Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

28.8.2009

B12 aiheuttaa hieman päänvaivaa

Kyseinen vitamiini ja huoli sen saannista tulee yleensä esille puhuttaessa kasvissyönnistä tai veganismista. Ennakkokäsitykseni ennen aiheeseen perehtymistä oli se, että B12:sta eli kobalamiin tai yleensäkään minkään (paitsi D-vitamiini, johtuen auringonvalon puutteesta) vitamiinin puutoksia ei monipuolisella ja raa'alla kasvisravinnolla pitäisi esiintyä. Vitamiinimääriä tärkeämpää olisi suoliston kunto ja sitä kautta oikeanlainen ravintoaineiden imeytyminen. Useat lähteet kuitenkin toteavat, että asia on syytä ottaa kohtalaisen vakavasti. Koitan avata asiaa ymmärrettävästi selkokielellä, mutta korjatkaa asiaa paremmin tuntevat, jos havaitsette virheitä tekstissäni tai jos teillä on parempaa tietoa asiasta.

B12 vitamiinia tarvitaan mm. verisolujen muodostamiseen, hermoston toimimiseen ja vastustuskyvyn ylläpitämiseen. B12 -vitamiinin pitkäaikaiset puutostilat voivat johtaa mm. hermostohäiriöihin, anemiaan ja masennukseen. B12 voi varastoitua maksaan kuudeksi vuodeksi, joten puutosoireilla kestää aikansa esiintyä. Parhaita B12.sta lähteitä ovat maksa, munuainen, kala ja liha sekä maito- ja hiivavalmisteet.

Tässä ei ole kuitenkaan kyse siitä, etteikö ihminen voisi pärjätä luontaisesti vain kasvisravinnolla, ja että eläinkunnan tuotteiden syöminen olisi vitamiinin kannalta välttämätöntä. B12:sta ei sinällään esiinny missään ruoka-aineissa, vaan sitä tuottavat bakteerit, joita elelee mm. maaperässä, eläinten suolistossa ja fermentoreissa. Ennen steriilistä bakteeripelkoista aikaamme, jolloin ruoka syötiin lähes suoraan pellosta, ei ongelmaa ollut. Saimme sekä huonoja että hyviä bakteereja sekä B12:sta.

Tuoreesta Nori-merilevästä on löydetty aktiivista B12:ta, mutta Suomessa se on pelkästään kuivattua eli se sisältää ainoastaan analogeja. B12 saattaa esiintyä myös tyrnimarjoissa, hapatetuissa tuotteissa, spirulinassa ja siitepölyissä, mutta näiden lähteiden osalta tutkimukset ovat kesken, enkä luottaisi pelkästään niihin.

Kyseisen vitamiinin määriä, jonka tarve koko ihmiselämän aikana on määrällisesti vain seitsemäsosa aspiriinitabletista, olennaisempaa on sen imeytyminen. B12-vitamiinin imeytyminen poikkeaa muista vitamiineista, koska se tarvitsee niin sanotun sisäisen tekijän (intrinsic factor, IF), joka kuljettaa vitamiinin ohutsuoleen, josta B12 imeytyy verenkiertoon. Koska B12-vitamiinia esiintyy peptidisidonnaisena eläinkunnan tuotteissa, niin sen hyödyntämiseksi ihmisen ruoansulatuselimistön täytyy entsyymeillä pilkkoa peptidit, josta seuraa se, että kypsennetyn ruokavalion heikentämä ruoansulatusjärjestelmä ei kykene enää tehokkaasti imeyttämään B12:sta. Eli jos ruoansulatuselimistö on surkastunut, se ei kykene välttämättä tehokkaasti imeyttämään B12:sta.

B12 vitaminia tuotetaan siis myös terveessä ihmisen suolistossa ja puutostiloja ei pitäisi esiintyä, jos suolisto ja aineenvaihdunta ovat kunnossa. Puutostilat olisivat oire isommasta ongelmasta, kuten heikosta ruoansulatuksesta, bakteeritasapainosta jne. Mistä tietää, toimiiko ja imeytyykö kaikki niinkuin pitää, vaikka ajatteleenkin syövänsä todella oikein on sitten toinen juttu. Tätä ei ehkä voikaan kovin helposti tietää, koska muuttujia on lukuisia.

