Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

11.5.2009

Luonnon lääkintä kunniaan

Olen viime aikoina pohdiskellut perinteistä suomalaista sairaudenhoitoa, erityisesti medikalisoitumista ja sitä, kuinka selkeästi järjestelmässämme korostetaan sairauksien hoitoa terveyden edistämisen sijaan. Tilastojen mukaan suomalaisten terveys on parantunut, mutta pitkäaikaissairaudet ovat yleistyneet. Suora päätelmäni: Elintasonnousu piilottaa pinnan alla kytevät sairaudet. Mm. miesten keskimääräinen elinaika on yhä lyhyempi kuin muualla Länsi-Euroopassa. Yli puolet 30-vuotiaista suomalaisista kärsii jostain pitkäaikaissairaudesta, jotka ovat yleisin työkyvyttömyyden syy ja aiheuttavat runsaasti ennenaikaista kuolleisuutta. Mielenterveysongelmia sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksia diagnosoidaan aiempaa enemmän. Astma, allergia ja diabetes ovat lisääntyneet. Myönnettyjen työkyvyttömyyseläkkeiden määrä on ollut nousussa. (lähde: Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos)

Monelle on tuttu juttu, että lääkärille mentäessä vaivaan kun vaivaan annetaan resepti kouraan, vaikka väkisin. Lähtökohtana on lähes poikkeuksetta vaiva tai sairaus - ja se, miten siitä päästäisiin eroon. Toinen ajattelumalli voisi olla sairauden poistamisen sijaan terveyden edistäminen ja se, että ihminen on kokonaisuus, jossa ei eritellä fyysistä ja psyykkistä olemusta. Oireiden poisto ei poista sairauden syytä eli sairautta, mutta terveyden lisääminen mahdollistaa sairauden poistumisen. Ihmiset itse myös enemmän tai vähemmän tietoisesti välttelevät tätä toisenlaista näkökulmaa, koska se mahdollisesti vaatisi heiltä itseltäänkin vähän enemmän ponnisteluja, kuin vain tabletin heittämisen suuhun.

Itse olen selvinnyt elämässäni aika vähäisillä vaivoilla ja saattaa olla, että en olisi välttämättä tarvinnut mitään kemiallisia lääkkeitä koko elämässäni. Tietysti mieleeni muistui nyt elämäni kivuliain kokemus, jonka jostain syystä olen halunnut unohtaa - 4:n viisaudenhampaan poistaminen kerralla - siihen ehkä kipulääkkeet olivat paikallaan. Näin ollen en halua kokonaan dissata lääketeollisuutta - PALJON on välttämätöntäkin hyvää, mutta paljon on turhaa, rahallisesti kannattavaa ihmisten terveyden kustannuksella käytävää bisnestä.

Antibiootteja olen syönyt ehkä parisen kuuria, onnettomuuksilta on vältytty (toistaiseksi!), perinteisiä flunssia on sitten ollut useitakin vuodessa (paitsi nyt on jo piiitkä aika ilman mitään) Tulehduskuureista sekä flunssista olisi varmaan voinut selvitä luonnon konstein, etenkin flunssaan minulle on aina tuputettu buranaa ja finnrexinia. Nyt en voisi kuvitellakaan koskevani kys. tuotteisiin ennen kokeiltuani luonnollisempia vaihtoehtoja.

Fysiologisia vaivoja ilmaantui aktiivisen kuntoilun aloittamisen jälkeen, johtuen juuri vääränlaisesta treenaamisesta = tiedon puutteesta sekä puutteellisesta lihashuollosta. Kuntosaliharjoittelun alkuaikoina satutin alaselkäni ja kärsin siitä jokusen kuukauden. Lääkäri tarjosi lääkkeitä - en halunnut niitä - menin akupunktioon (yksi perinteinen kiinalaisen lääketieteen muoto) ja se auttoi kivun lähtenemiseen- TAI - terveyden edistämiseen. Juoksuharjoittelun myötä vasen lonkankoukistaja oli pitkään jumissa. Siihenkin sain apua fysioterapista ja akupunktiosta - en edes miettinyt lääkkeitä. Mieleen tuli myös erittäin ärsyttävä rannerasitus työskennellessäni erittäin epäergonimisesti eräässä toimistossa. Lääkäri tarjosi buranaa, kun jännetuppitulehduksen oireet ei täyttyneet. Kuntoutin sitten itse itseni ja lopetin työn:)

