Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

11.4.2009

Terveyden edistäminen oikeasti

Pohdimme jokin aika sitten kuinka moni suomalainen pyrkii elintavoillaan oikeasti edistämään terveyttä. Terveyttä edistävillä elämäntavoilla tarkoitamme aktiivista kunnon nostattamista sekä terveellisen ravinnon nauttimista (terveellinen ravinto meidän mielestä). Kansallisen liikuntatutkimuksen (05-06) mukaan yli 90% suomalaisista harrastaa liikuntaa. Ihan jees, mutta suosituin laji aikuisväestöllä on kävelylenkkeily (sisältäen löysävauhtisen hyötyliikuntakävelyn..hmm), jota harrastaa 1,8 milj. aikuista. Voisin epäillä, että suurimmalla osalla kuntoilun tehoaste ja terveyshyöty jää aika pieneksi. Liikuntaa voi sanoa harrastavansa ja onhan se parempi kun ei mitään, mutta terveyshyödyt nousevat kunnon kohotuksen mukana, jota tutkimuksessa mainitu löysävauhtinen kävely ei kyllä juurikaan tee. Myös se, mitä silmilläni näen ruokakaupassa on enemmistä kasaamassa kärryyn perinteistä suomalaista ruokaa, lihaa, perunaa, maitoa, leipää jne. Aikeissa olisi lukea kirja Ravintoa Sydämelle, jonka kirjoittajan (Juhana Harju) blogissa ruoditaan mm. tätä suomalaisen ruuan terveellisyyttä.

Jaoimme ihmiset karkeasti kolmeen ryhmään:

Enemmistö (ryhmä1 ) ihmisistä ei juurikaan piittaa terveydestään - eli siitä, mitä suuhunsa laittavat sekä miten pitää kunnostansa huolta. He ehkä tekevät silloin tällöin jotain - syövät hieman kasviksia tai käyvät kävelyllä, mutta oikean terveyshyödyn määrä jää haittojen jalkoihin. Pelkästään tupakoiminen kertoo paljon ihmisen suhteesta terveyteen. 21% (miehet 26% ja naiset 17%) suomalaisista tupakoi päivittäin vuonna 2007. Tupakoinnin tiedetään yleisesti olevan haitallista, aiheuttavan syöpää jne ja on varmaan ainut yleisesti tiedossa oleva terveyshaitta, jonka myyminen ja markkinointi on erittäin näkyvästi sallittu. Toinen on alkoholi, hieman vaikeammin saatavilla oleva tuote, ja sen kohtuullista käyttöä pystyy jopa joissain tutkimuksissa puolustelemaan. Mutta ne suurkuluttajat, sekä tupakan että alkoholin, kiinnostaako niitä ruuan lisäaineet? Tuskimpa. Ajatus lisäaineiden, kovien rasvojen yms. mahdollisesta syöpä- ja muu sairausyhteyksistä on paljon kaukaisempi kun tiedostetun tupakan. Tutkimuksen mukaan tupakointi kumoaa liikunnan mukana tuomat terveyshyödyt - näitäkin röökaavia liikkujia piisaa, mutta motiivina usein enemmänkin laihdutus/isommat lihakset. Näin ollen röökaajat kuuluvat suosiolla ryhmä ykköseen.

Muut tähän enemmistösakkiin kuuluvat ovat suurperheet, joissa raha on tiukalla, masentuneet (vähintään 5% suomessa) - oletko tavannut masentunutta terveysintoilijaa, sekä yleensä ne, joilla on "suurempiakin" ongelmia kuin omasta terveydestään huolehtiminen. Osa ihmisistä on sitten vaan tietämättömiä esim. rasvan ja sokerin suhteen - tai luulevat suomalaisuuden (ruuassa) olevan tae terveellisyydestä tai sen perustelun "että tätä on ennenkin syöty" (- ja siihen on kuoltu). Yksi ryhmä on juuri ne, jotka sanovat " kaikkeen voi kuolla". Tälle ryhmälle on turha kertoa esim. tutkimuksista, joissa punaisen lihan runsas käyttö voi aiheuttaa syöpää.

Yrittäjät (ryhmä 2) on niitä, jotka ovat kiinnostuneet ainakin jonkin verran, yrittävät tehdä jotain - ja ehkä syövät ja/tai liikkuvat ainakin osittain järkevästi. Terveyshyöty on parempi kuin ryhmä 1, mutta paremminkin voisi olla. Nämä ihmiset käyvät salilla, mutta syövät pikaruokaa/eineksiä. Treenaavat liikaa (esim.kehonrakentajat) tai liian vähän (lehden lukijat reiden loitonnuslaitteissa). Treenaavat hulluna viikon - ja viikonloppuna vetävät pään täyteen viinalla. Napsivat vitamiineja puhtaan ruuan sijaan. Ostavat terveysvaikutteisia elintarvikkeita. Käyttävät diettivalmisteita ja suosivat pikadiettejä terveyden kustannuksella. Tähän ryhmään saattavat myös kuulua kasvissyöjät, jotka eivät varmista tarvittavien ravintoaineiden saantia tai juuri ainoastaan ideologisista syistä olevat, röökaajat, pilvenpolttajat (voivat kuulua jopa ryhmään 1). Mutta tätä ihmisryhmää kyllä riittää. Kuuluin itsekin tähän ryhmään.

Vähemmistö (ryhmä 3) on näitä hifistelijöitä, terveysnatseja, luomufriikkejä..mikä onkaan tämän uudehkon suuntauksen nimi, jotka elävät kokonaisvaltaisesti terveellisesti. Suunnittelemme päivän treenien mukaan. Etsimme kaupasta luomutuotteen, syynäämme lisäaineluetteloita. Ostamme linssejä ja pähkinöitä. Annamme kaupalle palautetta. Välttelemme julkista syömistä/sukulaisissa vierailua. Yritämme pelastaa maailman. Kyseenalaistamme perinteet.

Monella on suuntaus onneksi parempaan, ainakin yritys.

(Ryhmiä ja alaryhmiä on varmasti enemmänkin. Tämä on siis karkea yleistyksemme.)

Ja loppuun taas tietoisku luomusta:
EU:n rahoittama nelivuotinen tutkimus on todennut, että luomuruoka on terveellisempää ja ravintopitoisempaa kuin tavallisella tehotuotannolla synnytetty ravinto. Esimerkiksi luomuhedelmät, -vihannekset ja -maito sisältävät jopa 40 prosenttia enemmän syöpää torjuvia ja sydämelle terveellisiä antioksidantteja kuin tavallisissa elintarvikkeissa. Luomumaidosta löydettiin peräti 60 prosenttia enemmän antioksidantteja ja terveellisiä rasvahappoja kuin tavallisessa maidossa. Luomumaitoa ei homogenisoida. Tämä kannattaa siis pitää mielessä, kun käy seuraavan kerran ostoksilla.


Lähde:tilastokeskus, www.sydän.fi
www.terveyshymy.fi/terveysuutiset
www.slu.fi/liikuntapolitiikka/liikuntatutkimus2/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...