Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

8.6.2009

Maiseman muutos

Olemme muuttaneet kesäksi tai ainakin toistaiseksi vanhempiemme omakotitaloon kisujen kanssa. Talo on vanha ja viileällä säällä erittäin kylmä. Viikonloppuna sai pitää pattereita kovalla ja nukkua hytisten villapaita päällä. Suomen vähäluminen kesä alkakoon.


Onneksi tänään näytti hieman lupaavammalta ja kissatkin pääsivät nauttimaan auringosta ja kiipeilemään puissa. Olivatkin sitten illemmalla rättiväsyneitä saadessaan normaalitasoa huomattavasti aktiivisempaa liikuntaa. Pääsee itse helpolla, kun ei tarvitse erikseen leikittää - pentuja siis. Vanhin kissa ei paljon leikeistä välitä mitä nyt silloin tällöin saa muutaman hassun "kohtauksen".

Vaikka talo on lapsuudenkotini, on outoa asua aikuisena "toisten nurkissa". Olen kyllä kesäisin viettänyt paljonkin aikaa täällä, kun mahdollisuus siihen on. Kyllä omakotitalo kerrostalon peittoaa varsinkin kuumana kesänä. Kylmänä kesänä sitten noot. Huomio kiinnittyy etenkin kokkailtessa kaappien sisältöön. Onko täällä oikeasti enää mitään syötäväksi kelpaavaa? Aikaisemmin ravinto ja kokkailu ei ole näytellyt niin suurta osaa elämässä kuin nyt. Vanhempien kaapeissa saattoi jopa olla jotain syötäväksi kelpaavaa:) Nyt kaapit näyttävät aika järkyiltä. Äiti ihmetteli käydessään, mitä ituja olen tunkenut kasvamaan keksipakettien väliin. Tässä mm. yksi kaapin hyllyllinen lukuisia eri sokereita:

En ymmärrä, miten näistäkin saa koostettua oikein kokoelman. Mietin, miten puhdistetut sokerit, jauhot, keksit? tms. maatuvat kompostissa, kun sillä lannoitetaan omaa luomukasvimaatani - tuleeko niistä jotain kemikaaleja sekaan? Ehkä se menee vähän hifistelyasteelle. Tein viime viikolla vahingossa oikein suurperheen satsin hernekeittoa ja syötyämme sitä 4:ttä päivää olimme niin kypsiä siihen, että jouduimme heittämään loput kompostiin. Siitä se sitten siirtyy edelleen kompostin ja kasvimaan kautta meidän ravinnoksemme. Ruoan kiertokulku.

Myös jääkaappi ja sen lokerointi näyttää noudattavan perinteistä suomalaista kaavaa:
Pullille on varattu saman verran tilaa, kuin salaateille ja juureksille...Kuten näette olemme jo käyneet kaupassa täydennyksellä hakemassa omat pullamme.


Salaattipuolellakin on perinteiset salaatti, tomaatti, kurkku. Onko jotain muitakin rehuja olemassa vai? Oman lokeroinnin ovat saaneet tietysti myös maito, juustot, levite, ketsuppi, sinappi, mehut, öljyt ja maustekastikkeet.

On pitänyt jo aiemmin mainita kynsistäni. Kynteni ovat siis olleet ehdottomasti kroppani heikoin lenkki. Koko elämäni ne ovat olleet hauraat, lohkeilevat, ohuet ja surkeat. Sen vuoksi olen myös pureskellut ja repinyt niitä - ja tietysti häpeillyt ja koittanut peitellä parhaani mukaan. Ainoastaan käydessäni ulkomailla ne ovat tilapäisesti hieman kasvaneet, mutta palatessani Suomeen, on lohkeilu taas alkanut. Viimeisen kuukauden aikana kynteni ovat tehneet täydellisen muodonmuutoksen. Ne ovat kivikovat, vahvat ja pitkät. Minulla on siis jopa kauniit kynnet! What can I say...kynsien hyvinvointiin liitettyä kalkkia (perinteinen usko) en saa ainakaan maitotuotteista ja entisenä maitotuotteiden lähes suurkuluttajana ei sen vaikutus ole ainakaan aikaisemmin kynsissäni näkynyt. Luulen selityksen olevan lisääntyneissä ja monipuolistuneissa vihanneksissä ja hedelmissä, mahdollisesti vihersmoothieissa, joista lehtivihreän ravinteet pääsevät hyvin imeytymään. Toki vaikutuksensa voi olla myös superfoodeilla, joita olen pienissä määrin (paitsi suklaata) käyttänyt nyt n. 1,5 kk. Vaikea sanoa, mikä muutoksen on aiheuttanut, mutta pääasia että vaikutusta on edes tässä määrin! On kyllä todella outoa totutella olemaan pidemmillä kynsillä.