Tieteellisiä tutkimuksia löytyy tästäkin aiheesta ristiriitaisin tuloksin. Osa lähteistä toteaa, että vegaaneilla saattaa esiintyä ainakin pienimuotoisia puutostiloja, mutta toisaalta he tarvitsevat sekasyöjiä vähemmän kyseistä vitamiinia. Tämä ainakin, jos he nauttivat enimmäkseen raakaa kuin kypsennetty ravintoa.

Raw Food "guru" David Wolfen mukaan asiasta ei pitäisi ottaa ongelmaa, päinvastoin. Hänen mukaansa, kun asioita ei liikoja mieti ja kuuntelee kroppaansa, kaiken pitäisi toimia niinkuin pitääkin. Hänen kokemuksellaan pitkäaikaiset raw foodistit ovat pysyneet terveinä ilman erillistä B12:sta. Myös varoittelevia esimerkkejä löytyy, kylläkin perus vegaanipohjalta.

Koska tutkimustyö on kesken (B12 on eristetty vasta 1940) kannattaa jokaisen tehdä omien tuntemuksiensa mukaan ratkaisu asian suhteen. Jos kroppa toimii ja tuntuu hyvältä, eikä synteettinen valmiste houkuttele, ei sitä välttämättä tarvitse. Jos puutostilasta on pelko, kannattaa ehkä napata lisäravinnetta tai parantaa yleisesti ruokavaliota lisäämällä puhtaamman ja kypsentämättömän ruoan osuutta. Todennäköisesti ainakin jälkimmäinen vaihtoehto auttaa niin tähän, kuin mahdollisiin muihin ongelmiin. Tasojen mittauttaminen silloin tällöin on tietenkin aika varma vaihtoehto.

Lisävalmistetta käytettäessä parempi vaihtoehto on etsiä mahdollisimman puhdas ja lisäaineeton valmiste. Raw food -asioihin perehtyneen David Favorin mukaan kannattaa olla erityisen varovainen synteettisen B12:sta suhteen. Koska vitamiini vaikuttaa tärkeisiin solullisiin toimintoihin, kuten hermostoon ja ikääntymiseen, saattaa eristetystä B12:sta saada liika-annoksen, jolla voi olla kohtalokkaita sivuvaikutuksia.

Asiaan pitäisi perehtyä todella ajan kanssa, koska varsinkaan suomenkielisiä lisäravinnekriittisiä lähteitä ei vielä näytä löytyvän (yleensäkään juuri mistään muustakaan). Itse ajattelin alkaa metsästämään jonkunlaista luomu B12:sta, josko sitä jostain löytäisi, jota voisi käyttää ainakin varovaisesti. Tottakai käytän myös monipuolisesti leviä ja superfoodeja sekä ainakin pistän luomuporkkanat pesemättä suuhun. Luulen olevani viisaampi asian suhteen jonkin ajan päästä ja päivittelenkin aihetta heti, kun mahdollista.

Lähteitä
David Wolfe: The sunfood diet success
http://ezinearticles.com/?Raw-Food-Diet---Vitamin-B12-Deficiency-and-Solutions-(I)&id=1421874
http://www.vegaaniliitto.fi/vegaia/2005/kesa/b12.html
http://www.vegaaniliitto.fi/vegaia/2000/kevat/B12.html
http://www.living-foods.com/articles/b12issue.html
http://www.veganhealth.org/b12/raw
http://www.rawfoodexplained.com/why-we-should-not-eat-meat/the-vitamin-b12-hoax.html
http://www.saunalahti.fi/arnoldus/cobalami.htm
http://www.tohtori.fi/?page=6746948&id=8344898
http://radicalhealth.com/issues/2005-08-19:extreme-life-hacks-series.txt

21 kommenttia:

 1. Oot oikeessa, eli jos kaikki toimii niinkuin pitäisi niin ei pitäisi olla mitään ongelmaa saannin suhteen, mutta harvalla meistä toimii niin kuin pitäisi.
  Gabriel Cousens, joka on yks mun kuuntelemista jäbistä suosittelee B12-lisää kaikille. Pointtina tietysti onkin, että mikä valmiste on hyvää ja mikä ei:methylocobalamin on jees, mutta muut muodot b12-vitamiinista ei oo jees. Mulla on sellanen joka imeytyy suuhun laitettaessa, eli menee suoraan suun limakalvoista verenkiertoon. Jenkeistä noita valmisteita saa mut Suomesta ylläri ylläri, vähän nihkeemmin.

