Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

3.7.2009

Luomumansikkaa! - ja tomaattia

Oli ihan mahtavaa käydä poimimassa mansikoita luomumansikkatilalla! Ympärillä oleva luonto ja ilma oli niin puhdas ja rauhoittava samoin kuin viileä tuuli muuten kuumana päivänä. Kaupungin luontoa ei kyllä mitenkään voi verrata maaseudun luontoon. Haluaisin niin muuttaa enemmän luonnon keskelle, järven rannalle...saa nähdä mitä tapahtuu.

Poimin 9 kg manssuja, ja aion mennä ensi viikolla uudestaan poimimaan vielä tuplasti enemmän. Itse poimiessa hinta on puolet ostetusta ja samalla saa syödä mahan täydeltä mansikoita! Eilisen kyllä lähes elin niillä hedelmien lisäksi. Luomumansikkaa tarvitsee pakkaseen, kun sitä ja yleensä muitakin luomumarjoja on kaupasta vaikea löytää. Myös mustikkaan aion ehdottomasti mennä kesällä.

86-v mummuni oli myös ihan onnessaan kotipaikkansa maisemissa ja muutenkin hän tuntuu ymmärtävän tätä luomuinnostusta paremmin kuin oma äitini.


Tein taas perjantaipizzan, koska aineksia oli valmiiksi kaapissa. Laskeskelin, että pizzan, josta viimeksi söimme (2hlöä) 3 päivän ajan (salaatin lisäksi), hinnaksi tulee 15-20€. Kalleimmat ainekset ovat luomupähkinät, n. 2,70€/100g. Aikaa pizzan tekemiseen kuluu n. 30 minuttia riippuen, haluaako kuivattaa pizzapohjaa. Tähän pizzaan laitoin vähemmän pähkinöitä ja enemmän tomaatteja - eli 300g pähkinöitä ja 8 tomaattia! Luomutomaatit ovat nyt erittäin halpoja, joten kannattaa ostaa niitä. Pizzan päällä on taas retiisejä ja niiden lehtiä omasta maasta.

Mutta mansikoita ei voi hehkuttaa tarpeeksi! Muistathan, että perusmansikassa on kotimaisista tuotteista viljan lisäksi eniten torjunta-ainejäämiä, joten luomu on tässä tärkeää. Torimansikat ovat yleensä kaikkea muuta kuin luomua.

Mansikkasmoothieni aamulla

- reilusti mansikoita
- banaani
- vettä
-kookospähkinän lihaa

12 kommenttia:

 1. Miltä tilalta poimit luomumansikat ja minkä hintaisia olivat? Itse olisi tarkoitus myös mennä tyttären ja miehen kanssa poimimaan :)

  Tykkään paljon blogistasi, sen myötä olen saanut inspistä reiluun ruokavalioremonttiin koko perheelle. Terveellisestihän me ollaan aina syötykin, mutta nyt syömme enemmän elävää ravintoa ja ruokavalioon on tullut mukaan superfoodeja! Kevytmargariini jäi kaupan hyllylle, ja tilalle löytyi suolatonta ja lisäaineetonta voita, kookosöljyä ja kylmäpuristettuja kasviöljyjä. Muutaman viikon päästä lähdemme amerikan maalle, ja sieltä olisi tarkoitus ostaa halvalla ainakin lucumaa, cacao nibsejä ja powderia, carob-jauhetta, macaa ja ehkä mesquitea. Oisko sulla vinkkejä mitä vielä kannattaisi metsästää? Jotain siis mitä täältä ei saa ja mikä olisi sen verta riittoisaa, että kannattaisi roudata.

  VastaaPoista
 2. Kiva kuulla! Kävimme Sunilan tilalla Hämeenkyrössä. En edes tiedä, onko lähempänä Tamperetta muita luomumansikkatiloja. Hinta oli itse poimittuna 4,5€/kg ja ostettuna 7€/kg.

