Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

27.7.2009

Raakaravinnon 5.viikko käyntiin

Raakaravinnon 5. viikko on lähtenyt käyntiin! Voin sanoa, että "kuuri" on sujunut älyttömän helposti, vaikkakin viime päivinä on alkanut pikkasen tekemään mieli lämmintä ruokaa. Tämä varmaankin sen vuoksi, että olemme kokkailleet jo useampaan kertaan samoja ruokia ja keho kaipaa kuitenkin vaihtelua. Erityisesti himottavat erään kasvisravintolan falafelit sekä joissain määrin tuore, paistettu lohi. Myös aikaisemmin tekemäni lämmin linssikeitto muistuu välillä mieleen, ja teinkin vastaavan raakaversion (ohje alempana). Jos minulla olisi raw food -palvelija, joka tekisi aina valmiiksi erilaisia, maukkaita aterioita, ei kyllästymisen vaaraa varmaankaan olisi.

Suunnitelmissa on ainakin kokeilla syödä lämmintä ruokaa mielihalujen mukaan. En edelleenkään halua tinkiä siitä, mikä tuntuu oikealle ja mitä kroppa haluaa. Voisin arvioida olevani jatkossa ehkä 90% raw - tai sitten enemmän tai vähemmän - aika näyttää ja etenkin lämpimän ruoan syömisen jälkeen olevat olotilat. Vaikea arvioida, miten kulunut kuukausi on vaikuttanut olooni, koska olen samalla käynyt töissä tarkoittaen sitä, että positiivinen vaikutus vs. negatiivinen vaikutus = neutraali? Ainakin ihoni on pehmentynyt sekä kynnet ja hiukset ovat entistä paremmassa kunnossa. Painon putoaminen on loppunut ja uskon saavuttaneeni luonnollisen painoni. Olen alkanut hieman lenkkeilemään ja tekemään lihaskuntoa, joten painoa voi tulla jopa hieman lisää.

Odotan kyllä innolla, että pääsemme takaisin omaan keittiöömme, vaikkakin kerrostaloon siirtyminen muuten ei houkuta. Nykyinen vanhempiemme jäljiltä oleva keittiö ei kaappisisältöineen ole kovin käytännöllinen, kun iduttaminen tapahtuu sokeri- ja keksikokoelmien keskellä. Olemme onnistuneesti idättäneet nyt quinoaa, linssejä, mung-papuja, vehnänorasta ja alfa-alfaa (sinimailasta). Idättäminen on helppoa ja hauskaa, suosittelen. Siinä ei tarvitse muuta kuin lasipurkki, kuminauha ja pala talouspaperia. Huuhteluvaihetta helpottaa tosin valmis reiällinen idutusastia, joka on hankintalistalla. Suunnittelen kyllä uudestaan oman keittiöni täysin raakaravinnon kokkailuihin sopivaksi ja kaapit saavat uuden sisällön elämäänsä kirjaimellisesti:) Odotan kyllä projektia niin innolla ja esittelen takuulla kuvia kaapeistani.

Ostimme muutama päivä sitten kuivurin (dehydrator) kun sattumalta löysimme Mustasta Pörssistä halvan version vain 39 eurolla. Se on tarkoitettu pääosin hedelmien ja sienten kuivaamiseen, mutta yhtä lailla sillä voi tehdä raaka/elävän ravinnon leipiä, keksejä jne tai ainakin niitä yritämme tehdä.


Tässä "flax crackers" eli pellavansiemenkräkkerit ja kuvissa leivinpaperit ovat eri tasoilla, ettei taikina valuisi alas rei'istä. Aikaisemmin teimme vastaavia kräkkereitä hieman eri ohjeella normi uunissa. Alkuperäinen ohje sillä muunnoksella, että tästä puuttuivat aurinkokuivatut tomaatit, mutta maku oli lopulta pizzamainen ja rapea. Todella hyvä suolaisempi eväs!




