Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

13.5.2009

Kaupassa käynnin helppous :)

Pakko hehkuttaa, kun kävin juuri S-Marketissa, lähikaupassamme, josta olemme perinteisesti tehneet suuren osan ostoksistamme toki erikoiskauppojen lisäksi. Aikaisemmin hajoilin, että nykyisiin ruokatottumuksiin nähden terveellisen ruoan valikoima on siellä ihan p*****tä. Onhan se. Mutta toisaalta. Kun tietää, mitä haluaa syödä, mitkä vaihtoehdot on, voi ostosten teko olla erittäin sulavaa:

Sisälle kauppaan - pienen luomu HeVi-osaston tyhjennys - jos siinä nyt jotain sattuu olemaan - aika n. 30 sekuntia
Sitten - juustohylly - tofua, tai todella harvoin - luomuEdamia - aika n. 5 sekuntia
Next - kalatiski - kissoille kalaa - kysyn huvikseni onko kaikki kasvatettua kalaa - no tottakai!, mitäs muutakaan- kisuille siis muikut matkaan, 40 sekuntia
Mahdollisesti -luomumunat matkalta - 5 sekuntia
Maitohylly - ehkä luomujogurttia, todella harvoin mehua (koska smoothieidenkin hedelmät tulee jo korvista ulos) 10 sekuntia
Pakasteet - Marjoja - taas näyttää tyhjältä käyntini jälkeen :) 10 sekuntia

Aika yhteensä max. 5 minuttia


Skippaan nykyisin suosiolla koko keskiosaston eli jauho-sokeri-maustehyllyt. Eineshyllyyn en edes pysty vilkaisemaan, samoin pakaste-einekset ovat aika kuvottavia. Joskus harvoin koukkaan säilykeosastolle hakemaan kookosmaitoa tai papuja. Mutta: Ei paljoa tarvitse miettiä mitä ostaa, kun tietää, mikä on oikeaa ruokaa. Tämä siis edellyttää sitä, että kaapit ovat täynnä peruskuivatarvikkeita, kuten siemeniä, rouheita, öljyjä, papuja, pähkinöitä, (suklaa-aineksia), peruskaupasta löytymättömiä luomuvihanneksia/hedelmiä. Toimin nykyisin siis täysin lukemani kirjan ohjeen mukaan eli "tee ostokset kaupan reunimmaisilta hyllyiltä, edes tiedostamatta sitä. Tämä uusi systeemi sopii minulle loistavasti, koska en muutenkaan nauti (perus)kaupassa olosta ja varsinkaan siitä, mitä näen ympärilläni. Tunnelma varsinkin liha- ja leikkeleosastolla on niin ahdistava, jos joskus joudun kissoille sieltä jotain hakemaan. Luomulihaa on ässästä turha edes kysyä, niinpä meillä on sitä pakkasessa ositeltuna isompi satsi.

Summa summarum. Kaupassa käynti on helpottunut huomattavasti, koska valinnan vaikeutta ei ole - valitsen vain oikeaa ruokaa :)

9 kommenttia:

 1. Me käymme Prismassa ja siellä on jo ihan kiitetävästi luomulihoja, jonkin verran hedelmiä ja vihanneksia luomuna, säilöntäaineettomia ja lisäaineettomia tuotteita ym.Ja koko ajan tulee lisää.

  VastaaPoista
 2. Juu, tiedän, että Prismassa on paremmat valikoimat, harmi, että on niin kaukana. Myös lähellämme olevassa CM on luomulihaa silloin tällöin, mutta surkeat vihannes- ja hedelmävalikoimat.

  VastaaPoista
 3. Meilläpäin taas cittarissa on hyvät vihannes- ja hedelmävalikoimat, mutta Prismassa todella huonot.

  Riippuu vissiin paljon kauppiaasta? Mutta luomumerkinnät hyllyillä kaipaisivat kyllä parannusta.

  VastaaPoista
 4. oon pitkään ollut sitä mieltä, että kaupoissa on aprilmoonin hyllyt ja muiden ohi vain mennään :D en jää lihatiskille tai maitohyllylle angstaamaan maailman vääryyksiä. pitäs vielä opetella, että karkkihylly ei oo mun hylly :D

  taidatte käyttää luomua tosi tosi paljon. jos joskus voi hieman joustaa, kannattaa kokeilla reilun kaupan mangoa :) muistaakseni ei ollut luomua, mutta niin samperin hyvää oli! rk on kuitenkin aika ympäristö- ja ihmisystävällistä.

  kuulutteko muuten mihinkään luomuruokapiiriin? niiden kautta tilaamalla säästää kivasti.

  aprilmoon

  VastaaPoista
 5. Meidän naapurustossa on käynnistymässä luomuruokapiiri, odotan innolla!

  Itse joustan kyllä luomusta tavalliseen tarvittaessa, mutta mieluiten käyttäisin aina luomua.

  VastaaPoista
 6. Jossain ohjelmassa sanottiin, että kauppiaat tilais luomua ja sitä kysytään nyt paljon, mutta kun ei oo toimittajia! Pitäs varmaan oikeesti alkaa luomuviljeliäks:)

  aprilmoon: joo pitää pysyä omalla reitillä:) Luomu on must juttu jos ootte huomannu;) Mangoa oon kans kokeillu ja tekis mieli ostaa muitakin eksoottisempia, vaikka toki kotimaisia pitäis suosia. Luomuttajat-palstalla just selvitetään mitkä hedelmät vois periaattees/hätätapauksessa ostaa ei-luomuna, ja tän tiedon mukaan banskut ja avokado (en oo täysin varma) Reilulla kaupalla on ainakin yhden lähteen mukaan tiukemmat ympäristökriteerit kun normilla, joten sitä kannattaa suosia myös.

  Oon kovasti kattonu luomuruokapiirejä ja harkitsen siihen liittymistä, vaikka siellä ei muistaakseni ollut kovin kattava valikoima esim. hedelmiä, lähinnä viljoja ja juureksia.

  Loppukesästä saakin sitten toivon mukaan omasta maasta kesäkurpitsaa, retiisiä ja salaattia:)

  VastaaPoista
 7. Ensin kiitos hyvästä falafel-reseptistä - maistuivat koko perheelle oikein mainiosti!

  Yritin jossain vaiheessa etsiä Helsingistä ruokapiiriä, mutten sellaista onnistunut löytämään. Hakaniemen Ekolossa on kuitenkin ainakin minun mielestäni varsin kattava luomukoripalvelu, suosittelen lämpimästi! Ja Hakaniemen hallistahan löytyy luomupuoti Satumarja, josta löytyy ainakin meidän tarpeisiimme ihan riittävästi vihanneksia ja hedelmiä. Ja hallin Lentävästä lehmästä saa mm. luomuvoita sekä ihania luomujäätelöitä!

  VastaaPoista
 8. Huomasin vasta, että asuttekin Pirkkalassa, eli Helsingin Hakaniemi ei varmaankaan kuulu teidän ostospaikkoihinne ;-)

  VastaaPoista
 9. Marja: hienoa, että joku uskalsi kokeilla reseptejämme, iso kiitos. Juu vähän kaukana on se luomupiiri:) meillä on kanssa paikallinen kauppahalli, jossa on onneksi luomupuoti. Luomujädeen en oo täällä päin vielä törmännyt. Mietinkin tuossa tuleeko jädetön kesä?

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...