dipit:

-Tahinia, jossa sitruunaa, suolaa, vettä
- 2 Avokadoa, valkosipuli, sitruunamehua, suolaa

Välillä tuntuu, että kissan elämä on niin helppoa, kun ei tarvitse murehtiä mitä syö. Joko saalistat itse ruokasi tai syöt sitä, mitä sinulle annetaan. So simple! Ja elämästä nautitaan kuitenkin täysillä...Nautinnollista (ja vihannespainotteista) viikon alkua!

7 kommenttia:

 1. no huh mitä reseptii... tuo suklaa lähtee kyllä testiin ensi viikolla!!

  VastaaPoista
 2. Mulla liika hiilarit vaikuttaa, niin ikävästi, että himottaa makeaa aivan liian usein!!

  VastaaPoista
 3. Oletko koskaan kokeillut nollalinjaa makeiden herkkujen suhteen? Itsekin olen altis herkkujen syöntiin, ja joskus homma on mennyt ihan holtittomaksi. Nykyisin syön hyvin vähän makeaa, mutta holisti mikä holisti... :)
  Parikin viikkoa sokerittomalla (tuoreet hedelmät käyvät, mutta kaiken maailman siirapit ja kuivahedelmät eivät) ruokavaliolla herkistää makuaistia niin, että itseään pitäisi kokemukseni mukaan olla huomattavasti helpompi "hallita".

  VastaaPoista
 4. No, Ollilla taitaa olla vielä hieman tehokkaammat eväät kun mulla:)

  Oon joo kokeillut nollalinjaakin ja onnistuu helposti kun vaan ei oo herkkuja saatavilla:) Kuivahedelmien himo on vähentynyt alkuajoista huomattavasti ja kaippa se siirtymä menee vaihe vaiheelta eteenpäin. Parempi näin kuin liian rajoitteinen, uskoisin.

  VastaaPoista
 5. Ei liity suoranaisesti tekstiin, mutta tuli yleisesti mieleen..

  Ehkä yleisimpiä juttuja, mitä tapahtuu kun siirtyy raakaravinnolle: syö huomattavan paljon nesterikkaita, makeita ja viilentäviä ruokia. Noh, millä korjata tilanne, jottei tule välillä fiilis, että tekisi mieli vetää riisimuro tai myslipaketti alas sellaisenaan?

  Muistaa pitää ruokavaliossa myös niitä kuumentavia ja kuivia ainesosia. Chiliä ja cayannee vähän joka väliin. Maca on loistava kuumentaja myös. Ayurvedaan tutustumalla löytyy monesti hyviä puuttuvia palasia tältä sektorilta ja uskon, että Heidi tulee jakamaan vinkkejä myös juuri tältä saralta :)

  Itellä toimii "siemenpuurot" (blendaa liotettuja siemeniä)+jauheet törkeen hyvin tommoseen "kuivanälkään". Mausteeksi ehkä vähän inkivääriä ja kanelia. Nam!

  Ps. Kannattaa muistaa, että niillä mielihaluilla on aina jokin syy. Psyykkinen tai fyysinen.

  VastaaPoista
 6. Tää on kyllä täysin aiheeseen liittymätön kommentti mutta äkkiä lukemaan tää artikkeli! http://ilonpisara.blogspot.com/2009/08/maidon-monet-kasvot.html Ehkä sen vois liittää tohon listaan oikeassa laidassa?

  VastaaPoista
 7. Jake: Kiitos, pitää perehtyä enemmän asiaan, on kyllä tiedossa nuo ruoka-aineiden vaikutukset ja ne ovatkin ayurvedassa seuraavana opiskelussa vuorossa. Tulen todellakin perehtymään niihin ja kertomaan asiasta:)

  Siemenpuuroa pitää ehdottomasti kokeilla! Ja kyllä, syy on siellä jossain ja todennäköisesti psyykkisellä puolella. Matkalla ja oppimassa ollaan edelleen, mutta on hienoa, kuinka reaktiot näkyvät selvemmin kropassa kuin ennen. Kiinnittää paljon enemmän huomiota ruoansulatukseen ja siihen, mitä oikeasti tekee mieli (oli se sitten vaikka suklaata:)

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...