Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

9.6.2009

Dieetit puntarissa

On välillä vaikea vastata, kun ihmiset kysyvät mitä dieettiä noudatat, kun tälle ruokavaliolle ei mielestäni ole selkeää määritelmää. Syön mahdollisimman puhdasta, lisäaineetonta, luomua ja vähän kypsennettyä ruokaa poislukien maidon sekä lähes kaiken viljan. Pieniä määriä menee ainakin vielä voita, juustoa, jogurttia, kalaa ja ruisleipää. Raaempaan tai oikeastaan elävän ravinnon suuntaan olen kyllä innokkaasti menossa ja haluankin opetella kokkaamaan entistä terveellisemmin (ja opeteltavaa kyllä riittää). Mietinkin tuossa, että mitä eroa oikeastaan on elävällä ravinnolla ja paljon nykyisin ainakin maailmalla hehkutetulla raw food - dieetillä. Onko raakaravinto terminä vain markkinointikikka, enemmän houkuttelevampi ja trendikkäämpi kuin jo aikoja käytössä ollut elävä ravinto? Raakaruokaan mielletään kivikautisuus; metsästäjä-keräilijät, raaka liha ja kala, tuoreus sekä tietysti eksoottiset raakasuklaat ja muut superfoodit. Elävään ravintoon liittyvät idutus, versotus, siemenet, pähkinät, itse tehdyt maidot ja siemenjuustot jne. Ei ehkä niin trendikästä, ainakaan vielä? Tietysti on hienoa, jos raw food -innostuksen myötä kohtaa nämä muut terveellisen ravitsemuksen muodot. Tuskimpa ensin käydään mäkissä ja sitten jälkkäriksi valmistetaan raakasuklaata...vai? Toki näiden kahden dietin olennainen ero on juurikin ravinnon elämäntaso: liha on kuollut ja elävässä ravinnossa syömme ruoan mukana sen sisältämän energian - ja sitä kautta saamme itsekin enemmän elämää. Kuulostaa jotenkin järkeenkäyvältä ja itsekin olen kyllä siirtymässä syömään mielummin täysin elävää kuin kuollutta ravintoa.

Tänään sitten huomasin erään bloggauksen kautta, että on jo jonkin aikaa ollut olemassa dietti " Eco Atkins" ja perehdyttyäni siihen hieman huomasin noudattavani sitä suurinpiirtein ainakin ravintoaineiden saannin osalta (26% hiilihydraatit, 31% proteiinit, 41% rasvat). Tosin karsastan kaikessa korostettua ravintoaineiden määrittelyä - Itse ruoka ja sen laatu on niin paljon olennaisempaa kuin turhat ravintoaineet! Kuitenkin, kun perinteisessä Atkinsin dietitssä syödään vähän hiilareita, paljon rasvaa ja eläinproteiineja, Eco Atkinsissa proteiinit ja rasvat otetaan kasvisperäisistä lähteistä. Perus Atkinsia on kritisoitu juuri eläinperäisten proteiinien ja rasvojen suuresta määrästä ja sen pitkäaikaisista vaikutuksista on kiistelyä. Atkinsin pitkäaikaisella dieetillä olevat ovat todella koe-eläiminä, koska vuosikymmenten kokemus aiheesta puuttuu. (Tässä korostan taas ruoan laatua, huolellisesti koostettuna se voi olla ihan ok) Laihdustuskeinona (lyhytaikaisena) se kieltämättä on varmasti tehokas, mutta laadukkailla kasvispohjaisilla proteiineilla sekä riittävillä hyvälaatuisilla hiilareilla (vihannekset, hedelmät jne) uskoisin sen olevan aika ihanteellinen, niinkuin tutkimustuloskin puoltaa sen etuja. Kasvisperäisiä proteiininlähteitä Eco Atkinsissa (tutkimuksessa) olivat gluteeni, soija, pähkinät, hedelmät, vihannekset ja murot, korjaus: viljat:) , joten itse kiinnittäisin kyllä proteiinin laatuun pikkasen enemmän huomiota, jos yrittää maksimoida ruoan terveellisyyden. Gluteenia en pitäisi kovin laadukkaana proteiinien lähteinä. Gluteeniherkkyydestä mm. tässä lähteineen.