Näillä suht vähäsillä vaivoilla on selvitty tähän päivään asti ja nyt tunnen olevani elämäni kunnossa. Olisi vaikea edes keksiä, mikä fyysinen tai psyykkinen vaiva (onnettomuuksia lukuunottamatta) voisi tulla, koska treenini yhdistää järkevästi lihaskuntoa, kestävyyttä sekä erityisesti astangajoogaa ja venyttelyä, jotka tekevät lihaksille NIIN hyvää. Ravinnosta puhumattakaan:) Uskon niin vahvasti, että ihmisen terveys lähtee sisältä päin. Tässä en tarkoita perinteistä "jos mieli on kunnossa - niin kaikki muukin" vaan sitä, mistä meidät on rakennettu: Solu, kudos, elin, elimistö = keho. Mikä toimii meidän pääasiallisena rakennusaineena? Ravinto.

Ihminen on siis psyykkis-fyysis-sosiaalinen kokonaisuus. Tämä fraasi tuli erittäin tutuksi lukion psykologian tunneilla. Käytännössä sairauksia hoidettaessa pitäisi ajatella koko pakettia, eikä vain yhtä osaa siitä. Esim. allergioita pidetään luonnollisena ja lääkkeet ovat itsestäänselvä keino niiden hoitoon. Entäpä jos syy olisi jossain muualla, esim. lukemattomissa vieraissa kemikaaleissa, joita ruoka-aineemme nykyään sisältävät? Olen todistanut käytännössä, kuinka ihmiset pystyvät syömään allergisuutta aiheuttavan tuotteen luomuversiota. Yhtä lailla esim. masennuksen/ahdistuksen hoidoissa avuksi tarjotaan usein ensisijaisesti lääkkeitä (psyykkinen apu, poistaa oireet, korjaa aivokemioita jne.), toissijaisesti terapiaa (psykologinen apu, mahdollisten traumojen jne. hoito), entäpä fysiologiset syyt? Entäpä jos ihmisen solusto on vain niin epätasapainossa, saanut puutteellista ravintoa tms. että fysiologinen häiriö on muodostunut psyykkiseksi? Fysiologista, vaihtoehtoista hoitoa harvemmin tarjotaan, vaikka se voisi olla olennainen osa, toki yhdessä lääkkeiden sekä psykiatrin kanssa.

Olen tutustunut luontaishoitoihin mm. Kiinalaiseen lääketieteeseen, jonka oppeja opetetaan yleisesti maailmalla ihan peruslääketieteen opinnoissa. Kiinalainen lääketiede on tuhansia vuosia vanha, täysin eri lähtökohdista rakennettu kuin länsimainen lääketiede. Luontaishoidoissa ihmistä ei paloitella osiin, vaan hänet nähdään kokonaisuutena ja myös tunteet otetaan huomioon. Länsimaisen lääketieteen lääkärit ovat erikoistuneet yhteen tiettyyn osa-alueeseen ja potilaat ramppaavat erikoislääkäriltä toiselle saaden hetkellistä helpotusta vaivoihinsa. Suomessa luontaislääkintäoppi ei kuulu peruslääketieteen opintoihin ja siihen voi siten erikoistua kuka vaan. Ei ihme, että sitä sitten saatetaankin pitää vähän huuhaana. Sen lisäksi täältä puuttuu täysin asiasta ja vaihtoehdosta keskustelu. Tässä on erittäin hyvä blogikirjoitus luontaislääkinnästä ja tässä vielä saman aiheen päivitys.

