Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

17.6.2009

Intialainen linssikeitto, raakajätskiä ja raaka-ajatuksia

Tulipas taas kerrassaan herkullista lämmintä ruokaa, intialaista linssikeittoa. Tätäkin kokkailin opettaakseni siskolleni terveellisempiä ruokia. Kaapista löytyneet aineet olivat seuraavat:

- Punaisia linssejä 3 dl
(sopisi myös erittäin hyvin kukkakaali tähän soppaan)
- 2 sipulia
- Valkosipuli
- Curryä
-Inkivääriä
- Suolaa, mustapippuria, yrttejä
- purkki kookosmaitoa (2 dl)
- vettä n. 6 dl

-Paista sipuleita öljyssä kattilassa, lisää mausteet
- Lisää linssit sekä vesi
-Lopuksi kookosmaito ja hauduta hetki
(Tarjoile tomaatin kera)

Tosi hyväääää! On kyllä aika samanlaiset ainekset kuin aiemmassa intialaisessani, eiköhän niissä perusaineet ole aika samat. Mausteina voi käyttää myös mm. kurkumaa, juustokuminaa, tuoretta inkivääriä sekä kookosmaidon sijaan maustamatonta jogurttia jos haluaa.

Olen näköjään "erikoistunut" intialaiseen ruokaan ja se kieltämättä on suosikkiruokani lämpimistä ruoista. Saa nähdä miten käy jos raakakuurilla haistaa intialaisen ruoan tuoksun. Lukaisin juuri luomuttajissa suositellun oppaan Victoria Boutenkon "12 steps to raw food" (lyhyt ja selkeä kirjanen) ja se kyllä vaikuttaisi erittäin osuvalta tähän ajankohtaan ja suosittelen raakaravinnosta ja kuurista kiinnostuneita lukemaan ehdottomasti joitain oppaita, että "dieetti" onnistuisi parhaalla mahdollisella tavalla ilman kärsimystä.

Alunperin siis ajattelin, että raakaruoalla oltaisiin n. 90% ajasta, mutta oppaan mukaan se käytännössä on mahdotonta - tai ainakin huonontaa mahdollisuuksia vastustaa houkutuksia. Käytännössä kuukauden tai parin aikana täytyy vastustaa kylmästi ainakin niitä tilanteita, joissa tietää joutuvansa alttiiksi omille heikkouksilleen. Näitä ovat ainakin itselle kaikentyyppiset juhlat, joissa nyt kesän aikana on jo lähtenyt mopo hanskasta. Onneksi varsinaisia juhlia ei ole tiedossakaan. Näiden "avoidable temptationsien" lisäksi joutuu väkisinkin altistumaan "unavoidable temptationseille", kuten ruoan tuoksulle työpaikalla (menen heinäkuuksi töihin, onneksi messuille tosin!), tai kotona muiden perheenjäsenten kokkauksille (tässä tapauksessa siskoni mätöille, jotka muutenkaan ei houkuta). Kaikki mahdolliset houkuttimet olisi poistettava kaapeista parhaan mukaan. Lämmintä ruokaa verrataan addiktioon, mikä onkin mielestäni tarkemmin ajateltuna loistava vertaus. Jos sitä on vähänkin kaapissa heikkona hetkenä, sitä on äärimmäisen vaikea vastustaa. Miten hyvin onnistuu vieroitus alkoholista, jos sallii itsellensä 1 shotin joka viikonloppu? Vieroitusoireet, ainakin henkiset voivat olla pahemmat kuin itse alkoholilla. Ja raaka"dieetillä" näistä itsekuritilanteista ei pitäisi kärsiä. Terveellisiä raakaherkkuja voi sitten vetää mielin määrin.

Muita käytännön vinkkejä oli syöminen ainakin kerran viikossa ulkona kavereiden (tai jonkun) kanssa. Ruoka voi tällöin olla ei-luomua, mutta raakaa. Se tekee hyvää ihan sosiaalisuuden kannalta. Myös suositellaan viettämään luonnossa paljon aikaa. Se ainakin onnistuu, ja odotankin innolla ainakin telttayöpymistä puutarhassamme.

