Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

21.7.2009

Sitruuna/lime patukat, kookosöljy rocks!


En yritä ainakaan tietoisesti matkia Kimberlyä, mutta taas tuli kokeiltua hänen sivuiltaan reseptiä. Tämä on ehdottomasti paras ja herkuin jälkiruoka/välipala ikinä, ever, oli sitten kypsennettyä/raakaruokaa. Ei tule enää jätskiä ikävä, kun tätä vetelee!

Limen sijaan käytimme sitruunaa ja verigreippiä ja ne sopivat tähän loistavasti. Mansikoiden kanssa tarjoiltuna makuelämys voitti selkeästi jopa raakasuklaan ja jopa kahden "tavis" ruoilla olevan mielestä oli superherkkua.

Sitruuna/limepatukat

Annoksesta 15 patukkaa

2,5 dl sitruunan/greipin/limen mehua
1,2 dl kookosöljyä
1,2 dl agave siirappia
1/2 tl suolaa
vajaa litra cashew pähkinöitä
1 dl vettä (tarvittaessa)

Blendataan kaikki paitsi vesi ja lopuksi lisätään vesi tarvittaessa. Pakasta 4 tuntia. Säilytetään pakkasessa. Leikkaa patukoiksi. Enjoy!

Kimin mukaan resepti on "fat-burning", mikä voi monesta olla erittäin vaikea uskoa. Syynä on prosessoimaton, kolesteroliton lauriinihappoa sisältävä kookosöljy, joka stimuloi kilpirauhasta sekä kiihdyttää aineenvaihduntaa. Myös sitruuna tai lime n.200 entsyymin ravintoarvollaan korjaa maksakudosta, mikä edesauttaa suurimman rasvanpolttoelimemme toimintaa.

Kookosöljy on kyllä huipputuote ja olen siitä joskus alkuaikoina hieman kirjoitellutkin. Perus argumentit sitä vastaan koskevat lähinnä sen sisältämää tyydyttynyttä "vaarallista" rasvaa. Tyydyttynyttä rasvaa pidetään taas haitallisena sen sisältämän kolesterolin vuoksi, mitä ei kookosöljyssä taas ole lainkaan, toisin kuin eläinrasvoissa. Uusimmat tutkimukset eivät enää siis löydä perusteluja kookosöljyä vastaan.

"Kookosrasvalla on pitkään ollut huono maine länsimaissa. Tämä johtunee poliittisista ja taloudellisista syistä muiden kasviöljyjen suosimiseksi länsimaissa ja siten kookosöljyn ja muiden tyydyttyneiden rasvojen julistaminen epäterveellisiksi. Kampanjaa auttoi myös väärin tulkitut tutkimustulokset, jotka on suoritettu hydrogenoidulla kookosrasvalla, ei siis kookosöljyllä tai kookosrasvalla jota ei ole hydrogenoitu. Kookosöljyn ja hydrogenoidun kookosrasvan vaikutukset ovat kuitenkin päinvastaisia terveyden kannalta.

Kookosöljyn sisältämien rasvahappojen vaikutuksia on tutkittu laajalti. Tässä lueteltuna tutkittuja positiivisia vaikutuksia:

Sars, aids, influenssa, tuhkarokko, herpes, hepatiitti C, staphylococcus aureus (MRSA sairaalabakteeri), Vatsahaava, kurkkutulehdukset, virtsatietulehdukset, ientulehdukset ja reiät hampaissa, Keuhkokuume, tippuri, hiivasienitauti, vaippaihottuma, jalkasilsa
Lapamato, täi, giardia, Insuliinin eritys, veren sokeri, perna, entsyymit, haimatulehdus eli pankreatiitti, diabetes, imeytymishäiriö, Kystinen fibroosi (CF), kalsiumin ja magnesiumin imeytyminen, Luusto ja hampaat, osteoporoosi, sappirakko, Crohnin tauti, Paksusuolen haavauma, ruoansulatus, suolen toiminta, peräpukamat, Tulehdukset, kudokset, immuunisysteemi, Rintasyöpä, paksusuolisyöpä, muut syöpämuodot Kolesteroli, valtimot, ateroskleroosi, periodontaalinen tauti, hammasmätä
Antioksidantti, rasvahappojen imeytyminen, krooninen väsymysoireyhtymä
Prostaattinen hyperplasia (eturauhasen laajeneminen), epilepsia,, munuaistaudit, munuaiskivet, Maksan taudit, aineenvaihdunta, Kestävyys urheilusuorituksissa."

Kookoksen yksi tärkeä aine on lauriinihappo. Kookosöljyssä on keskipitkiä rasvahappoja noin 50-60%, joista lauriinihappoa on noin 40-66%. Lauriinihappoa on luonnostaan runsaasti äidinmaidossa. Lauriinihappo on tärkeä immuniteetin rakentaja. Sitä on runsaasti myös kaneliöljyssä (80-90%) ja esim. laurus nobilis (laakeripuu) ja cuphea lajeissa, joista c.epilobiifolia sisältää jopa 68%. Lauriinihappoa valmistetaan myös synteettisessä muodossa, jota ei voine verrata luonnollisessa muodossa käytettyyn neitsytkookosöljyyn."

