Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

1.6.2009

Mitä vikaa margariinissa?

Olen saanut paljon kommentteja liittyen aikaisemman postaukseni ruoka-ainelistaukseen ja perusteluihin. Hienoa, että näistä tärkeistä asioista keskustellaan myös omassa blogissani ja pyydetään lisää perusteluja epäselvyyksille. Erityisesti maito- ja margariiniasia herättävät näkemyksiä puolesta ja vastaan ja olenkin saanut täydentäviä kommentteja vahvistamaan omia näkökohtiani. Kiitos niistä jälleen kerran:)

Päädyin lisäperusteluja etsiessäni jälleen sivustolle "Hiilaritietoiset", josta olen aikaisemmin postannutkin. Koska sivusto keskittyy hiilaritietoisuudesta kiinnostuneisiin ja kiinnostuneille, ovat artikkelit ja jutunaiheet valittu varmaan ainakin osittain omia näkemyksiä puoltavaksi. Suurta osaa artikkeleista pidän silti täysin luotettavana tutkimuslähteineen ja perusteluineen.

Margariiniasiaa ihmettelevälle "Voi on aina voita" tässä jutun aloitus:

"Suomalaiset saatiin vähentämään ravintorasvojen, erityisesti meijerivoin, kulutusta 1970-luvulta lähtien taitavalla mielikuvamainonnalla. Luonnon oman tuotteen tilalle vaihdettiin synteettinen margariini vetoamalla kovien eläinrasvojen vaikutukseen sepelvaltimotaudin, aivovaltimotaudin, kohonneen verenpaineen, diabeteksen ja syövän kehittymisessä sekä luiden haurastumisessa.


Voin haitallisuudesta tehtiin terveysdogmi, jota kukaan ei saanut kyseenalaistaa. Voin alasajo varmistettiin tiedeyhteisön, elintarviketeollisuuden ja tiedotusvälineiden toistaessa kuuliaisesti tätä sanomaa ainoana oikeana totuutena. Voin haittavaikutusväitteet perustuivat jo alunperin kiistanalaiseen tutkimukseen eikä nykytutkimus enää tue noita väitteitä. Me syömme voita kohtuullisesti. Syö sinäkin!
"

Tämän jälkeen paljon arvelluttavista transrasvoista:
Transrasvat - haitallisia haamurasvoja

Valkoisesta sokerista

Entä mitä vikaa perunassa (tai mitä hyvää?)

Mielipiteeni maidosta, jos se ei ole vielä jollekkin selvä löytyy mm. juuri tuon aiemman postauksen kommenteista.

Yksi hiilaritietoista "ideologiaa" puolustava tai ainakin tietoisesti valittu
"Painavaa asiaa proteiineista" - juttu on myöskin hyvä sen sisältämän soijakritiikin vuoksi (muuten en välttämättä allekirjoita juttua, samoin kuin lihan syömiseen puoliväkisin keksittyjä puolustusnäkökantoja). Silti proteiinien ylistys, hiilihydraattien teilaus ja yleensäkin ravintoaineiden määrittely on mielestäni turhaa, koska ruokavalion kokonaisuus ratkaisee paljon enemmän kuin pelkät ravintoaineet. Toinen voi syödä enemmänkin hiilareita ja toinen vaikka "elää" pelkällä rasvalla, kunhan ruokavalio kokonaisuutena on kunnossa. Tulen varmasti perehtymään siihen, kuinka ihmisten erilainen kehotyyppi vaikuttaa heille sopiviin ruoka-aineisiin. Siitä asiasta ei kuitenkaan ole kiistämistä kenelläkään, etteikö mahdollisimman puhdas ja laadukas ruoka sopisi kaikille.

Tutustu sivuston muihin juttuihin ja kerro omat näkemyksesi niistä!

3 kommenttia:

 1. Itsekin karttelen transrasvoja ja marganiinia hyljeksi enimmäkseen sen pitkän prosessoinnin takia, mutta aika ankean heppoiset ovat nuo hiilaritietoisten perustelut kaikenkaikkiaan.

  Transrasvojahan ei kotimaisissa margariineissa ole enää lainkaan.

  Perunan hyljeksiminen on vielä pöllömpää. Perunaa toki myrkytetään (torjunta-aineet), mutta luomupottu on hyvää ruokaa. Se on puhdas, prosessoimaton ravintoaine, jota tietenkin liikaa syödessään lihoo, aivan kuin mitä muuta tahansa älyttömästi mättäessään.

  Myöskin tuo soijakritiikki on erittäin suppea-alainen.

  VastaaPoista
 2. Suppeita jutut ehkä joo, mutta kiteyttää aika hyvin olennaisen. En itse tarvitse lukuisia tieteellisiä tutkimuksia vahvistamaan mielipidettäni. Peruna ei ole mitenkään paha, mutta ei erityisen hyväkään. Siis silloin tällöin jees ihan makunsa vuoksi (uusi peruna) mutta ravitsemuksellisesti parempiakin vaihtoehtoja löytyy. Soijasta olinkin aiemmin kirjoitellut tänne, ja tuo oli myös omia näkemyksiä täydentävä teksti.

  VastaaPoista
 3. Karppaussivustot ym. "hiilaritietoiset" sivustot usein parjaavat virallistervellistä suositusruokavaliota yksisilmäiseksi ruokapyramideineen, mutta aivan samaa aivopesua tuolla karpeissakin juuri suoritetaan.

  Mutta pääasia on että ihiminen voi hyvin ja siihenhän tekin pyritte, joten hyvä niin=)

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...