Myös erilaisia kasvisruokadieettejä on moneen makuun:

"Among the many plant-based diets that have helped individuals reverse chronic illness and disease are the macrobiotic; natural foods; fruitarian; raw foods; vegetarian; vegan, raw vegan and low-fat raw vegan diets. Tutustu tarkemmin dieettien määrittelyihin Natural Newsin artikkelista.

Oma dieettini on ilmeisesti sekoitus noista kaikista dieteistä. Olen niin huono muutenkin noudattamaan sääntöjä - kapinallinen! Parasta on juuri se, ettei mistään tarvitse kieltäytyä- voin syödä vaikka täytekakkua juhlissa jos mieli tekee, kunhan ainakin 95%sti syö terveellisempiä ruokia (herkkuja nekin). Tosin etenkin paaston jälkeen ja aktiivisuustason laskettua huomaan selvästi, kuinka paljon olo on huonompi sekä fyysisesti että henkisesti jos on syönyt huonommin joko laadullisesti tai määrällisesti. Sitten kun kompensoi ja keventää entiseen, skarppiustila palautuu takaisin.

7 kommenttia:

 1. Itse olen jo aikoja sitten mennyt sekaisin näistä kaikista erinimisistä dieeteistä. Saavat joskus ruokailun kuulostamaan ideologialta sanan huonossa merkityksessä (=paljon sääntöjä, joista ei suostuta missään tilanteessa joustamaan, ja kuuluvaa ja ehdotonta julistusta). Minusta tuollainen epäselvempi vastaus kuulostaa siis aina jotenkin lähestyttävämmältä...

  VastaaPoista
 2. cereals tarkoittaa ihan yleisesti viljoja, ei pelkästään muroja :)

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoinen postaus. (Taas :) Itekin just tänään, kuten pari kertaa aiemminkin, pyörittelin suussa termejä raw food ja elävä ravinto ja mietin, mitä eroa niillä oikeastaan on. Noitten selvennystesi perusteella itseäni kyllä kiinnostaa enemmän juuri tuo elävä ravinto, ehkä juuri siksi, että idättää jne. voi itse, tämähän on juuri sitä lähellä tuottamista ja itse tekemistä, kun taas nuo superfoodit tuodaan yleensä jostain kaukaa. Ja miksi niin monien termien "pitää" olla englantia - raw food.. aivan järkky termi mun mielestä on tuo superfood.. mahtiruokakin olis parempi ;>

  VastaaPoista
 4. Tänään työkaverini olivat vähän huolissaan ruokavalioni suhteen. Ihmettelivät miten pärjään kun en syö oikea ruokaa:) Korjasin kyllä, että nyt kylläkin syön sitä oikea ruokaa. Kuulemma sairastutan itseni tällä ruokavaliolla..Elimistö tarvii lihaa ja sokeria sopivassa suhteessa. En kyllä allekirjoita sitä, että elimistöni tarvii kahvia ja pullaa ja kaikkea raffinoituja juttuja..Kysehän on kuitenkin monesti siitä, että kun ihmiset eivät tiedä asiasta mitään, he olettavat sitten kaikenlaista kuulopuheiden perusteella.

  VastaaPoista
 5. Hyvä selventävä postaus! Minulta on kans kyselty kauanko aioin olla maidottomalla, vehnättömällä ja sokerittomalla dietillä. Dietti-sana kuulostaa jotenkin kuuriluontoiselta, vaikka alkuperäinen eng. termi ei sitä taida olla. Mun on ollut pakko vastata, että haen pysyvämpää muutosta ruokavalioon, en ole dietillä...

  Kaisu: tai eivät halua luopua lihasta ja sokerista, jolloin tarvitsee perutelut ITSELLEEN miksi ei voisi... ;-)

  VastaaPoista
 6. tosi mielenkiintosta, ajatuksia herättävää pohdintaa...

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...