Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

28.5.2009

Fiilikset paaston jälkeen

Arvatkaa mikä tämä on?



Se on luomuvoipötkö! Meidän ensimmäinen luomuvoi, hassunmallinen, Tampereelta ainoastaan siis Kauppahallista.




Tämä siis tarkoittaa, että toteututimme saman tien paaston loputtua haaveemme ja haimme ihanaa Biodynaamista, Rekolan luomuruislimppua, ehtaa luomuvoita, ehtaa luomuEdamia.
Eikä ole tätä leipää voittanutta! Jos vaan saisi jollekkin tarjottavaksi, niin tuskimpa maistuisi täysjyvävitaminoitusekaomega3-leipä enää ikinä. Vaikka leivästä olemme lähes luopuneet, tämän kohdalla on tehtävä poikkeus silloin tällöin.

Paasto on siis ohi ja lopulliseksi kestoksi tuli 5 päivää. Alunperin aika oli suurinpiirtein viikko, mutta kahden ensimmäisen päivän kärvistelyn jälkeen sovimme näin ensimmäisellä kerralla, että 5 päivää riittänee. Kärvistelyllä tarkoitan lähinnä henkistä nälkää = kyllä vatsakin kurni, mutta kun on tottunut syömään sen 4 kertaa päivässä, niin ei ole helppoa olla ajattematta ruokaa. Ainoat muut oireet olivat itselläni öinen palelu parina yön ja hyvin lievä huimaus ylösnoustessa. Muuten olo oli kerrassaan mainio. Rikulla taas oli hieman pahoinvointia pyöräiltyään töihin parina aamuna, mutta sekin meni nopeasti ohi. Enemmän vaivaa oli kuulemma salailla työkavereilta paastoa, kun halusi paljastaa asian vasta kun sen on onnistuneesti suorittanut.

Pikkasen harmittaa, ettei jatkettu hieman pidempään, koska molemmilla alkoi sujua paljon helpommin kolmannesta päivästä eteenpäin ja viimeisenä aamuna olo oli suorastaan loistava. Henkisesti ajatus tuntui kulkevan paljon paremmin, sehän on selvä, kun kapasiteettia vapautuu ruoansulatuksesta aivoihin. Myös suhtautuminen yleensä ruokaan muuttui entisestään. Olen yleensä hieman kärttyinen, jos en nälkäisenä saa nopeasti ruokaa eteen. Paastolla oppi hillitsemään itseään, kuuntelemaan ja odottamaan, josko se tunne menisi ohi. Usein se menikin, kun vain keskittyi muihin asioihin. Tottakai ihmisellä pitää sitten olla oikeasti mielekästä tekemistä, ettei ajatus vaan pyöri tuskaisessa itsehillinnässä ja sortumisessa. Huomasimme myös, kuinka paljon tulee normaalisti naposteltua (vaikkakin terveellistä snäkkiä) esim. kun on hetkenkin toimettomana. Se on todellakin pitkään opittu tapa, josta on mahdollista päästä eroon.


5 päivää on kuitenkin suuri saavutus ja ensi kerralla sitten enemmän. Ja ensi kerta todellakin tulee! Tästä jäi loppupeleissä niin hyvä fiilis, itsensä voittanut. Suosittelen todellakin paastoa suunnitteleville hyvää valmistautumista etukäteen, viimeistään viikkoa ennen. Teimme myös suolihuuhtelun paaston alussa ja se tuntui ihan ok:lta ja uskon olevan tarpeen etenkin, jos on epäterveellisemmät elintavat. Vedimme viimeisellä viikolla myös erityisen ravinteikkaita ruokia, supereilla terästettynä. Sekin varmasti helpottaa oireita.


Tämä setti oli viime viikolta, kun kokeilin Alpron uutta tofua, joka oli kyllä erittäin hyvää ja edullista. Tosin ei-kotimaista ja siihen on lisätty suolaa. Kuitenkin kohtalaisen hyvä tuote.