Kynnet ovat siis selkeä näkyvä ulkoinen muutos. Toinen ulkoinen muutos on painon lasku - mikä ei kyllä ole hyvä asia sinänsä, että lähtenyt paino on pääosin lihasta. En ole vieläkään saanut lonkkaani kuntoon, enkä ole pystynyt treenaamaan ja se on hieman turhauttavaa varsinkin hienoina päivinä. Kävin aikaisemmin akupunktiossa ja se auttoi hetken, kunnes kokeilin pientä lenkkiä ja taas kipu alkoi. Nyt kävin kuvauttamassa jalan (peruslääkärillä siis) ja jos siitä ei mitään löydy menen seuraavaksi jäsenkorjaajalle. Oli hauska, kun sanoin "oikeassa" lääkärissä meneväni sinne, lääkäri sanoi että "niin siis fysioterapeutille, joka on erikoistunut siihen". Näin täällä Suomessa.

Btw. olemme kesällä kokeilemassa kuukauden raw food - diettiä. Katselen jo innoissani etenkin makeita raakaleivoksia. Saa nähdä jääkö se ihan elämäntavaksi. Eipä haittaa vaikka jäisikin.

6 kommenttia:

 1. Todella kohteliasta nauraa ja pilkata vanhempiesi jääkaappia ja elämäntapoja vielä oikein kuvien kera! Häpeäisit

  VastaaPoista
 2. Tuli niin Deja vu fiilis kun luin tuosta vanhempien luona kokkaamisesta. :D Itsekin olen joutunut pähkäilemään että mitä sitä nyt oikein tekisi.. Paahtoleipää, perunaa ja makkaraa, vaiko kenties mikropitsoja? Ennen tietty oli helppoa kun ei välittänyt mitä söi, mutta nykyään hieman eri. Näin kärjistettynä siis.

  Hyvä kuitenkin että "muistutit" asiasta, että muistan ottaa jotain peruselintarvikkeita mukaan kesäksi. :)

  VastaaPoista
 3. Tällaisiltahan ne jääkaapit yleensä näyttävät monellakin. Itsellänikin muutamia vuosia sitten. Äidilläni olisi myös sama juttu, mutta olen pikkuhiljaa ujuttanut sinne terveellisempiä vaihtoehtoja. Hän myös pitää siitä, että annan hänelle vinkkejä terveellisempään elämään ja ruokavalioon. Pitäähän sitä vanhemmistaan huolta pitää:)

  VastaaPoista
 4. anonyymi: Arvostan vanhempiani ja olen kiitollinen, että minulla on mahdollisuus asustaa heidän luonaan. Oli vaan huvittavaa ladata omia safkojaan näille merkatuille paikoille. Toivottavasti saan muokattua kaapit pysyvästi parempaan suuntaan. Ja kyllä - juuri huolenpitoa se on pohjimmiltaan, vaikka syyllistämiseltä ja arvostelemiselta voi aluksi vaikuttaakin.

  VastaaPoista
 5. Tuomitsevalta tuo lähinnä vaikuttaa. "Muokattua kaapit pysyvästi parempaan suuntaan"...sinäkö tiedät, mikä kaikille muille on parasta. Eivätkö vanhempasi kykene huolehtimaan itsestään ja omista asioistaan?

  VastaaPoista
 6. Kylläpäs ihmiset tosiaan tiirailee maailmaa erilaisten linssien läpi. :) En tiedä milloin lähimmäisistä välittäminen on ollut tuomitsemista. Se olisi outoa jos on saanut hyvää oloa omaan elämään eikä kertoisi keinoja eteenpäin.

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...