  VastaaPoista
 2. "mutta harvalla meistä toimii niin kuin pitäisi."

  Mitenköhän sen sitten pitäisi? Kohtalaisen vahva toteamus kuitenkin.

  Jos syö monipuolista raakaruokaa, tuntee olonsa terveeksi, ei mieti liikaa yksittäisiä asioita ja on mieleltään pirteä, niin mitä vielä puuttuu? Yksityiskohtiin paneutuminen avaa monesti uusia mahdollisuuksia ymmärtää suurempi kokonaisuus. Mielestäni on kuitenkin tärkeämpää käyttää aikaa kokonaisuuden ymmärtämiseen/hahmottamiseen ja toimia intuition saattelemana. Täten ei tarvitse välttämättä perehty yksittäisiin asioihin kovinkaan tarkasti.. *pohdintaa* Monesti rauhallinen oman kehon kuunteleminen on se paras "lääke".

  VastaaPoista
 3. Moi taas. Muistaakseni väitetään myös, että ananaskirsikoissa / kapinkarviaisissa / inka-marjoissa (samaa tavaraa kaikki) on B12-vitamiinia sekä muita marjoja enemmän myös proteiineja. Ja ainakin ovat erittäin herkullisia, josko sitten myös hintavia ainakin pienisatoisuutensa tähden.

  Syöt luomuporkkanat pesemättä? Itse olen tuon hygienian suhteen ehkä liiankin tarkka, koska olen yrittänyt häätää tässä lähihistoriassa elimistöstäni pikkuloisia, enkä mielelläni niitä tahallaan halua sinne uudestaan - tosin aika monellahan niitä on, varsinkin jos elimistö on huonossa kunnossa. Hyvä ruokavalio auttanee myös loisiin... tämä aihe menee ehkä muuten liikaa sivuun blogistasi, ohessa linkki kotisivuilleni jos haluat käydä privaattikeskustelua aiheesta.

  VastaaPoista
 4. Olen syönyt "taudinkuvalleni" sopivia vitamiineja jo 3-4 v. Välillä toki on aikoja jolloin en ota muuta kuin d-vitamiinia ja mankkua. Tuntuu vaan välillä, että muuta ei tarvitse toisinaan tuntuu, että ne piristää varsinkin jos pitkiä aikoja on ilman. Liekö siihen on aina uskominen mitä kroppa sanoo. Voihan se haluta hemmetisti jotain sokeri mässyä...joten kaikki mieli halut ei ole terveellisiä.

  Mitä lie olisivat ne merkit jotka kertoo, että vitskuja tulee liikaa?!

  Aika suurelle osaa suomenkin väestöä on ihan sama mitä se vitamiini on mitä naamaan laitetaan, kun sillä ei ole kuulemma merkitystä mitä se on. Itse sijoitan ne vähät rahani mielellään aineisiin missä ei ole mitään ylimääräistä mömmöä mukana ja on ns. luonnollisia, tehty kunnon kamasta eli niistä mitä ihminen voi hyödyntää d3 ei d2, sitraatit jne jne.
  T: Niina

  VastaaPoista
 5. Nyt mennään niin vaarallisille vesille, että pakko kommentoida. Teksti on niin vaarallista puppua että huh huh!

  Oltuani itse vegaani ja tunnettuani useita vegaaneja jotka ovat järkyttyneet saadessaan tietää kärsivänsä pysyvistä hermovaurioista B12-vitamiinin puutteen vuoksi, haluan jokaiselle joka tämän lukee kertoa tosiasiat: B12-vitamiinia EI toistan EI KOSKAAN voi saada mistään kasvikunnan tuotteesta, ei nori-levästä ei "terveestä suolistosta" ei mistään muualta kuin eläinkunnan tuotteista tai lisäravinteista.

  Jos noudatat Heidin suosimaan raw food -dieettiä tai muuta vegaanista ruokavaliota, B12-vitamiini ei ole vapaaehtoinen valinta, SE ON PAKOLLINEN lisäravinne.

  Usko minua, sinä ET halua saada B12-vitamiinin puutosta (joka voi tulla jo muutamassa viikossa, koska vaikka maksa voi TEORIASSA säilöä sitä muutamaksi vuodeksi, todellisuudessa kenelläkään ei ole sellaisia varastoja). Siinä vaiheessa kun puutos on syntynyt, ovat myös puutoksen aiheuttamat oireet PYSYVIÄ. Joudut siis elämään koko loppuelämäsi B12-vitamiinin puutoksen aiheuttamien hermovaurioiden kanssa. Pahimmillaan voi liikuntakyky mennä kokonaan.