Loistava pointti yhdessä stepissä, oli myös ero "happiness" sekä "pleasure" käsitteillä. Kysyin siskoltani, mitä eroa näissä hänen mielestään on ja hän vastasi pleasuren tarkoittavan enemmän fyysistä ja happinesin henkistä mielihyvää. Käytännössä ero on kuitenkin tämä: Pleasure, eli nautinto, mielihyvä on toki yleensä fyysistä, mutta myös erittäin hetkellistä. Tuntemuksen voi saada aikaan erityisesti nautintoaineet ja yleensäkin asiat, joista tiedät saavasi nopeaa, hetkellistä tyydytystä, mutta joka pidemmällä aikatähtäimellä muuttuu enemmän negatiivisiksi. Onnellisuus on taas jotain paljon pysyvämpää, spirituaalista. Kun meissä vallitsee materialistinen persoona, tavoittelemme lähinnä hetkellistä mielihyvää, JOKA ON ADDICTIVE. Sen sijaan, että koittaisimme epätoivoisesti irtautua riippuvuusaineista, meidän tulisi löytää ja pyrkiä henkistä persoonaamme kohti, joka ei enää aidosti halua niitä. Tässä pyrkimyksessä auttaa esim. juuri luonnossa oleminen sekä keskusteleminen AIDOSTI ja vilpittömästi vaikka ystäväsi kanssa.

Lopuksi vielä ensimmäiset raakajätskini. Maku oli mainio (ei tosin jäätelön makuinen), vaikka ulkonäkö ei ehkä houkuttele:) Ostin myös ensimmäisen kookospähkinäni ja sen avaaminen ei ollutkaan ihan helppoa. Puukon ja vasaran avulla se sitten saatiin lopulta, mutta harjoittelua se kyllä vaatii! Toisessa jätskissä on kookos"lihaa", kaakaojauhetta, jäädytetty banaani ja hunajaa. Toisessa sama setti ilman kaakaojauhetta. Blenderiin tarvitsi laittaa myös hieman vettä, jotta se lähti sekoittaan. Massat laitetaan raakasuklaan tapaan pakkaseen (aikaa en tiedä, itse maltoin odottaa 30 min ja ehkä enemmän olisi ollut tarpeen jätskimäisyydelle).

Saa nähdä, mitä 4,5 päivän Viron reissustamme tulee. Eväitä tarvii ottaa mukaan reilusti, koska maukasta kasvisruokaa saa varmaan etsiä suurennuslasilla ja luomusta voi vaan uneksia. Ehkä siellä jokin yllättää? Siitä raportoin paremmin ensi viikolla ja sitä ennen: viettäkäähän sivistyneet ja aidot ihmiset mukava juhannus!

5 kommenttia:

 1. Ihan totta tuo nautinnon ja onnellisuuden ero... olen itsekin noita asioita paljon pohtinut. Sua kiinnostais varmaan kirja, jonka itse joskus Amazonilta tilasin, Authentic Happiness: http://www.amazon.com/Authentic-Happiness-Psychology-Potential-Fulfillment/dp/0743222970
  Siinä käsitellään just tota AITOA onnellisuutta, nautinnonhakuisuuden sijaan...

  VastaaPoista
 2. "Kuinka saisin rikki kookospähkinän? Minä ryhdyin kuorta särkemään. Kirves murtui..." :)

  Olen kerran ostanut kookospähkinän. Porasin reiän josta sain mehut ulos ja sitten sahasin sen puoliksi, mutta sitten oli sisältö purussa. On tohon pakko kyllä olla joku fiksumpikin keino. :D

  VastaaPoista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. bambalina: pitää saada kirja heti tänne mulle nyt!

  Mia Lucia: Kookosöljyä käytän yleensä kaikkeen, myös oikea voi ok. Kiitos kehuista:)

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...