Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

6.5.2009

Ravintoaineiden seurantaa viikon ajan


Testailen taas huvikseni 7-päivän ilmaisversiota Nutris-ohjelmasta (huom. EI Nutrix, jota vielä lukemittomille suosittelen!), josta olen aikaisemmin täällä joskus maininnutkin. Ohjelman ideana siis lisätä päivittäin mahdollisimman tarkasti nautitut ruoat ja juomat ohjelmaan, joka analysoi niiden ravintoarvot sekä makro- että mikrotasolla.

Olen siis aiemmin käyttänyt ohjelmaa enemmänkin, mutta nyt olen erityisen kiinnostunut mikroravintoaineista, eli vitamiineista ja mineraaleista. Tiedän, että pelkät suositusten mukaiset määrät ovat vain yksi asia monimutkaisessa ruoankäsittelyprosessissa, joten imeytymistehokkuus jne. poissulkeutuvat nyt tässä testissä ja keskityn vain ravintoaineiden määriin ja suhteisiin. Lisään myös ohjelmaan ottamani purkkilisävitamiinit, mutta tarkkailen myös pelkästä ruoasta saatuja ravintoarvoja.


Ohjelma on siis ensisijaisesti suunniteltu laihduttajalle ja kysyykin heti alkutiedoissa, että paljonko haluat laihtua.
Täten ohjelmaan lisätään myös mahdolliset liikuntasuoritukset, joiden kulutetut kalorit se huomio päivän kokonaistarpeessa. Siitä ei tarvitse kuitenkaan välittää sen kummemmin. Tärkeämpää ainakin minulle on terveellinen ruoka ja hyvä olo, mahdollinen laihtuminen on sivuasia:)

Ohjelmassa on yllättävänkin suuri valikoima ruokia, tosin ei voi olettaa, että esim. raakasuklaan aineksia tms. superfoodeja sieltä löytyisi. Näin ollen macat, gojit sun muut tulevat perussettien extrana. Toinen seikka on ruokien annoskoot, vaaka olisi hyvä olla ainakin ruoissa, joiden kokoa on vaikea arvioida. Tietenkin vielä ruoan puhtaus ja valmistustapa ovat tärkeitä seikkoja, mutta usein vaihtoehtona onkin esim. kypsennetty/tuore vihannes. Ravintoarvojen vaikutusta luomun- ja ei-luomun välillä ei pysty tässä arvioimaan, mutta uskoisin arvojen olevan ainakin suuntaa antavia.


Jos joku innostuu kokeilemaan, ohjelma antaa suosituksen ravintoarvojen prosentuaalisesta jakautumisesta päivittäin ja tämä suositus saattaa perustua ja luultavasti perustuukin Valtion ravitsemusneuvottelukunnan
epäillyttäviin ei-suositeltaviin suosituksiin. Suositukset jakautuvat ohjelmassa seuraavasti: Rasva 26%, Hiilihydraatti 58%, Proteiini 16%, Alkoholi 0%.

En ole jaksanut ottaa selvää onko olemassa vastaavia parempia ILMAISohjelmia. Ohjelman oikeellisuudesta ja luotettavuudesta en myöskään tiedä. Ainakin kalorilaskuri jne. tyyppisissä ohjelmissa lasketaan ainoastaan makroravintoaineet. Raportoin havainnoista siis viikon päästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...