Löysin blogin, jossa on aivan mahtavia elävän ruoan ja täysarvoisen ravinnon ruokia. Sieltä saan kyllä paljon vinkkiä tulevaan vielä terveellisempään elämään. Tämä Gazpacho-keiton ohje siis napattu sieltä. (voikukanlehti "kauniisti" koristeena)

Gazpacho:
5–6 tomaattia

5 sentin pala kurkkua

yksi punainen paprika

sipuli

valkosipulia maun mukaan

yksi avocado

1 dl hapankaalia

hapankaalin lientä

soijakastiketta tai merisuolaa


Kaikki ainekset pilkotaan ja sekoitetaan sitten tehosekoittimessa.


Ihan mahtava raakaruoka! Lisäsin päälle vielä pari palaa tofua, jotta sai vielä lisää täyttävyyttä. Ihan loistava ruoka lämpimällä säällä!


Tässä paastoa edeltävän päivän setit:

Paistettua maa-artisokkaa ja porkkana


Artisokka on muuten hassunnäköinen--> Wikipediassa on hassu infonpläjäys m
aa-artisokasta: "Ilmavaivoja aiheuttaa kasvin sisältämä sokerijohdannainen inuliini, jota ihmisen ruuansulatus ei kykene hajottamaan. Paksusuolessa tuo sokeri alkaa sitten käydä ja aiheuttaa runsasta, joskin vaaratonta, pierun muodostusta. Perunan yleistymisen myötä sen viljely on vähentynyt huomattavasti Euroopassa. Maa-artisokkaa ei tunnettu vielä keskiajalla Euroopassa. Englanninkielinen nimi "Jerusalem artichoke" on harhaanjohtava ja tulee ilmeisesti italialaisesta nimestä "girasole", joka englanniksi kuulostaa lähes samalta kuin Jerusalem." Allekirjoitan täysin kyseisen pätkän ;)


Teimme myös salaattia, johon tuli tammenlehtisalaattia, salaattia, tomaatteja, kurkkua, kiiviä, ananasta, paprikaa sekä avokadodippi. Vihanneksia ja hedelmiä ei periaatteessa ole suositeltavaa yhdistää samalle aterialle, liittyen jotenkin niistä muodostuviin erilaisiin entsyymeihin, mutta tässä kohtaa en ole niin tarkka, ainakaan vielä.



Ja paaston jälkeen: Kauppahallista merilohta, luomuvihanneksia ja fetaa (ensimmäinen ei-kasvisruoka blogissa!)


Paasto pitäisi siis lopettaa porrastaen, eli myös aloittaa normaali ruokailurytmi kevyesti. KUKA Oikeesti niin on pystynyt tekemään? Nimimerkillä närästää ja turvottaa - paljon... Luulen ennemminkin, että monet paaston jälkeen ovat menneet suoraan suosikkiraflaansa ja tilanneet suosikkisafkansa ja sitten kärvistelleet vatsavaivoissa tai menneet oksentamaan. Haloo. Jos sulla on pitkästä aikaa lupa syödä, tuskin kiinnostaa syödä paria hedelmää... Siispä olen ylemmän aterian ja leivän lisäksi vetänyt tänään pari omenaa, ainakin 15 tuoretaatelia (ihan karkista menee, ei mitään kovin kevyitä), ainakin 5 viikunaa, luomusuklaalevyn (130g), ja vielä toisen leivän voilla ja juustolla ja todellakin sain sitä oloo mitä kerjäsin. No, ei tää niin paha oo, mutta vähän on ikävä sitä skarppia fiilistä, mikä paastolla oli. Avautumista.