  Ei todellakaan ole mikään leikin asia ja raivostuttaa tuollaiset "multasia porkkanoita vaan napaan ja ei huolen häivää" -kommentit. Todella edesvastuutonta ja sairasta >:(

  Et todellakaan halua kuunnella David Wolfen kaltaisten sekopää-gurujen läppää asiasta, koska et todellakaan halua leikkiä terveydelläsi.

  Nyt raw food -harrastajat kiltisti lääkäriin ottamaan ne B12-vitamiinipistokset pyllyyn säännöllisin väliajoin niin kuin muutkin vegaanit. ENNEN kun ne oireet tulevat.

  VastaaPoista
 6. Jeps. Pari juttua mitä kannattaa tarvittaessa fiilistellä. Esim.

  http://www.iherb.com/Organics-Coenzyme-B-Food-Complex-180-Tablets/68?at=0

  http://www.iherb.com/Jarrow-Formulas-Methyl-B-12-1000-mcg-100-Lozenges/129?at=0)

  VastaaPoista
 7. Jep, kyllä tässä vähän vaarallisilla vesillä liikutaan. Hiukan nyt valoja päälle...

  Aika kritiikittömästi monet tuntuvat näitä rawfood-totuuksia nielevän tuolta nettisivuilta. Useimpien asioiden kohdalla sillä ei ole väliä, kun voi itse kokeilla ja katsoa miten vaikuttaa, eikä siitä aiheudu mitään sen suurempaa haittaa vaikkei toimisikaan. Mutta sitten on näitä muutamia juttuja, joiden kanssa ei kannata ihan niin huolettomasti lähteä testailemaan ja tämä on juuri yksi niistä.

  VastaaPoista
 8. Jutussani oli tarkoitus kertoa asioista mitkä vaikuttavat vitamiinin tarpeeseen. Pelkän tabletin (tai määrän) huomioiminen ei välttämättä riitä.

  Vitamiineista ja lisäravinteista puhutaan ja kirjoitetaan suomessa vielä melko vähän ja huomio kiinnittyy enemmän riittäviin määriin kun painoarvoa pitäisi olla muilla olennaisilla seikoilla, kuten kokonaisruokavaliolla, imeytymisellä ja vitamiinin laadulla.

  Olen itsekin siis tilaamassa kyseistä vitamiinilisää ja aion käyttää sitä ainakin joissain määrin, mutta ottaa huomioon myös MAHDOLLISET muut lähteet.

  Toin esille muutamia näkemyksiä puolesta ja vastaan, enkä mielestäni usko sokeasti mitään tiettyä tahoa vaan muodostan oman mielipiteeni asiasta. Kysykää epäilevät ihmeessä lääkäriltä asiasta, minähän en sellainen ole:)

  VastaaPoista
 9. Mitä nyt on tullut useampia raw food you tube pätkiä katsottua viimeisen puolenvuoden aikana olen huomannut, että joillakin puhe tuntuu olevan vähä "puuromaista" jos joku tajuaa mitä tarkoitan. Itse olen ajtellut, että tämä mahdollisesti johtuu B12 puutoksesta. Omasta mielestä Cousens on näissä asioissa luotettava lähde. Muistaisin, että Wolfe on sanonut syövänsä välillä muurahaisia ja saavansa niistä b12:ta... vai menikö ihan metsään? =D Olipa Wolfe sitten sekopää tai ei, ainakin aika hyvinvoivan näköinen ja kuuloinen sellainen.

  Miksi b12 pitäisi piikittää? Tuo matin kuulostama vaihtoehto kuulostaa hyvälle. En suhtaudu kauhean positiivisesti mihinkään mitä piikitetään ihmiseen.

  btw. Voisit Heidi yrittää jotenkin fixata tätä kommenttiosiota niin, että pystyisi liittään kopioitua tekstiä ja linkkejä.

  VastaaPoista
 10. Ei ne ole ainoastaan ne vegaanit niitä jotka siitä puutoksesta kärsivät... Ihan yhtälailla Suomessa voisipa sanoa suurin osa kansasta kärsii b12-vitskun puuttesta. Turha sanoa, että vegaanit ovat puutoksesta kärsiviä vaan kaikki siitä kärsii tavalla jos toisella. Stressi ja burn out on myös oire B-12 puutoksesta.

