Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

9.7.2009

Going raw in japanese way

Raakaa mustamakkaraa Tamperestista?


Ehkä sitäkin kokeilen ajan kanssa (!), mutta pysytään hieman itselle perinteisemmissä herkuissa nyt vielä hetki. Eli raaka-sushia kokeilin tänään ja voin sanoa, että on sitten parasta sushia, mitä olen maistanut, vaikka itse kehunkin. Sushin tekeminen voi kuulostaa haastavalta, mutta jos minäkin siinä onnistun, niin eiköhän moni muukin.

Nori rullat (10-15 kpl)

Noriarkkeja 4-5 kpl
(ei paahdettuja, paitsi jos haluat)

Täyte:
- 1 dl cashew pähkinöitä
- 1 dl pellavansiemeniä (tai enemmän pähkinöitä/muita siemeniä, nämä eivät pilkkoonnu ison terän kanssa kunnolla, mutta ei kyllä minua haitannut)
- 1 dl kurpitsansiemeniä
- 3 valkosipulinkynttä
- 5 cm pala kesäkurpitsaa
-2 tomaattia
- 1,5 tl suolaa
- 0,5 dl oliiviöljyä
- 1 tl currya

Lisätäytteet:
- puolikas avokado kapeina suikaleina
- kesäkurpitsaa suikaleina
- sipulia kapeina suikaleina

Jos käytät bambualustaa (suosittelen) levitä norirulla siihen kiiltävä puoli alaspäin. Levitä tahna sitten tasaisesti sen päälle sekä muut täytteet kuvan mukaisesti. Pyöritä alustan avulla tiukasti rullalle. Sulkemisessa voit käyttää apuna hieman nestettä, esim. vettä tai sitruunamehua. Ensimmäisistä yrityksistä ei välttämättä tule kovin kauniita tai edes toisesta yrityksestä, kuten kuvastani näkyy. Maku on kuitenkin tärkein. Anna rullien seistä 10 minuuttia ennen paloiksi leikkaamista. Tarjoile soijakastikkeen sekä wasabin kera. Inkivääri olisi varmaan jees jossain muodossa. Raaka noriarkki on kyllä hieman sitkeämpää paahdettuun verrattuna, mutta sekään ei ainakaan minua haittaa.


Sovelsin tietenkin ohjetta kaapissa olevien aineiden mukaan, joten jos haluat tehdä alkuperäisen ohjeen mukaan (V. Boutenko, 12 steps to raw food) tee näin:

Täyte:
- reilu desi pähkinöitä
- hieman vajaa 5 dl auringonkukan siemeniä liotettuna yön yli
- 3 valkosipulinkynttä
- 2,4 dl pilkottua selleriä
- 1,5 tl suolaa
- 0,5 dl oliiviöljyä
- puolikkaan sitruunan mehu
- 1 tl curryä tai jotain vastaavaa

Lisätäytteinä: avokadoa, paprikaa, sipuleita

Muita raaka sushin ohjeita mm. tässä ketjussa.

Soijakastikkeen suurta käyttöä en suosittele, koska soijapapujen lisäksi se käsittääkseni sisältää paljon suolaa. Luomuna ja kohtuullisissa määrin siis tätäkin tuotetta! Itselläni on Clearspringin luomu soijakastiketta, jossa ei lisäaineita ole (täysjyvävehnää kylläkin).

Valkoinen riisi on olennaisena osana perussushia ja se on kyllä harmi muuten terveellisemmässä päässä olevalle ruoalle. Japanilaisissa ravintoloissa kävijöille tässä on juttua terveellisimmistä ja epäterveellisimmistä aineksista susheissa.

Aiheuttaakohan sushi tai jokin ainesosa siinä riippuvuutta? Syömistä on nimittäin vaikea lopettaa...kavereille tiedoks, vähän olisi vielä jäljellä...


6 kommenttia:

 1. Olen ollut raakaruokakurssilla,jossa tehtiin raakasusheja ja ne olivat munkin mielestä mahtavan hyviä!

  VastaaPoista
 2. Mä en ole koskaan maistanut minkäänlaista sushia. Tää on kyllä aivan pakko ottaa kokeiluun. Jännittävää!

  VastaaPoista
 3. Ovatko kaikki levät yhtä -anteeksi vain- kammottavia kuin nori? Ostin eilen raaka-aineet "sushiin". Kymmenen vuotta lihattomalla ruokavaliolla olleena kalan hajukin puistattaa, ja näissä levissä tuoksu on to-del-la voimakas...

  VastaaPoista
 4. No itsellä on kokemusta vain norista ja agavesta ja sitten spirulina-jauheesta. Agaven maku on miedoin (oikeastaan ei maistu taikka haise juuri millekään) Jos et ikinä ole sushia maistanut, voi nori tuntua aluksi aika voimakkaalta, samoin kävi itselle. Eka kokeilu ei välttämättä vakuuta, mutta sitten siihen joko ihastuu luultavasti täysillä tai ei lainkaan. Voihan sushia tehdä ilman noriarkkeja, mutta sen koossa pysyminen näillä kasvistäytteillä voi olla vaikeampaa...

  VastaaPoista
 5. Voikohan avokadon jättää pois tai korvata jollain? Jotenkin minulle tulee huono olo pienestäkin määrästä sitä...

  VastaaPoista
 6. Voi varmasti kokeilla muita vihanneksia (ja kalaa),kasviksista esim. porkkanaa, kurkkua, paprikaa jne. Ei se siihen makuun olennaisesti vaikuta kuitenkaan...

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...