Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

11.3.2009

Kookos-kaalikeitto

Nyt kun olen innostunut blogeista, en malta olla kokeilematta uusia reseptejä sen sijaan että tekisin ns. perusruokiamme, helppoja ja nopeita, jonka piti olla ilmeisesti tämän blogin tarkoitus. No kyllä niitäkin on varmasti tulossa ajan mittaan.

Seuraavan ohjeen löysin Ketunleipä -blogista, jossa on todella herkullisen näköisiä(ulkoasuun ja kuviin on panostettu)kasvisruokia. Erilaiset keitot ovat mielestäni huippuruokaa etenkin talvisin. Niistä saa helposti maukkaita, kevyitä, täyttäviä ja näin erittäin riittoisia. Esim. kookosmaidolla ja aasialaisilla mausteilla ei kovin paljon voi epäonnistua. Tietysti proteiineja pitää olla seassa, että ravintoarvot on kohdallaan. Olen lisännyt tänne aiemmin mustapapu-bataattikeiton, joka oli todellinen hitti ja seuraavassa kookos-kaalikeitto, jossa protskut tuo lisäyt kidherneet ja linssit. Kokkaaminen saattaa tuntua työläältä, kun käytetään papuja/kikherneitä, joita pitää ensin liuottaa yön yli ja keittää vielä tunti. Tämä vaatii kuitenkin vain hieman suunnitelmallisuutta, mitä yleensä tarvitsee olla jos haluat saada terveellistä ja mahdollisimman puhtaista raaka-aineista valmistettua ruokaa. Kaali on myös aika huippu tuote ravintoarvoiltaan ja edullisuudeltaan, ja sitä pitäisi ehdottomasti käyttää enemmän.

Kookos-kaalikeitto
(n. neljälle)

2-3 sipulia
öljyä
1-2 rkl thai currytahnaa (tahnojen tulisuudet vaihtelee, miedompaa voi laittaa enemmän)
puolikas pienestä kaalista (eli puoli kattilallista pilkottua kaalia)
2 dl kookosmaitoa
vettä
2 dl punaisia linssejä
2 dl keitettyjä kikherneitä
muutama valkosipulin kynsi
puolikas paprika
tomaatti
suolaa maun mukaan
2 tl sokria
(limen/sitruunan mehu sopisi myös, mutta hyvää ilmankin)

Kuori ja pilko sipulit. Pilko kaali sopiviksi paloiksi/suikaleiksi. Kuumenna öljy kattilan pohjalla, lisää sipulit ja currytahna ja kuullota kunnes sipulit ovat läpikuultavia. Lisää kaali ja kuullota niitäkin muutama minuutti. Lisää vettä niin, että kaalit peittyvät ja keitä noin 15 minuuttia (ehkä kauemmin jos kaalinpalat ovat isoja ja paksuja). Lisää huuhdellut linssit, kikherneet ja valkosipuli, sekä tarvittaessa lisää vettä. Keitä niin kauan että linssit ja kaalit ovat kypsiä. Lisää paloitellut paprikat, kookosmaito, sokeri ja tarvittava määrä suolaa ja hauduta muutama minuutti. Lisää paloitellut tomaatit ja tarjoile.


Itse tein seuraavat muunnokset: 4 dl kookosmaitoa, ehkä vähän enemmän kaalia ja kikherneitä. Täysruokosoker ja valkosipulijauhe kynsien sijaan.
Tällä ohjeella keitosta tuli hyvää ja maukasta, mutta ehkä olisin kaivannut hieman lisämausteita, esim. kasvisliemikuution. Voi olla että valkosipulin kynsistä olisi tullut enemmän makua, mutta olen ehkä hieman varovainen sen suhteen. Tein samalla saman blogin punajuurisämpylöitä, mutta niistä en pistä ohjetta, koska ne ei ehkä ihan onnistuneet ehkä puuttuvien ainesosien vuoksi.

1 kommentti:

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...