Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

27.6.2009

Lukemista aurinkoon ja sadepäiville

Olen lukenut lukuisia kirjoja tämän vuoden aikana. Melkein voisin sanoa, että viime aikoina omaksumani tietomäärä on paljon merkityksellisempää elämäni kannalta kuin se, mitä olen koko kouluaikana väkisin opiskellut. Normaalisti olen lukenut ehkä 2 kirjaa vuodessa. Jo ennen kun innostuin kympillä ravintoasioista olin lukenut alkuvuodesta viitisen kirjaa. Nämä kirjat olivat eri kulttuureista olevien naisten raadollisisia elämäntarinoita, kuten Khaled Hosseinin "Tuhat loistavaa aurinkoa", jota kyllä lämpimästi suosittelen. Kehittäviä nämäkin kirjat, tai ainakin hyvää ajanvietettä, mutta eivät vedä vertoja tuleville!

Blogin aloittamisen jälkeen ja Olli Postin Nutrix -maailman auettua olen ravannut eri kirjastoissa metsästämässä kirjoja harva se viikko. Kun mielenkiintoisen aiheen löytää, ei tietomäärälle- ja halulle ole rajoja! Keväällä kahlasin läpi 4* 800-sivusen kirjasarjan teokset aiheeltaan luontaislääkintä, itämainen filosofia, luonnonmukainen ravinto jne. On hyväkin lukee kirjallisuutta laidasta laitaan (aiheessa kuitenkin jollain tasolla pysyen), jotta ei jää liian kapeakatseinen näkemys asioihin. Kun tietoa oppii etsimään kriittisesti ja kyseenalaistaen, alkaa monenlainen turha materiaali karsiutua pois. Kirjastossakin ravintohyllyn kohdalla on lukuisia dieettikirjoja ja en ihmettele, että ihmiset ovat sekaisin niiden keskellä.

Myös raakaravintoaiheisia e-kirjoja olen hankkinut ja lueskellut ja toki youtubesta löytyy kymmeniä luentoja aiheesta. Tykkään kyllä mieluiten lukea aitoa kirjaa, kun koneella tulee muutenkin jumitettua. Hyvää kirjaa lukiessa tulee "flow" tila, jolloin aika vaan menee ja unohtaa täysin ympäristön. Se tila on ihmiselle hyväksi sen sijaan, että katselisi passiivisena tv:tä, vaikka senhän jo tiedättekin. Siskokin ihmettelee, kun en ole hetkeäkään tylsistynyt tai mieti mitäköhän sitä seuraavaksi tekisin, kun olen koko ajan nenä kiinni kirjassa tai keskittyneenä koneella. Toki myös kokkailen, jos olette huomanneet ja otan kohtuudella aurinkoa, mutta miksi parhaana kesäaikana on sisällä vaan niin mukava olla? Suomessa on joko liian kuuma tai kylmä, ikinä ei sopiva, vaikka ei pitäisi valittaa!

Michael Pollanin "Oikean ruoan puolesta" olen hehkuttanut jo muutamaan otteeseen ja siitä en kerro enempää tässä, koska olen kertonut siitä jo niin paljon täällä.

Martin E.P. Seligmanin kirjaa "Aito onnellisuus" suositeltiin minulle vastikään blogissa ja hankinkin sen samantien ja olen menossa juuri loppusuoralla. Suosittelen kaikille itsensä kehittämisestä kiinnostuneille, ei ole mikään perus psykologian kirja, joka keskittyy heikkouksien parantamiseen vaan käsittelee enemmänkin ihmisen vahvuuksia positiivisen psykologian hengessä. Kirjassa on eri osa-alueita mittaavia testejä ja niiden avulla saa hyödyllistä tietoa ja voi kehittyä kirjaa lukiessaan.

"...ihminen voi lisätä onnellisuuttaan - vieläpä pysyvästi. Eli kukin voi elää ainakin oman onnellisuusmarginaalinsa ylätasanteella. ...teos ei pahemmin pursua siirappia; siihen voivat kyllä tarttua nekin, jotka saavat näppylöitä myönteisen ajattelun oppaista. Kirjan väitteet ja esimerkit nojaavat tutkimuksiin..." -Kirsi Heikkinen / Tiede 3/2009

Käytännön vinkkejä ja askeleet Elävään ravintoon kattavine ruokaohjeineen tarjoaa Merja Niemen "Aurinkoista Ruokaa" -kirja. Kirjassa on oikeasti lähes kaikki tieto käytännöllisesti esiteltynä, mitä tarvitsee tietää terveellisemmästä ravinnosta. Mm. Happo-emäs -tasapainot, ruoka-aineiden yhdistely, idätysohjeet (heh, olin aikaisemmin kirjoittanut blogiin idutuksesta!) ja kattavat perustelut tekevät siitä kelpo oppaan asiasta kiinnostuneelle.


Satumaista voimaa arkeen, josta postasinkin aiemmin, oli kanssa mielenkiintoinen kirja, jossa oli myös loistavia elävän ravinnon reseptejä.
Petosta lautasella en ole vielä saanut hankittua, murr! Suosittelen sitä silti, samoin kuin Rita Stiensin "Totuus kosmetiikasta". Totuus Ruoasta -kirja oli sensijaan pettymys, enkä sitä henk.koht suosittele.

Ravitsemusaiheisista muista kirjoista voisin mainita Kivikautisen ruokavalio -kirjan sekä veriryhmädieettikirjat, mutta ne vaikuttivat liian rajoittuneilta, vaikka hyviä pointteja sisälsivätkin. Olen myös lainannut kirjoja astangajoogasta ja ayurvedasta, josta tulen kertomaan jatkossa enemmänkin. Lukaisin välissä myös Paulo Coelhon "Veronika tahtoo kuolla", joka oli erinomainen Coelhon teos jälleen kerran. Myös Sarasvatin hiekkaa on lähes puolessavälissä:) Oisko joitain muita suosituksia?

6 kommenttia:

 1. Mulla on tuo Aurinkoista ruokaa itsellä ja olen lukenut tuon Satumaista voimaa arkeen.

  Kiitos kirjakatsauksesta.

  VastaaPoista
 2. Mielestäni totuus ruoasta on kelpo teos ! Sopivan kepeästi kirjotettu, mutta silti täyttä asiaa

  VastaaPoista
 3. Kiitos hyvästä vinkkilistasta. 3 näistä on jo hyllyssäni. Sueraavaksi kiinnostaa lukaista oikean ruuan puolesta.

  VastaaPoista
 4. Mihály Csikszentmihályin kirja "Flow: elämän virta. Tutkimuksia onnesta, siitä kun kaikki sujuu" oli jees, ajattelin lukaista sen uudelleen kunhan lopputyökirjallisuudelta ehdin. Ettei onnellisuus unohtuisi ;)

  VastaaPoista
 5. Pisama: Kiiros suosituksesta, kuulostaa hyvälle.

  VastaaPoista
 6. kiitos kirjavinkeistä, tänään kirjastoon ja taidan aloittaa tuosta "petos lautasella"..oon lukenut kirjan; "flow:elämän virta" ja suosittelen :))

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...