  En myöskään usko mihinkään viralliseenkaan tahoon näissä asioissa vitamiinisuosituiksissa/-pelotteluissa. :)

  Se on todella outoa myös huomata, että ihmiset ovat erityisen huolissaan siitä, että "erikoisruokavalion" tyypit kärsivät jostain puutoksesta mutta esimerkiksi oman perheen ylipainoinen diabeetikko ei kärsi. Sehän on vain normaalia olla vähän pullukka tässä maailmassa. Valoja päälle monelle muullekin.

  VastaaPoista
 11. Eikös sressaava ihminen kärsi yleisesti ottaen kaikista b-vitamiinien puutteesta ja varmaan vähä muustakin. Söitkö Heidi aiemmin kasvissyöjänä mitään b12-lisää? Mitenkäs sitten esim. Intiassa jossa kasvissyönti on yleistä? Tuskin syövät lisäravinnetta purkista. Vai onko maidossa riittävän paljon b12, sitähän siellä kuitenkin taidetaan käyttää. Mahtaakohan raw vanhempien lapset sopeutua paremmin käyttämään b12 ravinnosta(ei kai)?
  Millainen lihan syönti tahti sitten riittää takaamaan b12 saannin, kerran viikossa, kerran kuussa? Itse uskon, että ihminen on pääasiassa kasvissyöjä, mutta myös lihan pienissä määrissä. Itselleni ongelman lihansyömisessä aiheuttaa tehotuotanto ja varsinkin ettei elukat saa enää luonnollista ravintoaan. Villiriista eriasia.

  VastaaPoista
 12. Moi Heidi,

  olisi kiva saada joskus lähitulevaisuudessa postaus luonnonkosmetiikasta/meikeistä joita käytät ja muutenkin kauneudenhoitomenetelmistäsi. Itseäni kiinnostaisi kokeilla ns. oikeita mineraalimeikkejä. Ehkä ne ovat sinulla jo käytössä?


  Heli

  VastaaPoista
 13. Heli, en tiedä käyttääkö Heidi mineraalimeikkejä mutta ainakin omasta puolestani voin suositella lämpimästi. Melkein kaikilta firmoilta taitaa saada ns. sample-kokoja joiden avulla on helppo kokeilla meikkejä ja löytää itselle sopivat sävyt.
  Luomivärit ja poskipunat ovat myös kokeilemisen arvoisia.

  VastaaPoista
 14. Musta mennään vähän metsään siinä vaiheessa kun ihminen joutuu ottamaan lisiä. Eikö se kerro että sitten ei enää olla sillä luonnollisella polulla?

  On hienoa, että on ihmisiä, jotka välttävät lihan syöntiä, ja näihin lukeudun itsekin. Ihmiset syövät liikaa lihaa ja tuotanto-olosuhteet ovat hirveitä, mutta tällaiset puutteet kertovat kuitenkin että jostain jäädään paitsi vegaaniruokavaliolla. Mistä esi-isämme sitten saivat kaiken tarpeellisen?

  Yksi vaihtoehto on munien syönti. Niitä tuskin tarvitsee paljoa syödä, mutta on varmasti ollut pieni lisä keräilijä-esi-isiemme ruokavaliossa. Ja niitähän voi vetää raakanakin, Suomessa harvemmin on salmonellaa. Näin ainakin olen käsittänyt? Ja entä graavi/kylmäsavulohi? Heh, sen syömisen(harvoin tosin) opettelin tämän blogin innoittaman. :)

  Tämä ei tietenkään sovi vegaanivalioon, mutta punnitsisin kyllä tarkkaan vitamiinilisien ja luomumunien välillä. Ehdottomuus kun tuo aina päänvaivaa. Ja kuten blogi kertoo, tärkeintähän on kuunnella omaa kehoaan.

  VastaaPoista
 15. Hajanaisia ajatuksia taas:

  Puutostilat johtuvat varmasti nykypäivän syömistottumuksista, koska olit sitten vegaani tai lihansyöjä, voit tuhota ruokasi ja metaboliasi yhtä lailla käyttämällä jalosteita, lisäaineita, liikaa kypsennettyä ruokaa ja muita vieraita aineita. Kun siihen lisätään synteettisiä vitamiineja, voi keho mennä mahdollisesti vielä enemmän sekaisin - tai sitten ei. Tutkimustietoa on niin vähän.