Paastoilusta vielä se mietityttää, kuinka pitkään ihmiset voi paastota ilman että siitä aiheutuu terveydelle ongelmia. Paastotahan voi useita viikkoja ja jostain luin jopa kuukausia (ja samalla juostu maratoneja, lähde: epämääräinen) Kuitenkin: paastohan on ensinnäkin erittäin ekologista: Ruokaan ei kulu rahaa, eikä roskia tule lainkaan. Tätähän pitäisi suositella jokaiselle, varsinkin jos se vielä johdattaa entistä parempien elintapojen luokse. Tietenkään viralliset tahot (mm. lääkäri) eivät paastoa suosittele, sehän on kaikkien menetys kun ihmiset ei shoppaa, eikä käy lääkärissä. Omakin suhtautumiseni aiemmin oli se, että paasto ei voi olla terveellistä, että se on joku uskontoon liittyvä juttu tai laihdutusdieetti. Näinpänäin sitä on tässäkin kokemuksen rikkaampi.
Laihduin ehkä parisen kiloa, mutta olen joutunut lonkan takia olemaan muutenkin treenaamatta, että lähtenyt massa on todennäköisesti enimmäkseen lihasta :(. Kävin osteopaatin käsittelyssa, johon kuului akupunktio ja nyt periaatteessa voisin jo kevyesti juostakin, mutta aion mielummin ottaa rauhallisesti ja joogailla. Kokeilen lauantaina myös toista vaihtoehtoista hoitoa Ayurvedaa, odotan sitä todella mielenkiinnolla, koska olen lueskellut paljonkin aiheesta ja aion perehtyä siihen vielä paljon lisää :)


Katsokaas vielä näitä! Arvaa kumpi on luomu ja kumpi perus?

Ihan mutaatio toi luomuavokado, ihan sikaISO. En kyllä aikaisemmin oo törmännyt vastaavaan, onko joku muu?

15 kommenttia:

  1. Ei lääkärit paastoamista kiellä, mutta ei paastosta kyllä mitään sellaista hyötyä ole, mitä siihen usein mainospuheissa liitetään (elimistö puhdistuu kuona-aineista jne). Sama koskee suolihuuhtelua.

    VastaaPoista
  2. Itseäni kiinnostaisi hirveästi kokeilla paastoa, kymmenisen vuotta sitten paastosin viimeksi, muttei se oikein ollut mun juttu.. Sitten löysin jostain hedelmäpaaston ohjeen, ja se tuntui hyvältä! Kertaakaan ei ollut nälkä sinä aikana, mut en sit tiedä siitä puhdistumisesta.. Jostain pitäisi etsiä taas hedelmäpaaston ohje, tai sit toteuttaa elävän ravinnon juttu tai jotain - täyspaastoa ei imettävänä ehkä uskalla toteuttaa, hedelmillä ja kasviksilla voisi varmaan mennäkin.

    VastaaPoista
  3. ruohonjuuresta bongasin kans noita jättiavokadoja. en ostanut, kun mulla on viime aikoina ollut huonoja kokemuksia avokadoista. valintatalosta löysin reilun kaupan luomuavokadoja vähän aikaa sitten :) ehkä pääsen noista huonoista avokado-ostoksista yli :)

    ja kiitos paljon mantelimaito-ohjeesta. itse laitoin siihen makeutukseksi hiukan inkkarisokeria. toimi! tosin muuton yhteydessä puteli jäi muuttoautoon :D

    aprilmoon

    VastaaPoista
  4. Kai se paastosta saadun hyödyn määritelmä on henkilökohtainen näkemys niinkuin moni muu. Tieteellisesti ei ehkä todistettu, mutta tiedeppä ei minua ainakaan saa estämään kokeilemasta. Kyllähän järkikin sanoo, että varsinkin kemikaalikuorman aikaan eläville ihmisille puhdistautuminen tai ainakin yritys olisi hyväksi, oli se sitten vaikka vaan yksi päivä. Terveysvaikutukset voivat olla hyvinkin huomaamattomia, näyttäytyä vasta vuosien päästä. Mutta jokaisella on oikeus mielipiteeseensä. Kokeilun kautta voi todeta miltä tuntui.

    Nyt on jo ikävä paastoa. Tuntuu ikävältä syönnin jälkeen:( Täällä korkean elintason maassa on niin vaikea syödä tarpeeksi vähän ja olla napostelematta...

    kte: Imettävällä en tiedä suositellaanko paastoa ollenkaan, epäilen hieman..

    aprilmoon: avokadot on kyllä joskus vaikeita kun ne on joskus ylikovia pitkään tai sit yhtäkkiä plösöjä:) Kiva että teit mantelimaitoa.

    VastaaPoista
  5. Mä bongasin rouhojuuressa tollasen luomukirnu(?)voipötkön :) Pitää kokeilla, kunhan saan ton marketin voipaketin kulutettua. Oon liian taloudellinen heittääkseni mitään pois :D Pienin askelin kohti parempaa ruokaa..

