Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

20.4.2009

Ass-marketin luomut

Alkuun päivän uutinen:

"Elintarviketeollisuus tarjoilee jokapäiväisen ruokamme mukana jo 350 erilaista lisäainetta. Länsimaisen kuluttajan arvellaan popsivan lisäaineita 6-7 kiloa vuodessa. Vain pieni osa niistä on tarpeen ruuan säilymisen parantamiseksi. Suurin osa kuluttajille tuntemattomista aineista vaikuttaa vain ruuan makuun ja ulkonäköön, kirjoittaa maanantain Kaleva."
Koko uutinen

Kävin just S-marketissa luomuostoksilla aikeissani tehdä blogeissa hehkutettua luomuavokado-kookoskerma-marja-hunaja - "jäätelöä". Vihastukseni oli kyllä suuri, kun taas tajusin kaupan luomuvalikoimattomuuden ja näin jäi avokadot, bataatit sun monet muut vihannekset hyllylle. Luomuvalikoimaa ollaan kyllä kuulemma (vastaukseni palautteeseeni) täydentämässä ensi vuonna, mutta se ei paljoa nyt lohduta. Huomenna täytyneee suunnata kauppahallin Luomu-Aniin ostamaan kerralla enemmän vihanneksia. Lähikauppa ja sen valikoima merkitsee meille valitettavan paljon, koska emme omista autoa, eikä isompia ostoksia ole kiva raahata kaukaa.

Avokado-kokeilut jää siis huomiselle, mutta nämä luomut tarttuivat kaupasta mukaan:

HeVi:
- omenat (tosin Argentiinasta)
- Ruukkusalaatti
- Kiivit, Italia
- Paprika, Israel
(lisäksi on keräkaali ja perunoita luomuna)


Kylmäosasto:
- maito, Valio
- jogurtti, maustamaton, Valio
- viili, Valio (kahta makua)
- appelsiinimehu, Valio
(lisäksi Yosa-tuotteita luomuna ja kuulemma Edam- juustokin löytyy luomuna)


Lihaosastolla -hiljaista, kuivaosastolla en nyt käyny, mutta ainakin perus kaurahiutaleet, vehnäjauhot, ruisjauhot jne löytyy luomuna.

Ostin siis taas luomumaitotuotteita, mutta tarkoituksena olisi käyttää niitä kohtuudella, lähinnä puuron ja kahvin kanssa sekä lisukkeina smoothieissa.

Paljon on pohdittu, onko ekologista ostaa luomuna kaukaa tuotuja tuotteita vai suosia kotimaisia. Itse suosisin ensisijaisesti tietysti kotimaista luomua ja sesongin mukaan sitten vähän vaihtelevasti kotimaisia ja ulkomaisia. Talvisaikaan (eli Suomessa piiitkään) ulkomaiset luomutuotteet saattavat olla parempi valinta kuin kotimaiset kasvihuoneissa kasvatetut, mutta kesällä taas kotimaisia ainakin varovaisesti. Riippuu myös määristä, eli jos syöt kilon omenoita päivässä, niin parempi olisi varmaan suosia niissä luomua.

Tästä pääsemme myös siihen, että kannattaako suosia ei-luomua vai luomu-gluteenia, eli esim- ei-luomuhirssiä vai luomuruista. Oikeaa vastausta on vaikea sanoa, mutta riippuu ainakin kehotyypistäsi (=olostasi) ja siitä kuinka paljon niitä vedät. Pienet gluteeniannokset eivät varmaankaan ole suureksi haitaksi taikka pienet torjunta-ainejäämät hirsseissä. Toki luomu takaa aina tietyn laatutason eli yhtään huonoa luomutuotetta ei ole olemassa. Olennaista on kuitenkin niiden tuotteiden, joita käytät reilummalla kädellä vaihtaminen luomuun (ainakin aluksi), sitten voit jatkaa hifistelyä pikku hiljaa :)

Tämä edellinen kysymys ja "ravintoguru" Olli Postin (Nutrix) vastaus on peräisin vasta perustetulta www.luomuttajat.fi -palstalta, joka on aiheesta kiinnostuneiden keskustelufoorumi ja sopii ihan "luomualoittelijoillekkin". Sivustolla jaetaan tietoutta, reseptejä, linkkejä, vinkkejä jne eli sinne mukaan jos aihealue kiinnostaa.


2 kommenttia:

  1. Valoi laski tuottajahintoja samalla kun nostaa kuluttajahintoja=(

    VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...