  Sen, minkä kaikki tiedämme varmasti on vaikuttaminen itse syyhyn eli ravinnon parantamiseen ja vieraiden aineiden minimointiin. Pistä siis rahasi mielummin oikeaan ruokaan kuin älyttömään lisäravinnebisnekseen.

  Koska vieraita aineita on kehoomme kertynyt jo pienestä pitäen, ei voi heti muutaman raakakuukauden jälkeen sanoa olevansa kunnossa. Siksi itsekin tilasin iHerbistä nyt lisä b12:sta ja käytän sitä D-vitamiinilisän lisäksi. Ehkä jossain vaiheessa kun tuntuu varmalta se, että kroppa pelaa täysillä voin luopua kaikista lisistä.

  Olen syönyt nyt myös hieman kalaa (ja ENNEN silloin tällöin 1200%:sta B12) ja raaoissa eläinperäisissä tuotteissahan kyseistä vitamiinia on, mutta määristä on vaikea sanoa. Eikö myös Intiassa käytetä kohtalaisen paljon maitotuotteita (puhtaampia kuin Suomessa) mutta siellä sitten taas syödään vaan kypsennettyä ruokaa. (Ollaanko siellä siksi niin lihavia...)

  Vaikka olo on hyvä tai loistava, olisi silti mielenkiintoista käydä mittauttamassa säännöllisesti arvoja, varsinkin kun nyt syö tällä tavalla.

  Kaikki vaikuttaa meihin, niin stressi, ravinto, perimä, ympäristö jne. Voisin olla aika varma, että puutteelinen ravinto ja/tai stressi ja sitä kautta vitamiinien huono imeytyminen vaikuttaa mm. aviokemioihimme ja siksi psyykesairauksia on nykyään niin paljon. Auttaako masennukseen purkkivitamiinit? I dont think so ja lääkkethän enimmäkseen vain peittävät syytä.

  Kiitos ehdotuksesta, mutta mineraalimeikeistä ei ole tulossa ainakaan lähiaikoina postausta, koska minulla niitä ei ole! Ei ole ollut varaa ostaa meikin meikkiä, kun rahat on mennyt ruokaan ja olenkin pyrkinyt välttelemään meikin käyttöä. Pesuaineet sun muut rasvat ovat kyllä luonnonmukaisia. Tässä ihan hyvää juttua mineraalimeikeistä:
  http://kemikaalicocktail.blogspot.com/2009/06/mineraalimeikki-antaa-ihon-hengittaa.html

  Kirjoittelen itsekin, kun tulee ajankohtaiseksi:)

  VastaaPoista
 16. Niin no, toki voin kertoa nykyisistä kauneudenhoitomenetelmistäni, tulee vain aika lyhyt postaus:)

  VastaaPoista
 17. Näytätkin aina niin luonnollisen kauniilta, että arvelin, että mitään suurempaa meikkipostausta ei ole tulossa :D
  Itse "joudun" työni puolesta ehostautumaan päivittäin, joten siinä mielessä ne mineraalimeikit kiinnostavat. Mutta sainkin jo pari linkkiä, joten kurkkaan sieltä!

  Itse siirryin luonnonkosmetiikkaan (siis naamarasvat ym.) n. puoli vuotta sitten ja huomasin, että pikku hiljaa kasvoihini alkoi ilmaantua näppyjä. Ei finnejä, mutta jotain ihme näppyjä. Kempparin Nooralla taisi olla saman tyyppistä probleemaa ja nyt odottelenkin hänen postausta aiheesta. Onko luonnonkosmetiikka toiminut sinulla?


  Heli :)

  VastaaPoista
 18. Kommentoin vielä näin vanhaan postaukseen, mutta haluaisin tuoda keskusteluun vielä tämän. Itse olen syönyt yli puoli vuotta raakaruokaa, viimeiset 4 kuukautta vegaanista, ja jo nyt minulla oli matala B12-taso, eli kipin kapin labraan kaikki, puutostila aiheuttaa vakavia ongelmia! Itse aion ottaa B12-vitamiinin injektiona (sain lääkemääräyksen), vältyn sitten kaikilta makeutus- ja väriaineilta, joita pillereissä on. Ja vielä kananmunista, niitä pitää syödä kaksi päivässä, että saisi riittävästi B12-vitamiinia. Harvalla tulee syötyä kahta (raakaa) munaa joka päivä...

