Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

22.6.2009

Juhannus poissa Suomesta

Viettämäni juhannus oli varmaankin elämäni rauhallisin, vaikka alunperin toisin luulin. Olin ensimmäistä kertaa suomalaisen juhlapyhän aikaan pois maasta ja innokkaana odotimme miltä se ulkomailla tuntuisi. Teimme 4 päivän bussipakettireissun perhetuttujen kanssa Pärnuuseen ja matkalla mukana olivat myös useita reissuja tehneet hieman vanhempaa ikäluokkaa edustava vakiporukka. Matkustusajat suuntaan ja toiseen olivat pitkiä, lähes 12 tuntia suunta taukoineen. Yksi syy valitessamme reissua oli juurikin ekologinen matkustustapa, mutta kyllä sitä moneen kertaan kirottiin bussissa kököttäessämme sekä etenkin laivalla! Laivamatka oli yhtä kärsimystä ja en kyllä risteilemään ole jatkossa kovin helpolla menossa. Likainen, ahdas laiva, syömisvaihtoehdot kallis buffetti tai "maukasta kotiruokaa" tarjoava kahvila. Baarissa humppaa (taikka kuole) ja karaokea. Perinteinen olutuopin kanssa notkuminen baarissa tai röökaaminen ulkoterassilla ei oikein tuntunut omalta. Päädyimme sitten istumapaikkojen puutteessa lasten leikkihuoneeseen, joka ei sekään rentouttavin ympäristö. Kerrassaan epänautinnollisin kokemus hetkeen.
Pärnu oli onneksi ihan viihtyisä, kaunis ja pyöräilijäystävällinen paikka. Pyöräteihin ja niiden merkintöihin oli todella panostettu toisin kuin kotimaassani. Lainasimme fillarit 2 päiväksi ja tandemiakin hieman kokeiltiin. Pyöräily on kyllä huippu tapa liikkua pienemmässä paikassa: Se on ekologista, halpaa, siinä saa liikuntaa, siinä näkee paikat ja maisemat parhaiten ja oppii hyvin kulkemaan. Alemmassa kuvassa on eräs väritykseltään ja koristeellisuudeltaan ihana kahvila ja ihastelenkin aina ulkomailla eniten vanhoja, värikkäitä ja persoonallisia taloja ja rakennuksia. Niiden seassa tuntuu saavansa väriterapiaa, ja olenkin päättänyt maalata tulevan omakotitaloni pinkiksi, sanoi tylsät lait mitä tahansa.


Pärnussa luomukauppoja löytyi onneksi yksi, joka tosin ei kovin paljon Suomea edullisempi. Eräästä perusmarketista (joissa siis aina myös kattavat viinavalikoimat) löysin sattumalta hyvää luomusiideriä, jota oli tarkoitus maistella juhannusaattona. Toinen positiivinen löydös on kuvassa oleva paikan päällä tuorepuristettu (sokeriton) appelsiinimehu. Appelsiininmallinen koju kaupan edessä olisi kopioitava idea jätskikojun sijaan myös suomessa. Siiderien maistelu juhannusaattona jäi onneksi pariin pulloon, koska (meitä vielä nuorempia) seuralaisiamme alkoi väsyttämään jostain syystä..Näin jäi Pärnun baarit näkemättä (tuskimpa menetys) ja unimatti kutsui jo klo 23. Juhannus ei tosiaankaan tuntunut eikä näkynyt kaupungissa mitenkään ja onhan virolaisten oma juhannus vasta seuraavana viikonloppuna. Nukuttua tuli reissulla kyllä koko rahan edestä - onko se sitten hyvä juttu, siitä en tiedä. Siidereiden lisäksi kotiin tarttui myös muutama luomuvinkku. Niiden juominen voi tällä elämäntyylillä kyllä kestää jonkin aikaa. Itseasiassa eikös viini ole raakaruokaa? Muistelisin näin lukeneeni, eli lasi silloin tällöin sopisi hyvin tuleevaankin menuuseen:)

Tässä kuvassa vielä yksi harvoista "actioneista", kun Pärnun kävelykadulla oli penkkipunnerrus-skaba ja jaeltiin ilmaisia proteiinidrinksuja, jotka eivät meille kuitenkaan kelvanneet. Riku päätti kuitenkin kokeilla penkkiä...


Sitten ruokapuoleen:

Onneksi olimme varautuneet kunnon matkaeväillä, koska tiesin, että luomua tai edes kasvisruokaa saisi hakemalla hakea. Eväät osoittautuivat kyllä hitiksi, mukaan otin kotoa:

- 2 settiä (ohjeellista) raakasuklaata
- paljon kuivattuja taateleita, viikunoita ja manteleita
- Isot sekoituspussit erilaisia pähkinöitä, rusinoita, gojimarjoja ja cacao nibsejä
- Luomuhedelmiä, avokadoja, päärynöitä, omenoita, banaaneja

Viron ruokakulttuuri on aika perus liha/peruna -painotteinen. Etnisiä ruokapaikkoja ei juuri ainakaan Pärnussa näkynyt. Näin söin lähes aina tarjolla ollutta salaattia (feta, tonnikala) ja lisäsin usein itse avokadoa siihen. Myös aamuapalalla oli onneksi tarjolla useita salaatteja, mikä oli positiivinen yllätys. Tallinnassa sitten (muiden shoppaillessa viinarannassa) ehdin tekemään Tallinnassa ekaa kertaa olevalle Rikulle pika sightseenin kaupungista. Onneksemme kohdallemme osui ihana vegepaikka, jota suosittelen lämpimästi. Sisustus oli myös makuuni ja ruoat olivat todella hyviä ja edukkaita, kuvassa olevat setit (kaalikääryleet, kasviksia, (ohraa?), banaanilassi, salaatti) 2 annosta yht. 11€. Tämä kyllä reissun kohokohta Rikunkin mielestä! (kertoo ehkä reissusta yleensä...)Alemmassa kuvassa palasimme Tallinnan vanhasta kaupungista satamaan hieman erikoista reittiä. Kiipesimme vanhan neuvostoaikaisen "linnoituksen" päälle, jonka päältä sai hienoja kuvia.
Kotiin päästyämme toisen "nautinnollisen" laivamatkan jälkeen totesimme vaan että p**** reissu, mutta tulipa tehtyä! Reissussa sinällään ei ollut mitään vikaa, emme vaan ehkä olleet kohderyhmää parhaasta päästä:)

3 kommenttia:

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...