Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

20.5.2009

Jalostettu soija ja heksaani

Olen aikaisemmin kirjoittanut teille epäilyksistäni ensinnäkin soijapapuja (ihan luomujakin) kohtaan, mutta erityisesti jalostetusta soijasta olen luopunut täysin. Maailman soijateollisuus on massiivinen ja tutkimustietoa lyhyen aikaa markkinoilla olevista soijatuotteista on hyvin vähän (jostain syystä). Löysin Natural News -sivustolta hyvän artikkelin liittyen soijan prosessointiin ja seuraavassa sen sisältö lyhennettynä. Suosittelen koko jutun lukemista.

Monet markkinoilla olevat soijatuotteet, kuten proteiinipatukat- ja jauhe, vauvanruoat, kasvissyöjien ruoat, (kuten soijarouhe) "natural" -patukat sisältävät soijaproteiinia, jonka kuvaillaan olevan turvallista ja "luonnollista". Suuri osa "luonnollisesta" soijaproteiinista sisältää kuitenkin jalostusprosessissa käytettävää heksaania, joka on myrkyllinen, räjähdysherkkä öljyperäinen kemiallinen liotin, jota syntyy polttoaineen jalostuksen sivutuotteena. Heksaani on teollisuudelle edullinen ja tehokas tapa erotella kokonaisesta soijapavusta proteiinit, öljy ja kuitu.

Heksaania käytetään siis perinteisten soijatuotteiden jalostuksessa, mutta on kielletty luonnonmukaisen soijan jalostuksessa. Elintarvikeyritysten ei tarvitse myöskään testata tuotteitaan heksanin jäämiltä ja oikeastaan mitään tutkimuksia ei ole tehty mahdollisista ruoan sisältämistä kemikaalin jäämistä. Soijapapujen prosessointi päästää heksaania myös ympäristöön (sekä ilmaan että veteen) ja altistuminen kemikaalille voi aiheuttaa syöpää tai muita vakavia terveyshaittoja. Heksaanille altistuminen on jo aiheuttanut onnettomuuksia ja jopa ihmisten kuolemia.

Heksaanin jäämiä mahdollisesti sisältäviä soijatuotteita markkinoivat yritykset, jotka vetoavat terveystietoisiin. ympäristötietoisiin sekä vegetaristeihin. Yksi esimerkki on Kanadalainen Gardein™, joka tuottaa mm. "soijakanaa- ja lihaa" tunnetuille brändeille ja tuotesarjoille. Lisätietoa yrityksistä löytyy täältä.

Miten voimme välttää heksaanille altistumisen ostaessamme soijatuotteita? Soijahan tulee myös Suomeen pitkälti Amerikasta, joten alkuperää ei voi tarkalleen tietää.

- "Natural" on erittäin harhaanjohtava lupaus, Pahinta on, että näissä "Natural" tuotteissa sallitaan silti joitain terveysväittämiä koskien soijaa! Valitse aina edes "organic", mutta:

- Ainakin joissain "Organic" - tuotteissa riittää orgaanisten ainesosien määräksi 70%, loput voi olla jalostettua (ainakin Clif Bars)

- Heksaanin lisäksi erityisesti soijarouhe, jonka sisältämä hiivauute sisältää toista aivomyrkkyä MSG:tä. Kahta myrkkyä siis samassa tuotteessa...

- Sen sijaan tofun ja soijamaidon valmistuksessa heksaanin käyttö on harvinaisempaa, kuin muiden soijajalosteiden.

- Myös lastenruokia, joissa soijaproteiinia käytetään on syytä välttää, valitse siis äidin- tai vuohenmaito mielummin

- Varmin keino suojautua: Valmista itse ruokasi mahdollisimman puhtaista ruoka-aineista

Tässä on taas kyse elintarviketeollisuuden vedätyksestä: Ensin ihmiset myrkytetään ruokaan piilotetuilla kemikaaleilla, sitten kun oireet alkavat näkyä, lääkitään heitä monopolihinnotelluilla lääkkeillä. Näin se menee, ihan täällä Suomessakin: Kemikaalit ovat hyväksi, mutta bakteerit ovat pahaksi - ja sen sijaan, että ihmiset eläisivät pidempään he kuolevat pidempään. (hyvin sanottu by Mike Adams)

Jos olet enemmän kiinnostunut aiheesta, suosittelen tutustumaan äskettäin julkaistuun kattavaan raporttiin "Behind the Bean", jossa heksaanin tutkimisen lisäksi pisteytetään eri valmistajia ja yrityksiä eri kriteerien perusteella.

