Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

11.6.2009

Kohti raakaravintoa

Almost raw salad

- Salaatteja, perus sekä tammenlehti
- Parsakaali pilkottuna
- Paprika pilkottuna
- Tomaatteja pilkottuna
- Sipuli pilkottuna
- Siitakesieniä (kevysti paistettu voissa)
- Marinoitua tofua


Raakaravinto (ainakin 85%) kuuria odotellessa pyrin valmistamaan jo suurimman osan aterioista raakana. Periaatteessahan raakaruokia ei edes tarvitse valmistaa - ainekset vaan mahdollisesti pilkotaan ja heitetään sekaan;) Tässä salaatissa on lähes raa'at ainekset tofua ja siitakesieniä lukuunottamatta. Sienet meinasin syödä raakana, mutta onneksi varmistin netistä, että se ei ehkä kannata. Jos joku tietää voiko jotain tuoresieniä syödä hyvillä mielin raakana, kuulisin mielelläni.



Lautaselle lisäsin vielä porkkana-punakaali (sitruunamehu) raastetta sekä mung pavun ituja, joita olen jo pari kertaa itse kasvatellut. Mungien maku on aika lailla herneen kaltainen mielestäni.

Salaatinkastikkeen blendasin näistä aineista:

- Oliiviöljy (suolainen hinta, 10€ luomuoliiviöljystä)
- Sitruunamehu
- Valkosipulinkynsi
- Yrttiseos
- Suola


Jälkkäripuolelle sitten:


Makoisa mantelismoothie

- kourallinen manteleita liotettuna yön yli
- 2 tuoretaatelia liotettuna yön yli
- vettä
- 2 päärynää

Oikeastaan kaikki mantelipohjaiset smoothiet ovat herkullisia, varsinkin jos laittaa vielä kookosmaitoa sekaan. Myös banaani toimii manteleiden kanssa. Tuoretaatelit tuo älyttömästi makeutta, mikä ei itseäni ainakaan haittaa. Muutenkin taateleita tulee syötyä harva se päivä...





Herkkulautanen
- Hedelmiä pilkottuna (omenia, päärynöitä, appelsiinia)
- Manteleita, siemeniä, rusinoita
- Mustikoita
- Kara kookoskermaa

Raakakuurilla tarvitsee varmaankin opetella se kookospähkinän avaaminen ja muutenkin sen tarkempaan sisältöön tutustuminen:) Jouduin syömään koko setin lopulta yksin, kun terveellisemmän herkun sijaan siskolleni maistui paremmin siideri~ ja terassit kutsuivat. Voi kun terasseilla olisi edes jotain vaihtoehtoja meille terveysnatseille...


Tässä vielä erään päivän aamupala. Puuroista olen lähes luopunut ja tämäkin on hedelmäpuuro ilman viljaa:

Hedelmäpuuro
- Hamppumaitoa ("suodatettu siemenet")
- Manteleita
- Banaani
- Omena
Päällä omenaa ja mustaherukoita

Vihersmoothie (hyvä, erikoisen makuinen!)
- Tuoretta minttua
- Vadelmia
-Omenaa
-Banaania
(macaa)


Tässä vielä ihana bambu tiskirätti Ruohonjuuresta, jota ei helpolla heitä menemään ja Ecover tiskiainetta sai Prismasta.

Suosittelen raakaravinnoista kiinnostuneille alkajille lukaisemaan David Wolfen; The Sunfood Diet Success. Kirja käsittelee raakaravintoa mm. filosofian ja evoluution näkökulmasta sekä antaa selkeät step by step -ohjeet elämänlaadun parantamiseen. Kirja tarjoaa perusteellisia ohjeita eri tasoilla oleville raw-foodisteille sekä loistavia raakareseptejä. Itse olen jo jonkin verran tutustunut oppaaseen ja mm. tämmöinen seikka jäi mieleen: Ruoan valmistus (kuumentaminen) tuhoaa yli 85% ruoan arvosta. (ruoan arvon määritelmään paneudutaan tarkemmin kirjassa) Sen lisäksi 85 %:sti tuhoutuu aika, työ, resurssit ja energia mikä on mennyt ruoan luomiseen!

Ympäristön ja terveyden (ja kaikkien paitsi elintarviketehtailijoiden) kannalta siis mahdollisimman tuoreessa muodossa oleva ruoka, jonka valmistamiseen ei kulu energiaa on tietenkin parhain valinta. En kuitenkaan tässä vaiheessa lähde kirjaa sen enempää avaamaan, mutta epäilisin siinä olevan vastaus moneenkin arvelluttavan asiaan. Vähän arvelluttaa, kuinka resepteistä saisi tehtyä niin hyviä, että kypsennettyä ruokaa ei yhtään tekisi mieli? Ja voiko vihanneksiin ja hedelmiin kyllästä? Ei kai siinä auta muu kuin kokeilla ja opetella uudet ruoanvalmistuksen salat:)

5 kommenttia:

  1. Herkkusieniä nyt ainakin voi vedellä raakana ihan hyvin mielein.

    VastaaPoista
  2. Oletko huomannut eri kookosöljyissä makueroja?
    Tilasin kokeeksi yhden purkin ja haju eikä ruokaan tuleva sivumaku oikein miellytä.
    Haluaisin kuitenkin käyttää kookosöljyä jatkossakin.

    VastaaPoista
  3. cocovilla on ainakin tasty versio ja sitten vähemmän kookokselta haiseva ja maistuva versio. Kookosöljyn makuun kyllä tottuu aika nopeasti, itse käytän leivän päällä ja paistamiseen. Mutta jos tuntuu, ettei kookos uppoa niin sitten voita?

    VastaaPoista
  4. Ah, sori en ole huomannut kommenttia. En ole huomannut makueroja. Tastyä kokeilin nyt ekaa kertaa raakasuklaaseen, eikä siinä mitenkään erottunut negatiivisesti.

    VastaaPoista
  5. Olisko raakasuklaan ohjetta?

    VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...