Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

7.5.2009

Kyseenalaisia ravitsemusohjeita Olympiakomitealta

Suomen Olympiakomitean nettisivuilla on laaja tietopaketti urheilijan ravintoasioista mm. ruokavalion koostamisesta, ateriarytmistä, palautumisesta, erikoisruokavalioista jne. Silmiinpistävää oli se, että tietopaketin ja tiivistetyn oppaan kirjoittajista toinen on Soile Käkönen THM, ravitsemusasiantuntija, HK Ruokatalo Oy. HK-ruokatalo on siis yksi Olympiakomitean pääyhteistyökumppaneista. (Olin aloittanut tämän jutun jo jonkin aika sitten, enkä edes muistanut koko jutun olemassaoloa tai sitä miksi olin päätynyt tarkastelemaan kys. opasta)

Seuraavassa otoksia oppaan suosituksista vegaaniurheilijalle:

"Energiansaannin lisäämiseksi vegaanin on täydennettävä ruokavaliota energiatiheillä, rasva- ja sokeripitoisilla ruuilla
:
  • pähkinöitä, siemeniä ja kuivattuja hedelmiä esim. myslin joukkoon
  • margariinisilmä puuroon ja sipaisu margariinia leivälle
  • kasviöljyjä wokatessa ja salaatinkastikkeena
  • paljon leipää, riisiä, pastaa ja perunaa
  • SOKEREITA EI TARVITSE PELÄTÄ: marjakeittoja, hunajaa, mehuja ja HILLOA on hyvä käyttää"
Osa on ihan asiaakin, mutta esim. tämä on pelkkää "tietämättömyyttä":

"Kasvikunnan tuotteissa on vain vähän kalsiumia, joka lisäksi on huonosti imeytyvää kasvisten sisältämien oksalaattien ja fytaattien vuoksi. Riittävän kalsiuminsaannin tärkeys korostuu kuitenkin nuorilla kasvisruokaa suosivilla ja liikunnallisesti aktiivisilla naisilla. Riskiryhmään kuuluvien kannattaa käyttää säännöllisesti kalsiumilla täydennettyjä soijavalmisteita kuten soijajuomia, tofua sekä kalsium-mehuja. Kalsiumia sisältävän monivitamiinivalmisteen käyttö on järkevää ja erityisiä kalsiumvalmisteitakin voi harkita. Parhaat kasvikunnan kalsiumlähteet ovat vihreät vihannekset, kuten parsakaali, pähkinät, erityisesti mantelit ja siemenet kuten seesaminsiemenet. Ne eivät kuitenkaan ole maitotuotteiden veroisia kalsiumin lähteinä."
=milläköhän perusteella??


Muistutukseksi taas luukatoa pelkääville, että runsaan maidon saannista huolimatta, olemme osteroporoosin kärkimaita. Luukadon uhka on siis todennäköisesti LIIOTELTUA. Näin ollen suurissa osteoporoosiluvuissa kyse voisi enemmänkin olla selkeämmin todistetusta D-vitamiinin sekä liikunnan puutteesta. Myös magnesiumilla on mahdollisesti suurempi vaikutus kuin kalsiumilla ja myös magnesiumsuhde maidossa on epäedullinen luuston kannata. Eräs tutkimus on todennut, että myös alkoholia nauttivilla on vielä enemmän luita vahvistava vaikutus kuin maidolla..hmm. Vääntö maito-asian parissa jatkukoon:)

Myös raudansaaminen on ravitsemusoppaan mukaan melkoisen hankalaa kasvissyöjillä:

"Punaisen lihan, broilerin, kalan, sisäelinten ja veriruokien sisältämä rauta on hyvin imeytyvää hemirautaa. Huomattavasti heikommin imeytyy kasvikunnan ei-hemirauta. Mitä punaisempaa liha on, sen parempi raudan lähde se on. Suositusten mukaista, runsaasti kuitupitoisia hiilihydraatteja sisältävää kasvisvoittoista ruokavaliota noudattavat urheilijat ovat riskiryhmässä raudansaannin osalta, koska rauta imeytyy useimmista kasvikunnan ruuista huonosti. Vaikka tämän tyyppistä ruokavaliota täydentäisikin hyvillä eläinkunnan raudanlähteillä, voi vääränlainen ruoka-aineiden yhdisteleminen heikentää raudan imeytymistä huomattavasti. Erityisesti tanniinit, joita on mm. teessä ja kahvissa heikentävät raudan imeytymistä. Myös maitovalmisteiden, soijan ja kananmunan proteiinit heikentävät ei-hemiraudan imeytymistä. Maitotuotteiden kalsium ja fosfaatti heikentävät imeytymistä entisestään, joten maitotuotteiden sisällyttäminen jokaiselle aterialle ei ole suositeltavaa. Lääkkeiden ja kivennäisainevalmisteiden ajoitusta on myös mietittävä tarkkaan, sillä esim. liikahappoisuuteen ja närästykseen tarkoitetut haponeritystä vähentävät lääkkeet heikentävät raudan imeytymistä, samoin sinkki ja kupari. Em. aineita sisältävät valmisteet kannattaa ottaa aterioiden välissä, jotta rauta imeytyisi aterioilla hyvin." Aika vaikeksi on tehty raudan imeytyminen?

Tässä vastinetta vegaaniliiton sivuilta:

"Kasvikunnan tuotteiden rauta on nonhemirautaa. C-vitamiini parantaa kuitenkin nonhemiraudan imeytymisen jopa nelinkertaiseksi. Vegaaniruokavalio sisältää yleensä runsaasti C-vitamiinia sekaruokavalioon verrattuna (siis JOS ihminen syö kasviksia). Monet tekijät myös haittaavat nonhemiraudan imeytymistä. Lehmänmaidon rautapitoisuus on olematon ja lisäksi maito heikentää raudan imeytymistä, mikä saattaa olla runsaasti maitoa käyttävien lasten ja nuorten anemian taustalla. Kalsium heikentää sekä hemi- että nonhemiraudan
imeytymistä. Jos käyttää kalsiumlisiä, ne suositellaan otettavaksi atrioiden välillä."

Molemmat tahot ovat siis sitä mieltä, että maitotuotteet heikentävät raudan imeytymistä. Oppaassa sentään mainitaan, että maitoa ei kannata juoda jokaisella aterialla. En ainakaan itse ole kuullut vastaavia suosituksia perinteisistä lähteistä. Oisko se maito ruokajuomana sittenkään paras mahdollinen vai tarvitseeko sitä oikeastaan ollenkaan? Kokonaiskäsitys ravitsemusoppaasta on se, että urheilevalla kasvissyöjällä on paljon vaikeuksia koostaa ruokavalionsa oikein ja että liha ja maito vaan on niin tarpeellista. Mikä intressi voisi olla HK:lla olla tekemässä ja rahoittamassa tällaista opasta? Tässä taas yksi esimerkki ja liha käy kaupaksi.

Lähteet:
Suomen olympiakomitean ravinto-opas
Vegaaniliitto: Rauta kasvisruokavaliossa
maidosta

1 kommentti:

  1. Kristus kun inhoan tuollaista elintarviketeollisuuden harrastamaa propagandaa, antavat ihan vääristyneen kuvan ruuasta nykyajan kuluttajille. Ja sitten saavat isot voitot kun kansa raahaa kotiinsa margariinia ja lihaa ja vitaminoitua maitoa. Sitten taas oikein koostetun kasvisruokavalion puolestapuhujat leimataan yhäkin väistämättä oudoiksi ituhipeiksi.
    Aika hyvin on suomalaiset kääritty pikkusormen ympärille, sanon vaan.

    VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...