Olin nuorempana itsekin hyvin etääntynyt luonnon keinoista sairaudenhoidossa tai terveyden edistämisessä. Osasyynä oli oma laiskuus - ei edes ajatellut, kuinka paljon paremman olon ja voinnin olisi voinut saada simppelisti paremmasta ruokavaliosta ja liikunnan lisäämisestä. Lääkkeiden käyttö vaivaan kun vaivaan on se helpoin tie. Nyt kun on opiskellut ravitsemusasioita, luonnon hoitokeinoja jne. on huomattavasti tietoisempi siitä, kuinka kaikki vaikuttaa kaikkeen. Niinkuin maaperän, siinä kasvavien kasvien, niitä syövien eläinten ja (mahdollisesti) niitä syövien ihmisten ravinteet siirtyvät ketjusta toiselle ja lopulta ovat osa energiaa - ajatuksia ja tunteita. Luomuttajat-palstalla käydään keskustelua mm. puhtaamaan ruokavalion vaikutuksista erilaisiin vaivoihin. Olen havainnut monen saavan/saaneen apua ainakin allergioihin, astmaan, diabetekseen, ms-tautiin, jopa moni päässyt kokonaan eroon sairauksistaan, joihin on kokeillut ties kuinka montaa hoitoa ja lääkettä.

4 kommenttia:

 1. Totta. Itsekin olen käyttänyt akupunktiota, aromaterapiaa, lihasmobilisaatiota, venyttelyä, tuoreravintoa, luonnon probiootteja jne. itseni hoitamiseen. Minulla on eräs reumasairaus, johon en halua hakea lääkäreiltä edes diagnoosia, etten joudu lääkekierteeseen. Myöskin synnytyksen jälkeisen masennuksen, raskauden aikaisen ahdistushäiriön ym. vakavia psyykeen alueen ongemia olen hoidattanut ilman ainuttakaan psyykelääkettä, samoin ajoittaista unettomuutta ilman unilääkkeitä.

  VastaaPoista
 2. Hyvin mielenkiintoisia juttuja! Näen myös ihmisen yhtenä kokonaisuutena, jossa kaiken pitäisi olla tasapainossa. Ja kun elää terveellisesti, pysyvät nämä yleensä kunnossa eikä edes tarvitse näitä länsimaalaisia täsmälääkkeitä. :) Kiinalaisessa ruokailussa muuten korostuu myös terveysaspektit, sillä lähes jokaisella raaka-aineella on merkityksensä. Mikä on hyvää mahalle, mikä aivoille, mikä näölle jne. (Niin ja kun koiraa syö ensilumen tullessa, auttaa se kestämään kylmyyttä :D). Monissa näissä on kuitenkin perää, ja pitäisikin tutustua tarkemmin näihin.

  Sanoit muuten ettei sulla ole ollut nyt piiitkään aikaan flunssaa, varmaan näillä elintavoilla on suuri merkitys? Ei nimittäin itselläkään ole ollut tänä vuonna, viime vuonna en pistänyt merkille asiaa enkä muista.

  Tuli mieleen tapaus helmikuulta, kun poljin entiselle 16km työpaikalle lumisateessa ja pakkasessa ohuissa pyöräilyvaatteissa. Esimies kysyi onko mulla ollut flunssaa, kun heillä lähes kaikki sairastanut. Mutta noup, ei ole ollut. Kenties liikunnalla säässä kuin säässä, positiivisella asenteella ja monipuolisella luomuruokavaliolla on vaikutuksensa. :)

  VastaaPoista
 3. Mjep, välillä tuntuu ettei täällä päin tunneta muita lääkkeitä kuin Burana, Antibiootit ja Mobilat :-)

  VastaaPoista
 4. jarna: mielenkiintoista, näitä kokemuksia kaivataan. Tule luomuttajat -palstalle kertomaan kokemuksistasi:)

  Joni: jeps, ei oo flunssaa pukannut aikoihin..kop kop. KYllä, vaikutus vastustuskykyyn nousee kummasti:)

  Anonyymi: joo, närästää...mikäköhän auttas

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...