13 kommenttia:

 1. Soijamaidoissa on kuitenkin yleosesti karrageenia, jota on myös luomukermassa ja kaura-ja riisimaidossa ja esim.kasvirasvajäätelössä. Sen on todettu aiheuttavan tulehdusta joissain tutkimuksissa..

  On tää vaikeaa syödä oikeesti terveellisesti=/

  VastaaPoista
 2. Kiitos tästäkin mielenkiintoisesta postauksesta!

  t:blogisi innokas lukija=)

  VastaaPoista
 3. Harmittaa kun ei enää voi edes soijarouhetta syödä hyvällä omatunnolla.. En todellakaan ole mikään "100%-puhdas syöjä", mutta esim. luomua yritän käyttää niin paljon kuin mahdollista ja lihan osalta olen jo monta vuotta syönyt vain kanaa ja kalaa. Tuo kirjoitus vaikutti kuitenkin aika pelottavalta ja vaikka en paljon ymmärtänytkään niin soijarouheen käyttö kannattaisi siis ilmeisesti lopettaa kokonaan..?

  Viimeinkin oon saanut avomiehen "hyväksynnän" soijarouheelle jauhenlihan sijaan (hänen herkkuruoat kuten tortillat, pizzat, lasagne, makaroonilaatikot, pastakastikkeet jne) mut nyt ketuttaa vähän.. Oisko parempi korvata soijarouhe broilerin tai kalkkunan jauhelihalla? (tuskin saa täältä luomuna)

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommenteista.
  Jarna: en itsekään suosittelisi soijamaitoja tai yleensäkään mitään jalosteita

  s: Osta ihmeessä luomusoijarouhetta, mielummin kuin tehotuotettua lihaa. Sitä ei kyllä ihan perusmarketista saa, mutta ainakin isommissa kaupungeissa on. Broileria/kalkkunaa ei saa vielä luomuna, mutta sitten nautaa ja possua saa ainakin tietyistä paikoista (jos punaista lihaa voitte syödä). Tietysti suosittelen laatikoiden ym. sekaan myös tofua, sieniä, papuja jne. Toki totuttelemalla pikku hiljaa, mutta kasvisruuista saa kyllä tosi herkullisia kun hetken opettelee:)

  Söin hyvillä mielin muutaman vuoden soijarouhetta autuaasti tietämättömänä sen mahdollisista haitoista. Oikeastaan nyt kun olen vähän opetellut enemmän kokkaan (silti aloittelija-tasolla) olen löytänyt huomattavasti paremman makuisia vaihtoehtoja sille, ja enää se pelkkä suuri proteiinipitoisuus ja muut "hehkutukset" enää iske vaan enemmän muut tekijät, kuten ruoan oikeasti hyvä maku, puhtaus ja puhtaudesta johtuvat hyvät alkuperäiset ravintoarvot.

  VastaaPoista
 5. Kiitos tästä postauksesta! Mulla tuo englanninkieli ei taivu kovin hyvin, joten oli kiva kun olit suomentanut artikkelin ydinasiat. Kaikkea sitä saakin tietää omasta "terveellisestä" ravinnostaan, kun vähän perehtyy asioihin. Hyvä että löytyy sinun kaltaisia ihmisiä, jotka jakavat tietoaan muillekkin :)

  -sabrina-

  VastaaPoista
 6. hei! tiedätkö kuuluuko alpro soja näihin "hyvis" vai "pahis" soijafirmoihin? että uskaltaako sen tuotteita syödä?

  VastaaPoista
 7. Anonyymi: Alpron tuotteissa käytetyt soijapavut ovat enimmäkseen ei-luomua, tosin muutama poikkeus: maustamaton jogurtti ja mustikkajogurtti löytyy luomuna. Lisäksi useimmissa tuotteissa on pitkä ainesosalista, joka kertoo niiden pitkälle jalostetettavuudesta= ei niin natural. Yosa:n kaurapohjaiset tuotteet (jogurtit ym) ovat sen sijaan luomua. Oatlylta löytyy taas kauramaitoja myös luomuna.

