Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

8.5.2009

Raakaravintoa myös eläimille

Ihmisten lisäksi myös eläimillä on länsimaissa elintasosairauksia; mm.lihavuutta, ruoka-allergioita, passiivisuutta, käytöshäiriöitä sekä jopa masennusta!..En ole etsinyt tieteellisiä tutkimuksia aiheesta, mutta järki sanoisi, että ravinto on päätekijä toki stressaavan (ihmisen) elämäntyylin lisäksi.

Olen täysin vakuuttunut siitä, että raakaravinto on parasta myös (lemmikki)eläimille. Villieläimillehän se on itsestäänselvyys ja yleinen käsitys siihen asti, kun lemmikkiruokateollisuus alkoi markkinoida kaikenmaailman jalostettuja vehnäpitoisia riksuja ja raksuja eri rotujen ja vaivojen tarpeisiin, huipentuma varmaan light-kuivaraksut, joita vielä ITSEKIN OSTIN JOKUNEN AIKA SITTEN laiskistuneelle = itse laiskistamalleni kissalleni.

Minulla oli siis alunperin 2 kissaa, jotka ovat valitettavasi täysin kasvatettu teollisella purkki- ja kuivamuon
alla - tyhmänä nuorena kun en osannut ottaa selvää ihanteellisestä ravinnosta. Toki yritin antaa tuoreita ruokia (ehkä kerran pari) ja kun ei heti kelvannut, niin purkkiruoka oli aina varma ratkaisu. Mikä on tuloksena: kaksi isoa, roikkuvatsaista, mutta ihanaa kissaa. Toinen kissa (9 kiloinen "pantteri") meni sittemmin vanhemmilleni ulkokissaksi ja on näin hiirien jne. ulkoravinnon avulla muuten hyvässä kunnossa, mitä nyt muutama ylipainokilo (vihje äidille...)

Toinen alkuperäinen kisu Mimo on aika arka ja passiivinen. Nyt koitan pikku hiljaa hivuttaa raakaravintoa sen purkkiruokaan ja onneksi vähän on mennyt alas. Silti harmittaa vietävästi, kuinka paljon itse olisi voinut vaikuttaa jo alkuvaiheissa.
Meillä on nykyisin 2 muutakin kissaa, Fanni ja Veera, molemmat alle vuoden ikäisiä monipuolisella raakaravintopitoisella ruoalla olevia villikkoja. Fanni hankittiin viime kesänä, Veeran pelastin (lenkillä ollessani paleltumasta) vuodenvaihteessa. Pelastettu kissa Veera, jonka alkuperästä en tiedä, on erittäin aktiivinen, timmissä kunnossa, syö mitä vain, erityisesti raaka kala, maksa, liha ja avokado (goji-marjoja en ole kokeillut) maistuvat. Syömisen määrä on rajaton, mutta lähes luut näkyvät hänellä ja äskettäin toimitettu sterilaatio oli vaikeaa kun oli niin kireä nahka raukalla. Mutta tosiaan, on erittäin pienikokoinen vaikka on samaa ikäluokaa Fannin kanssa. Luulen, että Veera on elänyt puutteellisella, mutta raakaravinnolla alkutaipaleensa ja on siten ihan hyvässä kunnossa.

Tuli muuten mieleen semmoinenkin seikka, että olen koittanut kasvattaa itse mullassa kissanruohoa (pureskeltava ruoho, joka tekee hyvää aineenvaihdunnalle, pistää karvapallot liikkeelle jne.). Multa nyt on mitä on (perus Biolaa) ja aina olen saanut heittää roskiin kasvaneet ruohot, mutta kun kissat pääsee kesän lähestyttyä aitoon ulkoilmaan, niin heti ryntäävät luonnon ruohon kimppuun. Wonder why...

Meillä on vielä vesikilpikonna, pieni myskilajike nimeltään Veikko, jonka herkkua ovat katkaravut ja lohi, mutta valitettavan usein menee myös eläinkaupan raksuja. Voi kun pääsisi vaan kaikesta teollisesta eroon niin kaikki voisivat varmasti paremmin. Ihmiset (itseni ennen) mukaanlukien on LAISKOJA KUN EIVÄT JAKSA AJATELLA OMAA RUOKAANSA NIIN VIELÄ VÄHEMMÄN KIINNOSTAA LEMMIKIN HYVINVOINTI.


Idolillani Kimberly Snydersilla on myös 2 vesikilpikonnaa, jotka hän on hankkinut samanikäisinä. Niistä toinen on 3 kertaa isompi kuin toinen- ja isompi syö pelkästään kuivapellettejä. Pienempi taas on raakaravinnolla ja on luonteeltaan paljon seesteisempi kuin rauhaton pellettiahmatti. Hassu juttu kilppareista löytyy tästä.


