Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

25.6.2009

Uudet juomasuositukset

Veteraaniurheilijan blogissa kerrotaan Valtion ravitsemusneuvottelukunnan julkaisemista uusista juomasuosituksista. Suositukset on laadittu kolmelle eri ikäryhmälle:

1) lapsille ja nuorille. Juo päivittäin vettä, maitoa ja hapanmaitotuotteita (mieluiten vähärasvaisia). Päivittäin voi myös juoda täyshedelmämehuja (mutta mehut eivät korvaa kokonaisia hedelmiä). Vain satunnaisesti pitäisi juoda sokeroituja virvoitusjuomia, mehujuomia ja kofeiinia sisältäviä energiajuomia. Kahvia tai kolajuomia ei ollenkaan suositella alle 15-vuotiaille.

2) aikuisille. Juodaan päivittäin vettä, maitoa ja hapanmaitotuotteita (mieluiten vähärasvaisia). Päivittäin voi myös juoda täyshedelmämehuja, kahvia ja teetä. Vain satunnaisesti pitäisi juoda sokeroituja mehuja ja virvoitusjuomia tai rasvaisia maitojuomia. Alkoholijuomia enintään 1 annos (naiset) tai 2 annosta (miehet) päivässä.

3) ikääntyneille. Juodaan päivittäin vettä, maitoa ja hapanmaitotuotteita (mieluiten vähärasvaisia). Päivittäin voi myös juoda laajemman kirjon erilaisia marja- ja hedelmäjuomia sekä virvoitusjuomia. Tärkeää on juoda riittävästi! Kahvia, teetä ja kaakaota sekä jogurttijuomia voi suositella. Vain satunnaisesti pitäisi juoda alkoholijuomia (korkeintaan 1 annos päivässä), sillä ikääntyminen altistaa alkoholihaitoille.

Limsanjuontia suositellaan vähennettäväksi kertaan viikossa ja pitämään ns. limsapäivä.

Ovathan nämä suositukset ilmeisesti oikeaan suuntaan menossa, mutta asiat voisi silti ilmaista selkeämmällä tavalla, rautalangasta vääntäen. Nyt annetaan ymmärtää, että maito ja täyshedelmämehut ovat veden kanssa yhtä hyviä tai ainakin suositeltavia, kun pelkän veden käyttämisellä janojuomaksi ehkäistäisiin turhat tyhjät kalorit, joita erittäin helposti muista juomista saadaan. Onko se maito hyvä jano- tai ruokajuoma? Aina korostetaan maidon rasvattomuutta, mutta sanallakaan ei mainita sen epäedullisen proteiinikoostumuksen vaikutuksista. Myös täysmehuista saadaan erittäin helposti tyhjiä kaloreita ja vain murto-osa tuoreen hedelmän ravintoarvosta. Hieman ihmetyttää myös virvoitusjuomien suositeltavuutta vanhuksille, samoin kuin kahvi, tee, kaakao ja jogurttijuomat. Myös alkoholi"suositus" voi saada monet ymmärtämään, että on hyväksi juoda yksi annos päivässä, oli se sitten light -siideriä tai todistetutusti terveellisempää punaviiniä. Mielestäni olennaista juomisessa on tiivistettynä tuoreus, puhtaus, lisäaineettomuus ja erityisesti sokerittomuus, siis se, että juo sitä lähinnä vain sitä vettä!

6 kommenttia:

 1. Ja nimenomaan huoneenlämpöistä vettä, eikö? Mut entäs sun mielipide eri teelajeja kohtaan? Eikö jotkin teet ole terveyttä ylläpitäviä?

  VastaaPoista
 2. Kyllä, ehdottomasti huoneenlämpöistä vettä. Kylmä vesi haittaa muistaakseni jossain määrin aineenvaihduntaprosessia. Teelajeista ainakin yrtti- ja vihreä tee ovat suositeltavia kohtuudella (luomuna mieluiten).

  VastaaPoista
 3. Huoneenlämpöiseen veteen tottuu äkkiä. Suosittelen.

  Mulla on aina vesikannu pöydällä. Helppo juoda paljon, ei mene yhtään että hukkaan eikä tartte jääkaapissakaan jäähdytellä sitä. :)

  Ps. Helsingissä saa hyviä luomuteelaatuja irtona täältä (36 eri laatua): http://www.thehuone.com/teelista.pdf

  VastaaPoista
 4. Voisitko nyt vääntää rautalangasta mitä tarkoitat maidon epäedullisella proteiinikoostumuksella. oon törmänny sinun teksteissä ennenkin tähän. Muistaakseni niin heran kuin maidonkin kohdalla.
  T JukkaK

  VastaaPoista
 5. Ongelmaa aiheuttaa maidon homogentointi, joten luomumaito on sinänsä eri asia, koska on homogenoimatonta(kuitenkin pastöroitu, eli vitamiineja tuhoutunut). Lainaan artikkelin http://www.luontaisnetti.fi/artikkelit_mitarasvoja.htm -tekstiä:

  "Varmasti suurin yksittäinen syy maidon aiheuttamiin ongelmiin on maidon homogenointi eli rasvan pilkkominen. Normaalisti maidon rasva nousee pintaan, homogenoinnilla rasvapartikkelit pilkotaan niin pieniksi, että näin ei enää tapahdu. Toimenpiteen yhteydessä myös maidon sisältämät proteiinit hajoavat, joten maidon koostumus muuttuu oleellisesti. Tällainen valmiste käyttäytyykin elimistössä aivan eri tavalla kuin homogenoimaton tuote. Paitsi normaali kokoiset, niin erityisesti pilkotut maitoproteiinit voivat aiheuttaa maitoproteiini allergiaa. Prosessin yhteydessä maidon valkuaisaineet pilkkoutuvat niin pieniksi, että ne voivat imeytyä suoliston läpi ennen kuin entsyymit ehtivät muuttaa ne aminohapoiksi ja peptideiksi. Tämän seurauksena voi syntyä immunologisia oireita kuten histamiinin ja valkosolujen nousua, voimakasta liman eritystä, sekä astmaattisia tai iho oireita. Pitkään on jo tiedetty, että homogenointi voi aiheuttaa autoimmuuniperäisen diabeteksen, ja olla syynä suomalaisten korkeisiin diabetes lukuihin. Tulehduskierteessä olevat lapset ovat usein herkkiä homogenoiduille tuotteille. Kaikesta edellä mainitusta huolimatta, Suomalainen elintarviketeollisuus jatkaa homogenointia entiseen malliin. Luomu tuotteet ovat aina homogenoimattomia, Satamaidolta on myös olemassa homogenoimaton maito ja kerma. Moni lomalainen on yllättynyt käydessään ulkomailla, kun he siellä voivat käyttää maitotaloustuotteita saamatta niistä oireita, näissä maissa maito käsitellään eri tavalla kuin Suomessa."

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...