Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

26.6.2009

Maailman paras ja terveellisin pizza?

Jos terveellisemmän pizzan ohjetta olisit kysynyt minulta vielä vuosi sitten, olisin vastannut suurinpiirtein näin:

"Korvaa vehnäjauhot täysjyväversiolla, vaikka kaikki vehnäjauhot voi korvata graham- ja ruisjauhoilla. Jopa rahkaa voi käyttää pizzapohjaan, siitähän tulee niitä proteiineja! Täytteiksi sitten niitä peruskasviksia, tonnikalaa/soijarouhetta, sekä light-juustoa."


Entäpä nyt? Kun aika ja tärkeä tieto on ohjautunut luokseni. Tämä rawpizza varmasti tämänhetkisistä raakaravinnon (tai elävän ravinnon) resepteistä paras "kunnon ruoka", kun smoothieita ei lasketa. Parasta on se, että tämä on vasta kolmas varsinainen ruoka salaattien ja raakakeittojen lisäksi. Ne ovat olleet jo menestyksiä, mutta jos tämä maistuu jo näin hyvältä, mitä on vielä edessä?

Reseptin otimme Victoria Boutenkon kirjasta 12 steps to raw food:

pohja:

-jauhetaan 5dl pellavansiemeniä kuivana

blendataan erillisesti:
-2,5 dl vettä
-1 iso sipuli
-1 juuriselleri (ohjeessa oli varsiselleri, mutta ostettiin juuri - ja hyvin toimi)
-2 tomaattia
-4 valkosipulinkynttä
-1 tl suolaa

Sekoita jauhetut pellavansiemenet ei-koneellisesti muiden ainesten kanssa. Levitä "taikina" lastalla esim. leivinpaperille pellin päälle, kauli kaulimella neliöksi ja vie aurinkooon (tai jonnekkin lämpimään ja kuivaan paikkaan) kuivumaan. Anna kuivua jonkin aikaa (ei kuitenkaan rutikuivaksi). Kuivumisajasta ei ole tarkempaa tietoa, meillä oli vajaan tunnin auringossa.

päällys:

Sekoita mahdollisimman vähässä vedessä blenderillä:
-yhteensä n. 0,5 kg pähkinöitä (esim sekaisin cashew, para, hassel, saksanpähkinä ja manteli)
-1,25 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
-1,25 dl rusinoita
-yhden sitruunan mehu
-2 rkl oliiviöljyä
-1 tl oreganoa tai basilikaa

Levitä seos pohjan päälle, ripottele päälle haluamiasi raakoja, tuoreita kasviksia esim. pilkottua parsaa, tomaattia, oliiveja, paprikaa, kurkkua. Reseptissä oli myös , että päälle voi ripotella 1 tl kuivattua sipulia, 1tl kuivattua valkosipulia ja 1 rkl misoa.

Olimme hieman skeptisiä, mutta innokkaita kokeilemaan miten näistä aineista saa pizzalta maistuvan ruoan. Mutta vihdoin ensimmäistä palaa maistaessa alkoi ilo ja hymyily! Ihan käsittämättömän hyvää ja jännällä tavalla kyllä pizzan makuista. Kokeilkaa ja uskokaa! Myös hintaa varmasti moni miettii, mutta tuleehan normipizzakin kotitekemänä hintavaksi. Oleellista on se, että tätä pizzaa ei tarvitse vetää niin isoja paloja, koska se on täyttä ravintoa! Toivota jokainen pizzan kalori tervetulleeksi ja ota vaikka tavaksi tehdä "hieman" terveellisempi perjantaipizza! (kuvan salaatissa on perusaineiden lisäksi mungpavun ituja)


ps. Jos ette vielä ole maistaneet granaattiomenaa, maistakaa ihmeessä! Ihan sairaan hyvää ja erikoista. Granaattiomena sisältää antysyaaneja, C-vitamiinia, kaliumia ja gallushappoa. Se on superfood! Tein vaihteeksi smoothien, johon granaattiomenan puolikkaan lisäksi laitoin banaanin, 2 päärynää, puolikkaan avokadon, mustaherukoita, salaattia, persiljaa, voikukanlehtiä ja macaa. Nam!

6 kommenttia:

  1. Onko muuten raakaruoan syöminen tullut merkittävästi kalliimmaksi kuin "perinteisen" ruoan?

    Pitää metsästää tuo kirja jostain. :)

    VastaaPoista
  2. Olis kyllä mielenkiintoista kokeilla! Varmasti hyvää! Mutta vähän mietityttää tuo auringossa kuivattaminen.. sitä jos ei voi koko ajan vahtia, ja pentuja juoksentelee ympäriinsä ja pelaa palloa ja muuta ja linnutkin tekee tarpeitaan, kärpäsiä pörrää.. joku astuu sen päälle, jos on maassa, tai jos on jossain korokkeella, se kuitenkin tippuu.. ;)

    VastaaPoista
  3. Eko-joni: Raakaruokakokeilu 100% olisi tarkoitus aloittaa heinäkuusta, joten sitten osaa tarkemmin sanoa. Kyllähän noihin luomu vihanneksiin, hedelmiin ja pähkinöihin saa rahaa palamaan. Oleellista on se, että pääsee siihen optimaaliseen tilaan, jossa syö juuri oikean määrän, eikä liikaa, niinkuin täällä länsimaissa tuppaa käymään. Nyt kun ei ole täysin "puhdistunut" tykkää syödä varmasti liikaa esim.kuivattuja hedelmiä ja se pitääkin sallia tässä vaiheessa.

    Syöminen vaatii pikkasen opettelua, mutta uskon sen olevan sen arvoista, ainakin näillä fiiliksillä:) Mutta raportoin rahanmenosta myöhemmin, on kyllä pakko alkaa pitää kirjaa siitä hieman paremmin.

    kte: Suosittelen lämpimästi. Jossain luki saunassa kuivattamisesta..pitänee perehtyä aiheeseen paremmin. Ei ole kyllä varaa arvokkaan tavaran pilaamiseen!

    VastaaPoista
  4. Tuo rawpizza kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta! Mutta tuliko pohjaan siis seesamin- vai pellavansiemeniä? Kun ohjeessa lukee ensin seesamin ja sitten pellavan.

    Ja kiitos mahtavasta blogista! Rawfood asiat kiinnostavat itseänikin paljon. Olisiko muuten sinulla mitään vinkkiä miten korvata salaatissa feta? Tykkään syödä paljon erilaisia salaatteja, mutta maun puolesta tulee aina laitettua fetaa tai jotakin muuta juustoa mukaan.

    VastaaPoista
  5. Anonyymi: suosittelen pizzaa! Hyvä huomio, korjasinkin sen, eli pellavansiemeniä pohjaan!

    Fetaa olen kanssa syönyt, kunnes täysin raakaravintoon siirryttiin (eli eilen) ja pitää opetella näitä uusia ohjeita ja sitä mukaa kyllä varmaankin löytyy hyviä vaihtoehtoja. Pelkkä salaatti on aika tylsä, joten kannattaa katsella variaatioita, tehdä lisukkeita siihen. Avokado on tietty hyvä perusaines, täyteläisyyttä tuova lisä, sekä idätetyt mungpavut/sinimailaset.

    VastaaPoista
  6. Ihania raakapizza- ym. reseptejä löytyy Mea Salon uudesta kirjasta "Hellaton kokki", jonka saa ostaa mm. Elävän ravinnon yhdistykseltä (www.elavaravinto.fi). Noin 30 euroa.
    Lukekaa myös
    http://www.measalo.com/
    Hänellä on innostava blogi ym.

    VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...