  VastaaPoista
 19. Puhuisin tosta B12 vitamiinista, puutos on vakava asia. Mutta se mistä B12 syntyy, on se että nykyinen ravinto on köyhää.... nykyisille tuotanto eläimille syötetään B12 vitamiini lisää... joko synteettisesti tehtyä tai mikrobiologisesti tehtyä..... B12 vitamiini tuottaminen onnistuu kotioloissa, tarvitsen vain kobalamiinia tuottavaia maitobakteerikantoja...., tarvitset vain jotain hyvä laatuista melassia, jossa on nikkeliä ja kobolttia yms läsnä. Voidaan melasissa kasvattaa jopa 65 µg B12-vitamiinia. Ensin kysyn mistä kasvissyöjä eläin saa B12 vitamiinisa, jos sille ei anneta B12 vitamiini lisää..... suolistobakteerit tuottavat mikäli ravinnossa on kobolttia ja nikkeliä ja monia muita kivennäisaineita läsnä. Mille tahansa eläimelle tulee puutos kyseisetä vitamiinista jos alueen ravinnosta puuttu koboltti ionit, joita kasvi on imennyt itseensä yhteistyössä symbioosissa olevien mikro-organismien kanssa (bakteerit, sienet yms)

  1950-luvulla parannettii vegaanien B12 vitamiini puutos vegeenien omalla ulosteella tehdyllä uutteella, eli ihmisen elimistö tuottaa B12-vitamiinia, imeytyminen on yleensä heikkoa paksusuolessa, suun kautta nautittaessa tehokasta. Osalla tietysti imeytyy..... kaikki on tietysti bakteerikannasta kiinni. Lapsi saa äidiltää normaalissa synnytyksessä bakteerikannat....

  Sinänsä mikää ei ole yksinkertaista.... jotkut saavat kasveista, jotkut tarvitsevat hiukan eläinkunnan tuotteita turvatakseen B12 vitamiinin tarpeen....

  Tietysti on hyvä tarkkaila tasoa B12 vitamiinista....... voisin sanoa että tehoviljeltyjä ja köyhässä maaperässä kasvaneet kasvit siirtävät puutteet myös ihmiseeen sekä eläimeen..... ei sen kummempaa.

  Vaikka elimistössä olisi B12 vitamiinia, jos sieltä puuttu jokin olennainen tekijä, se ei toimi, jokin B-vitamiineista, nikkeli, mangnesium yms. Tällöin syntyy puutos..... ei sen kummempaa.... valitettaa mutta totta.

  VastaaPoista
 20. Lisää vielä B12 vitamiinista.... itselläni on ollut B12 vitamiini taso alhaisella kun aloitin raaka matkani mutta viime mittaukseni oli normaalilla tasolla... se ei siltikää tasaa sitä että se on toimivassa muodossa olevaa ja sitä paitsi B12 vitamiinimuotoja on useita joita tarvitaan elimistössä... ei pelkästää metyylikobalamiinia.... jota keho muodostaa muutamasta kobalamiini tyypistä itse, mikäli metylaatio prosessi toimii elimistössä täysin... tieto lisää tuskaa.......

  VastaaPoista
 21. Tietysti kun lähtee muuttamaan ruokavaliota täysin vegaaniseksi olisi hyvä mittauttaa B12-vitamiini tasonsa ennen sitä. Tason mittaaminen kertoo jotain sisänsä siitä ruokavaliosta, että saako B12 vitamiinia elimistöön. Tämä kertoo jo sen että siellä on alunperin jo ongelmia elimistössä ennekuin on siirtynyt raakaravintoon tai vastaavaan.

  On alueita jossa maaperässä ei ole juurikaan kobolttia ja sillä alueella ihmisten kasvattamat eläimet kärsivät B12 vitamiinin puutoksesta. Harvoin villeissä elämissä on B12 vitamiinin puutosta, ne liikkuvat paikasta toiseen ja saavat veden ja ravinnon mukana vitamiininsa, yleensä osan mikrobi toiminnan seurauksena tai syömällä ulostetta riippuen eläin lajista. Toisaalta eläimet ruuan mukan hyödyllisiä ja patogeenisiä bakteereita.

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...