    Kiva lukea näistä paastokokeiluista! Alan pikkuhiljaa taipua yhä enemmän kokeilun kannalle.. Ensin pitää tosin syventyä tarkemmin aiheeseen ja etsiä sopiva uhri paastokaveriksi ;)

    VastaaPoista
  6. Moi!

    Sitä vaan kysyisin, että millä perusteella oikea voi on margariinia terveellisempää/parempaa? Ristiriitaista tietoa pukkaa joka tuutista, tiedä sitten mihin uskoa :D

    VastaaPoista
  7. Tampereen Kalevan Prismasta oon löytänyt noin isoja luomuavokadoja! Siinä sitä riitti syömistä :)

    VastaaPoista
  8. anonyymi: ristiriitaista tietoa pukkaa, totta. Tämä margariiniasiakin on oma näkemykseni asiasta. Kuten muissakin nykyisin käyttämissämme ruoka-aineissa, on tässäkin kyse siitä, mikä on luonnollista tai ainakin lähempänänä luonnolllisuutta. Margariini valmistetaan yhdistämällä kovetettuja kasvisrasvoja eläinrasvoihin ja tässä prosessissa saattaa esiintyä haitallisia transrasvoja (ks. http://www.hypnopaleolaihdutus.com/trans.html). Margariinissa on usein myös paljon lisäaineita, mutta ei siihen varmasti kuole - voit vaan valita paremman vaihtoehdon! Voi on pelkkää eläinrasvaa eli tyydyttynyttä, ja sen takia ehkä vieroksuttu viime vuosina. Uudet rasvatutkimukset ovat kuitenkin todenneet, että tyydyttynyt rasva ei ehkä olekaan haitaksi siinä määrin kun sitä olemme toitottaneet - siis ainakaan pelkilteen ja kohtuullisesti käytettynä.

    "Syö niinkuin isoisoäitisi söi..."

    VastaaPoista
  9. Voissa on ihan törkeät määrät transrasvaa, eli se siitä voin terveellisyydestä.

    VastaaPoista
  10. Luomu rules, kiitos blogistasi teet hienoa työtä!

    Näiden kahden kokoero johtuu kuitenkin siitä että ne ovat eri lajiketta.

    VastaaPoista
  11. Anonyymi: Transrasvoja on sekä luonnollisia että keinotekoisia. "Eroa teollisten transrasvojen ja luonnollisten transrasvojen välillä ei rasvavalistuksessa tehdä vieläkään. Kansanterveyslaitoksen omat tutkijat ovat todenneet luonnolliset transrasvat, joita on muun muassa maitotuotteissa kuten voissa, terveydelle hyödyllisiksi" lähde: http://www.hiilaritietoiset.net/voionainavoita.html, jonka lähteenä alla olevat tutkimukset.

    anonyymi: Kiitos! Arvelinkin, että ei ole avokadot ihan samaa perhettä:)

    VastaaPoista
  12. Mutta on margariineissakin eroa. Pitäisin esim. jotain Oivariinin tyylistä ihan ok vaihtoehtona, mutta jotain Kevyt Keijua ihan vihoviimeisenä vaihtoehtona. Voi on muuten ihan jees, mutta pirun hankalaa levittää leivälle, kun se on jääkaapista otettaessa aina ihan liian kovaa.

    VastaaPoista
  13. 10pvä paasto takana ja kyllä lähti kuonaa.. vieläkin pukkaa ihon läpi kuona-ineita... olo on muuten loistava. PÄivällä syöty tomttia, pakastevihanneksia ja päärynäpilttiä sekä banaani-ppelsiini sosetta..namnam. Että kyllä kannattaa paastota

    VastaaPoista
  14. Afrikassa ollessamme pihassa kasvoi avokadopuu, jossa oli jättikokoisia avokadoja. Ihan luomuja, eli voi olla joku eri lajikekin. Mutta varmaan voi olla myös geenimanipuloitu.

    VastaaPoista
  15. Äh nyt luin huonosti eli se iso oli luomu?

    VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...