  Itsekin pidin Alpron soijamaidon koostumuksesta eniten, ja etenkin se sopi kahviin (silloin kun sitä joi:) Hieman paksumman jat täyteläisemmän maidon olen saanut itse tekemällä, laitankin kohta erään ohjeen. Sitten on vielä riisimaidot, joista en muista oliko luomua. Nyt jos kaupasta valitsisin maidon niin valitsisin ihan ehdan luomumaidon.

  VastaaPoista
 8. Alprolta on näemmä ilmestynyt kauppojen hyllyille luomutofua, jota on ainakin yrttimaustettuna (mieto) ja maustamattomana ja kai joku kolmaskin. Ne on hyviä ja vähän noita totunnaisia (oliko se Oy Soya Ab) halvempia. Alpro ei tosin ole kotimainen firma, enkä ollenkaan tiedä sen taustoista.

  Kiitos muuten tästä(kin) kirjoituksesta, se oli itselleni uutta ja hyödyllistä tietoa ja olenkin sen osoitetta levitellyt sopivissa yhteyksissä.

  VastaaPoista
 9. Kiitos kommentista hukkajukka! Kokeilin vastikään itsekin Alpron luomutofua ja se kaikin puolin vaikutti hyvältä, edulliselta ja maukkaalta. Ainoa miinuspuoli on siinä se, että siihen on lisätty perussuolaa kun taas Soyan tofuissa ei suolaa ole tai sitten se on parempaa merisuolaa.

  VastaaPoista
 10. Heksaani on haitallinen ja ympäristölle vaarallinen. Kuitenkin todennäköisesti useammista luomukasviksista löytyisi mitatusti erilaisia kemikaaleja, jotka puhtaana aineena saisivat pahemmat merkit. Mihin tietosi heksaanikuolemista perustuvat, annapa lähdeviite? Pitäisikö pähkinät kieltää, koska on todisteita monista pähkinöiden kemikaaleihin kuolleista ihmisistä. Jokainen aine on "kemikaali" eli kemiallinen yhdiste, luonto itse syntetisoi satoja ja tuhansia myrkkyjä. Sitä tekee mysö luomuvihannes torjuessaan tuhohyönteisiä. Pieninä määrinä ne aineet lisäävät aromia, puhdistettuna ne olisivat tappavia tai vaarallisia. Puhdistetulla pähkinävalkuaisella pystyisi todennäköisesti tappamaan monia ihmisiä, joille normaali pähkinäannos ei aiheuta anafylaksiaa (allerginen shokki).

  Heksaani on äärimmäisen haihtuva yhdiste, paljon esimerkiksi tavallista alkoholia haihtuvampi. Näin ollen sitä ei ole mahdollista jäädä lämmöllä kuivattuun soijarouheeseen. Siksi sitä ei ole tutkittu, koska normaali fysiikka ja kemia tekevät asian mahdottomaksi. Samalla logiikalla voisit epäillä jokaisessa valmistetussa ruoassa olevan etanolijäämiä, koska astiat puhdistetaan etanolilla.

  Heksaani on todellakin ympäristölle vaarallinen aine. Tästä syystä soijan käsittelylaitosta luvitettaessa sille annetaan erittäin tiukat rajat. Tarkistap, ovatko netistä löytämäsi päästötiedot EU:n ulkopuolelta, koska on täysin eri asia, minkä maan lupaviranomaisten valvonnassa prosessi tapahtuu. Heksaaniton soijaprosessi muuten vaatii enemmän vettä, mikä monilla alueilla lisää prosessin hiilikuormaa merkittävästi. EU:ssa vaaditaan heksaanilta suljettua kiertoa, jossa sama liuotin kiertäää koko ajan prosessissa, ainoa päästö on ns. hönkäilmassa ja tässäkin tapauksessa tulee asentaa absorptiopesuri, joka pesee jäämät pois. Esim. Suomessa sallittuihin päästörajoihin nähden pahempi päästö tulee sitä, jos soijatehtaan työntekijät ajavat töihin. Tällaisia vaikutuksia ei kuitekaan esimerkiksi luomull vaadita ja siksi yleensä pidempiä kuljetusmatkoja vaativa pienemmän volyymin luomu voi olla ilmasovaikutukseltaan huonompi.

