Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

1.4.2009

Harhaan johtamista

Aikomuksenani oli etsiä tietoa erilaisista makeutusaineista, uusimmista tutkimuksista jne ja pääsyin seuraavalle sivustolle: www.hiilaritietoiset.net, jonka ylläpitäjät ovat hiilihydraattitietoisia, ihan taviksia, mutta koonneet kattavasti tietoa aiheesta. Tietopankissa on kirjoituksia syömishäiriöistä lihansyönnin puoltamiseen (ikuisuusaihe). Sivustolla on myös keskustelufoorumi aiheesta kiinnostuneille. Ainakin 2 hyvää juttua (joista pidin täysin uskottavana) löysin tietopankista;

1. Keinotekoiset makeutusaineet sotkevat nälänhallinann
(tästä olin jo aikaisemmin löytänytkin puoltavaa tietoa)

Tästä
löytyy koko artikkeli, jossa kerrotaan mm. tutkimuksesta, jossa light limun juominen lisäsi ylipainon riskiä
" Ensinnäkin ihmiskehoa ei helposti huijata. Keinotekoinen „mikätahansa“, erityisesti makeuttajat, saavat aikaan täsmälleen samat hormonaaliset reaktiot kuin alkuperäinen, oikea aine. Tässä tapauksessa insuliinihormoni tekee piikin aspartaamin tai Splendan (sukraloosi) vuoksi. Tämä johtaa suurempaan varastoituvan rasvan määrään."

Lisää infoa, jos haluat perehtyä aiheeseen (enkuks) tässä

2. Sydänmerkin myöntämisen kriteerit

Oikeesti, pieni läppä toi sydänmerkki. Tiivistettynä sydänmerkin voi saada tuoteryhmä, joka täyttää tietyt kriteerit, kuten rasvan ja sokerin vähäinen määrä tuoteryhmänsä osalta (katsomatta rasvan laatua/kuitua).

Sydänmerkki löytyy näin ollen mm. sokerikorpuista ja rusinapullista kun taas (hyvä) rasvaisille pähkinöille kirjolohelle sitä ei myönnettäisi.

"Järjestelmän tarkoitus on auttaa kuluttajia löytämään parempia vaihtoehtoja kauppojen valikoimista. Parhaat vaihtoehdot ovat tuoreet ja ravinteikkaat raaka-aineet, kuten kasvikset, hedelmät, marjat, kala, liha, kananmuna, rasvat, joissa ei ole mukana keinotekoisesti kovetettuja rasvoja. Tällaiset elintarvikkeet eivät kuitenkaan voi saada sydänmerkkiä. Syynä tähän on todennäköisesti se, että sydänmerkin maksua ei voida periä vain yhdeltä tuottajalta. Kuka maksaisi sydänmerkin paprikalle tai tuoreelle kalalle?"

Merkki ei siis todellakaan takaa, että tuote on terveellinen, lisäksi se maksaa, eli kaikilla ei ole siihen varaa. Diipadaapa koko merkki siis. Tässä koko juttu.

Norja ja Tanska ovat ottaneet käyttöön avaimenreikämerkin, joka Ruotsissa on ollut jo 20 vuotta käytössä, mutta pyh, Suomi torjuu sen, koska sydänmerkki riittää ja on toiminut jo hyvin. Avaimenreikä merkki sallii hieman suuremman suolapitoisuuden, mutta on sokerin suhteen tiukempi sekä ottaa huomioon myös kuitupitoisuuden sekä tyydyttyneen rasvan määrän. Kyllä me täällä Suomessa tiedetään mikä on hyväksi. jep jep.

Tämäkin sydänmerkin saanut Saarioisten pippurikinkku sisältää kyllä vähän rasvaa ja suolaa, mutta sitäkin enemmän lisäaineita: "sianliha, vesi, suola, glukoosisiirappi, stabilointiaineet (E 450, E 451), glukoosi, hiivauute, arominvahventeet (E 621, E 627, E 631), mausteet (mustapippuri, valkopippuri, valkosipuli), hapettumisenestoaine (E 316), säilöntäaine (E 250)". Luonnollista, eikä vain.


Lisäaineisimmista tuotteista tässä, muutenkin asiallinen blogi - jälleen kerran:)

Lähteet: www.diabetes.fi/sivu.php?artikkeli_id=5504), www.hiilaritietoiset.net

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...