Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

27.3.2009

Kikhernemureke

Riku teki pitkästä aikaa oikein maukasta ruokaa. Maku oli yllättävä, huomioiden ainesosat. Maku oli pikkasen tulinen ja muistutti ihme kyllä lihaperunasoselaatikkoo, joka joskus liha-aikoina kuului einesherkkuihin. Tämä on zone-tyyppinen ruoka, proteiini- (hyvä)rasvapainotteinen. Valmistus hieman työläämpi, kun tarvitsee tehosekotinta, mutta on sen arvoista. Oisin ollu lähes varma, että ruuassa on perunaa tai linssejä, mutta kaurahiutaleillakin saa ihmeitä aikaan. Kikherneet ja pavut (paitsi mustapavut) ovat mielestäni parhaimmillaan soseutettuna, juuri laatikko/patatyyppisissä ruuissa taikka sitten falafelien muodossa.


-3 dl kypsentämättömiä kikherneitä (600 g kypsiä)
- 150 g sipulia silputtuna
- 1 rkl öljyä
- 2 dl kaurahiutaleita
- 1 dl luomukermaa tai kasvirasvasekoitetta (Go Green)
- 1 dl rypsiöljyä
- 1 luomumuna (alkuper. ohjeessa oli 4)
- 2 rkl punaista thai currytahnaa
- 2 1/2 tl suolaa
- (2 tl anista ) ei ollut kaapissa
- 2 tl basilikaa
- 1/2 tl mustapippuria
- 150 g palsternakkaa raastettuna (korvattiin porkkanalla)
- 2 dl auringonkukansiemeniä

vuokaan


-voita tai margariinia (jauhotettiin seesaminsiemenrouheella)
- noin 1 dl seesaminsiemeniä


Liota kikherneitä vedessä yön yli. Valuta vesi pois ja keitä herneitä raikkaassa vedessä noin tunnin ajan. (tai osta ne
valmiina)

Paista sipulit pannulla öljyssä.


Mittaa kypsät, valutetut kikherneet, paistetut sipulit, kaurahiutaleet, kerma, öljy, munat ja mausteet kulhoon tai monitoimikoneen sekoitusastiaan. Aja seos sauvasekoittimella tai monitoimikoneella tasaiseksi.


Lisää lopuksi palsternakka(tai porkkana)raaste ja auringonkukansiemenet. Jatka soseuttamista hetki, jotta osa siemenistä rikkoutuu, mutta murekkeeseen jää vielä purtavuutta.


Vuoraa pitkänomainen leipävuoka leivinpaperilla: voitele vuoka ensin kevyesti, jotta paperi tarttuu vuokaan. Voitele myös leivinpaperi ja ”jauhota” vuoka seesaminsiemenillä. Kaada mureketaikina vuokaan ja tasoita. Paista vuokaa 175-asteisessa uunissa tunnin ajan.


Anna vuoan jäähtyä hetki ja kumoa se sitten tarjolle. (Koristele mureke esimerkiksi herneenversoilla.)


Helppo vihanneslisuke
("salaatti")

2 kesäkurpitsaa
2 paprikaa
pala purjoa
mango chutneyta

Paista vihannekset pannulla öljyssä ja lisää n. ruokalusikallinen mango chutneyta ja sekoita. Kastike on sokeripitoinen, mutta se ei tässä määrin haittaa. Lisäsin sitä myös marinoidun ja paistetun tofun päälle ja hyvää on!



Kikhernemureke maistuu mainiolta myös huoneenlämpöisenä. Maistuu muuten myös kisuille (johtuen varmaan rasvoista:) )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...