Lähde: Meridiaanit

11 kommenttia:

  1. Tätähän pitää kokeilla:) Itse olen myös käyttänyt kookosöljyä pitemmän aikaa ja makukin on niin ihana. Sivelen sitä aina iltaisin pyöristyvälle vatsalleni:) Tilasin Cocoviltä 3l kookosöljy purkin, joka harmikseni oli muovisankossa. Kuvassa oli kyllä lasipurkki, mutta tekstissä oli maininta muovisankosta. Ällöttää vähän, kun tietää mitä kaikkea muovista liukenee öljyyn..

    VastaaPoista
  2. Suosittelen! Kannattaa laittaa palautetta cocoville asiasta...

    VastaaPoista
  3. Mistä tuota kookosöljyä olisi järkevintä ostaa? Siis jos ei halua mitään "hullun satsia" heti ekalla kerralla?

    VastaaPoista
  4. Hmm, itselläkin on muovipakkauksessa kookosrasva... Pitäisikö vaihtaa lasipurkkiin? Se on punnitse&säästästä ostettua makrobiosin luomukookosrasvaa. Tulipa muuten mieleeni myös, että onkohan se kylmäpuristettua. Pakkauksessa ei ole merkintää siitä. Huoneenlämmössä säilytettynä se on juoksevaa.

    Hieno pöytäliina kuvassa :)

    VastaaPoista
  5. Miltäs tuo mössö maistuu ilman tuota sitruun/greippiä tms? Ajattelin vain, että olisi kiva tehdä raaka mustikkapiirakka, sellainen kermaviilillä tehtyä muistattava.

    Saako tuota agave siirappia treen runsaudensarvesta? Asun melko korvessa, mutta ajattelin jos treen reisulta löytyisi...

    VastaaPoista
  6. Kookosöljyä saa ihan luomukaupoista, myös luontaistuotekaupoista (luomusta en tiedä), mutta Treelta ainakin P&S:stä ja Runsaudensarvesta (ja Ruohonjuurestakin luulisin). Agavea on ainakin Runsaudensarvessa, kuten myös kattavasti muita superfoodeja.

    Enpä tiä tuosta mustikasta tuossa reseptissä. Varmaankin tehdään piakkoin myös mustikkapiirakkaa raakana. Voisi varmaan soveltaa aikaisempaa omenapiirakan ohjetta siihen hyvin (joka tulee myös edullisemmaksi kuin tuo limejuttu) Siihen sitten vaniljakastike casheweista päälle.

    VastaaPoista
  7. Keho.netin nettikaupasta saa myös kookosöljyä iisisti ja edullisemmin kuin esim. Ekolossa. Ja Helsingissä asujille agavea taitaa olla tarjolla paitsi Keho.netissä sitäkin, myös mm. keskustan S-marketissa ja muistaakseni myös Kampin keskuksen K-kaupassa. Sekä Ekolossa ja Ruohonjuuressa myös lienee.

    Kookosöljy on mahtavaa :-P Patukat menevät kokeiluun. Itsekin raakaruokailen paljon, mutten puristina. Monkeyfood.netissä on joitakin raakaruokaohjeita, mutta paljon muutakin.

    Löysin vasta blogiisi, ihanaa kun se on olemassa!

    VastaaPoista
  8. Aivan hullun hyvää! Taikina ei meinannut selvitä pakkaseen asti, maistui niin herkulta suoraan blendausastiastakin :) Korvasin osan pähkinöistä manteleilla ja raastoin sitruunankuoret mukaan, toimii!

    VastaaPoista
  9. Aloitin raakaruokailun kesäkuun alussa ja tämä oli ensimmäisiä oikeita reseptejä joita kokeilin. Ei paljon herkullisempaa alkua voi tälle elämäntavalle saada! Ja mulla ainakin koko kämppä tuoksuu ihanalle limelle sen jälkeen kun tätä on tehnyt. Jos ainekset eivät olisi niin kalliita, tekisin tätä varmaan joka päivä. Voittaa jopa daim-kakun, joka "entisessä elämässäni" oli suurinta herkkua mitä tiesin! :D

    VastaaPoista
  10. Kiva, kun innostuitte jo kokeilemaan!
    Resepti on kyllä takuu hitti. Jos vaan pystyisi syömään hieman vähemmän kerralla niin ei tulisi niin kalliiksi:) Mutta voittaa siis mennen tullen daim- ja muut antiravitsevat leivonnaiset!

    VastaaPoista
  11. Slurps! Kuulostaa tosi hyvältä! Mulla nyt ei ole rasvoja hävitettäväksi (pikemminkin päinvastoin nykyään) mutta linkki lähti heti kaverille... ja varmaan tätä pitää vielä itsekin kokeilla, nimenomaan marjojen kanssa.

    Itse olen todennut, että marjat (tuoreet tai pakkasesta) + kookoskerma + hunaja on sellainen mihin "normiruualla" elävät kaveritkin ihastuvat useimmiten välittömästi. Ovat samaa mieltä, että sillä voi vallan mainiosti korvata jäätelön. (Olisikohan ollut Ollin blogista vinkki tähän joskus aiemmin. Kiitos siitä, laiska ei muita jälkiruokareseptejä välttämättä tarvitsekaan...)

    VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...