Kissoille hyvää ravintoa ovat mm. raaka ja keitetty kala, liha (jauheliha, maksa, sydän), (kypsä) kana, pienissä määrin juusto, kananmunan keltuainen, vihannekset, luomukauppojen luomuruoat, luonnon hiiret jne.
lisäys: teollisesta ruoasta luomu-ruoka on parempi vaihtoehto, esim Yarrah-sarja

6 kommenttia:

 1. Olen ihan varma siitä, että eläimetkin voivat paljon paremmin luonnollisella ravinnolla kuin kaikenmaailman purkkipläjäyksillä kuten latzeilla ja sheeboilla ("Sitä kissa ostaisi", hah! Kissa tod.näk. hankkisi itse sapuskansa joesta kalastamalla jos sille annettaisi siihen mahdollisuus!)

  Tästä tulikin mieleeni, kun äiti viikko sitten käydessään luonani totesi minun ja hamsterini syövän samaa sapuskaa: siemenet, pähkinät, tuoreet kasvikset... Kai sitä sitten ollaan ihan jyrsijän tasolla ;)

  VastaaPoista
 2. Siis T-o-d-e-l-l-a-k-i-n. Niin kissan kuin ihmisenkin elimistö vaan tottuu siihen teolliseen p****n ja makuhermot eivät enää tunnista oikeaa, luontaista ruokaa.

  Heh, jyrsijänä oleminen on myös erittäin ekologista:)

  VastaaPoista
 3. Oih, tuon alimman kuvan valkokirjokilpikonnakisu on ihan ku meijän Elli! (Mistäköhän mun nimimerkki juontuukaan...?)
  Ellin lisäksi minulla on kaksi muutakin kissaa. Toiselle niistä alkoi talvella ilmetä iho-oireita, löysävatsaisuutta ja korvatulehdusta: ruoka-allergiaa. Vaihdoin viljattomaan, ja lähes tulkoon raakaravintoon (BARF), ja oireet hävisivät. Kahdelle muulle kissalle ei raakaruoka juurikaan maistu, ja yritänkin nyt sinun tavoin hivuttaa sitä mukaan normipurkkiruokaan jos ne sillä tavalla tottuisivat siihen. Lähelläni on barffaukseen erikoistunut eläintarvikeliike, joten sieltä saa raakaruokaa ostaa pakasteena. Vielä kun ois luomua...

  VastaaPoista
 4. Joku sanoi joskus että ("puhtaan") kasvissyöjän hengitys ei haise.

  Rupesin miettimään, että eläimistä sen ainakin huomaa. En muista terveen hevosen suun haisseen erityisen pahalle, makea heinän tuoksu tuli mieleen ensin.

  Lihaa/purkkiruokaa syövän koiran hengitys taas haisee aina.

  VastaaPoista
 5. Olen myös havainnut, että kasvissyöjä -ihmisen (terveellisesti syövän) hiki ei haise, tai ainakin paljon vähemmän kuin lihansyöjän.
  Hengityksestä en tiedä, kai riippuu suun kunnosta. Suun/hammaskaluston kuntoonhan vaikuttaa sitten oleellisesti ravinnon puhtaus.

  Lihansyöjäeläimiä kissoja ja koiria ei oikein voi pitää valitettavasti kasvisruoalla, mutta varmaan puhtaamman ruoan lisäämisellä voi vaikuttaa asiaan.

  VastaaPoista
 6. Kissa ei todellakaan lihansyöjänä elä kasvisravinnolla; koira sen sijaan on sekaravinnon syöjä, joten saattaisi hyvin kalkuloidulla kasviruokavaliolla elääkin... ainut ongelma on se, että a)en ole kuunaan nähnyt yhtä onnellista koiraa kuin se, joka aurinkolaikulla ruohikossa makoillen jäytää raakaa naudanpotkaa ja b)koiran elimistö ei pysty sulattamaan ja hyödyntämään kasvisruuan ravintoaineita, ellei niitä ole soseutettu, jolloin solurakenne rikkoituu. Siinä ei paljon pureksittavaa koiraparalle jäisi. Meillä on toteutettu noin 15 vuotta raakaravintoa kaikkien koirien kohdalla; sillä ovat hävinneet erilaiset allergiat ja autoimmuunisairaudet, turkit ovat pysyneet näyttelykunnossa turkkiroduillakin vuosikausia putkeen, ja koirat ovat olleet hyvinvoivan sporttisen oloisia. Yksi selvä ero on esimerkiksi purukaluston kunto: hammaskivi on meillä täysin tuntematon ongelma, samoin ihanaiset ilmavaivat tai ylenmääräinen kakkapussien käyttö lenkin yhteydessä. Lämmöllä suosittelen tutustumaan Barf-asiaan tarkemminkin.

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...