  Soija on lihalle melko hyvä korvike ympäristömielessä. Heksaanin käytön vuoksi ei sitä kannata torjua. Ennen kaikkea en kestä asenentta, jossa "kemikaalit" ovat pahoja, koska me kaikki olemme kemikaaleja ja jokainen elävä solu ja organismi on kemiantehdas. Ympäristövaikutukset ratkaisevat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä pointteja, mutta se että astiat pestään etanolilla, ei ole ihan sama asia kuin heksaanin käyttö soijassa. Me emme kuitenkaan niitä itse astioita syö, eikä siinä muutenkaan muuteta tai erotella tuotetta synteettisillä kemikaaleilla. Heksaanin käytön kanssa samaan kastiin kuuluu mikroaaltouuni. Ei ne radioaallot itsessään mitään aiheuta (varsinkaan koska ei-ionisoivaa säteilyä. tiedä sitten tarkemmin..) vaan se jäljelle jäänyt muutettu tuote.

   Poista
 11. Jutussa on linkki kääntämääni artikkeliin, jossa on tarkemmat lähteet. Tässä nyt kuitenkin mennään mielestäni asian pointista sivuraitille. Ensinnäkin soija ja varsinkin soijarouhe on teollinen tuote ja suosittelen välttämään yleensä prosessoituja tuotteita kun parempiakin on tarjolla. Toiseksi ei-luomu soija voi olla geenimanipuloitua, se ei varmaan hyvä juttu? Soijaa viljellään niin paljon, että sille on hyvä keksiä kaikenlaista käyttöä. Tutkimuksia löytyy puolesta ja vastaan. Heksaania tai ei, niin kuka haluaa näillä tiedoilla käyttää sitä päivittäin (niinkuin monet kasvissyöjät tekevät)

  Oma monen vuoden kokemukseni soijasta ja varsinkin rouheesta oli huono ja näin olen kuullut muiltakin. Voi se silti olla parempi kuin liha, varsinkin tehotuotettuna. Kaikki on siis niin suhteellista. Pitää huomioida käyttömäärät, valmistustapa jne. Täällä blogissani pyrin käsittelemään parhaimpia ja laadukkaimpia ruokia- soija ei siihen valitettavasti ainakaan tällä hetkellä kuulu.

  Käsittelen parhaimpia tuotteita sekä ihmiselle että ympäristölle! En usko, että kovin moni nostaa ympäristön oman terveytensä edelle varsinkin, jos on mahdollista tukea molempia.

  VastaaPoista
 12. "Heksaanille altistuminen on jo aiheuttanut onnettomuuksia ja jopa ihmisten kuolemia."

  Kuolemantapaukset ovat tekstin mukaan johtuneet tulipaloista tai räjähdyksistä tuotantolaitoksissa mutta sitähän sinun ei tarvitse mainita. Tuolla perusteella pitäisi kieltää kaikki palavaa, esim. metaani (jota tulee esim. ihmisten pepuista ulos säännöllisesti ja joka on suurina pitoisuuksina tappavaa hengittää ja on vieläpä kemikaali).

  Lisäksi heksaanijäämät ruoissa olivat täysin mitättömät eikä niillä olisi saanut aikaan minkäänlaista terveysriskiä ja aine (pelkkää hiiltä ja vetyä) haihtuu joka tapauksessa itsestään kehosta pois tai poistuu ruoansulatuksen mukana ja se vähäkin mitä noissa on, olisi haihtunut ruoan lämmittäessä.

  Kun sait kritiikkiä, et myöntänyt olevasi väärässä vaan vaihdoit puheenaihetta siitä, kuinka prosessointi on pahasta koska se on teollista ja keksit muita argumentteja soijan dissaukselle. Luonnollisuus ei ole mikään argumentti, myrkkysienetkin ovat luonnollisia.

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...