  Hmm, jenkeissä kävin itsekin helmikuussa, harmi kun ei silloin vielä ollut tietoinen näistä jutuista. Aika hyvät listat sulla jo onkin, enpä tiedä noista muista superfoodeista, luulisin että monet olisi siellä halvempia. Itse harkitsisin Vitamix-blenderiä, tosin takuuasiat on sitten vaikeampia. Oma blenderi toimii toistaiseksi, mutta pidemmän päälle varmaan hajoaa!

  VastaaPoista
 3. Hei, löysin nopeasti etsien seuraavan linkin, jossa on listattu Pirkanmaan luomutiloja: http://www.luomulaituri.net/mistamansikkaa.htm

  Jos joku tietää noista paikoista enemmän (esim hinnat), olisi kiva kuulla!

  VastaaPoista
 4. Huh mikä smoothie... täydellinen kesädrinkki. Voiko olla parempaa kun mansikan, banaanin ja kookoksen yhdistelmä - varsinkin kun kaikki on parasta laatua mitä on saatavilla. Taateli varmaan tekis tosta jo liian makeeta, mut vois toimii jollekin makeesta pitävälle vieraalle, joka kavahtaa ajatusta mauttomasta raakaravinnosta.. :)
  Juuri kun kirjotan tätä, niin Wolfen sanat tulee korvaan, "Fun is health." Hyvin sanottu, tuossa linkki:
  http://www.longevitynowprogram.com/news/david-wolfe-and-frank-kern/

  VastaaPoista
 5. Hei sattuisko joku tietämään mistä pääkaupunkiseudulta saisi luomumansikoita? En ole missään nähnyt, kertaakaan, vaikka luulisi että niitä näin parhaana mansikkakautena olisi saatavissa! Harmillisesti tosiaan nuo torimansikat ovat täynnä torjunta-ainejäämiä...

  VastaaPoista
 6. anonyymi: Tosi hyvä linkki, kiitos!

  Olli: Joo, olis varmaan ollut vielä täydellisempi, jos kookos olisi ollut ok. Nyt kookos maistui hieman pesuainemaiselle...

  Milla: En kyllä tiedä, harmi. Oli tosi vaikea löytää tietoa luomumarjatiloista muutenkin:(

  VastaaPoista
 7. Moi! Luomuliiton tuottajatorilta voi etsiä eri luomutuotteiden tuottajia. Ehkä siitä on hyötyä, en ole tarkemmin tosin testaillut. Osoite on http://212.213.8.8/luomutori/

  VastaaPoista
 8. Heippa! Lasipalatsin Maatilatorilta saa luomumansikoita, tosin tyyriiseen kilohintaan (6 e 250 g...). Testasin tänään, tosi maistuvia olivat! mutta, jos joku tietää itsepoimintapaikkaa, niin tietäisin mieluusti :)

  VastaaPoista
 9. Löytyyhän noita mansikkatiloja, luomunakin, listattun ainakin

  Google: hedelmän- ja marjanviljelijäinliitto

  ja kun olet sivulle päässyt niin klik klik suoramyynti. Sieltä löytyy tilat ympäri Suomen maan.

  Muutamaan paikkaan olen soittanut Uudellamaalla, hinta 5,5-6e/kg itsepoimittuna.

  VastaaPoista
 10. Voi että, kuulostaapa idylliseltä! :) Alkoi itseäkin välittömästi houkutella poimiminen, vaikken mansikkaihmisiä olekaan.

  VastaaPoista
 11. Pienet rasiat ovat aina kalliimpia, mutta niitä jos näkee myynnissä niin silloinhan voi kysyä mitä maksaa jos tilaa kunnon laatikollisen tai useamman. Varmasti toimittavat mielellään sovittuna päivänä - vaikkei kotiin niin onhan se helppo hakea siitä myyntipisteestäkin.

  Luomuputiikeistakin kannattaa kysellä, josko tilaaminen onnistuisi, vaikkei myynnissä ilman tilausta olisikaan.

  VastaaPoista
 12. Tomaatista en pidä, mutta mansikasta kyllä ja luomua kannatan aina.

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...