Tässä raaka linssikeitto, sovellettu ohje täältä


-Idutettuja punaisia linssejä n.3 dl
-1 sipuli
- 2,4 dl vettä
- 1 keskikokoinen kesäkurpitsa
- 1 punainen paprika
- 2 pientä valkosipulinkynttä
- puolikas banaani
- 2 ruokalusikallista korianteria (laitoin currya)
- 3 rkl limemehua
- 1 pieni avokado ( en laittanut)
- 1 tl suolaa
- caynnea ripaus
(Lorahti caynnea pikkaisen liikaa, joten elämys oli lievästi sanottuna ei kehotyypilleni sopiva tulinen)

Blendaa ainekset ja lisää tomaattia/ idutettuja linssejä päälle


Tässä ruokaisassa salaatissa on

- Lehtikaalia
- Tomaatteja
- Siitakesieniä
- Parsaa

Kastikkeena: Oliiviöljy-hunaja-suola-yrttisekoitus-sitruuna-valkosipuli -seos

"Big Macit" à la siitakesieni





-Pohjana ja keskellä (ja hattuna) halkaistuna kesäkurpitsaa/kurkkua
-Keskellä sushienkin täytteenä ollutta tahnaa (toimii) ja tomaattia
-Hattuna siitakesieni. Myös paprikan täytteeksi tahna sopii mainiosti.

Jälkkäriehdokas, joka kisaa kyllä raakasuklaan ja lime-patukoiden kanssa kärkisijoista:


Vadelma-Banaana -sorbetti

- Oman maan vadelmia:)
- 2 banaania jäädytettynä (ilman kuoria)
- 1 rkl kookosöljyä jäädytettynä (tai jähmettyneenä)
- 1 rkl cacao nibsejä (valinnainen)

Blend, freeze and enjoy! Jäädytetyt banaanit ja kookosöljy hieman kiukuttelivat blenderissä ja niistä jäikin hieman isompia palasia sekaan, mikä ei todellakaan haitannut makua:)

7 kommenttia:

  1. Itse olen myös sillä linjalla, että kroppaa kuunnellen pääsee parhaaseen lopputulokseen, olkoonkin, että kroppa joskus haluaa lämmintä ja joskus vaikka jäätelöä! Ja kun ei aseta ehdottomia rajoja, pääkin pysyy mukana ja kohtuus pysyy luonnostaan.

    Kerro sitten, kuinka Mustan Pörssin halpiskuivuri toimii! Katteltiin juuri Stokkan pari kymppiä kalliimpaa versiota joka näytti aika kivalta, mutta jos halvempi toimis yhtä hyvin niin tottakai. Minkä kokoinen laitos tuo on?

    VastaaPoista
  2. Herkkuohjeita!Pitää ehdottomasti kokeilla.

    VastaaPoista
  3. Mistä te löydätte noin isoja siitakesieniä? Itse löydän vain sellaisia rasioita joiden sisällä on vaan 2 euron kolikon levyisiä sieniä.

    VastaaPoista
  4. Niiden jotka ovat lähdössää sienimetsään/tai vain kauppaan kannattaa muistaa, että suurimmat säteilyjäämät sienistä on mitattu juuri pirkanmaan ja hämeen alueella.

    VastaaPoista
  5. ELy: Tampereen kauppahallista löysimme. Marketeissa onkin niitä köykäisiä vaan...

    Anonyymi: Hyvä tietää

    VastaaPoista
  6. Miten muuten noiden sienien kans on, eikö niillekkää tarvi tehä mittää? Siis tarkotan, että voiko neki syödä ihan raakana? :O Oon aina käsittäny, että sienet pitää ryöpätä tms.

    VastaaPoista
  7. Herkkusienet ainakin raakana ja siitakesienistä on vähän puolesta ja vastaan infoa. Raakana on mennyt ja ei mitään vaikutuksia ainakaan...

    VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...