Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

11.2.2009

Laskiaispullat (terveellisemmät)

Helou!

Päätinkin tehdä tänään perinteisiä laskiaisherkkuja eli oikein laskiaispullia mantelimassatäytteellä sekä hernekeittoa:) Tämä siksi, että en valitettavasti ole oikeana laskiaisena täällä - vaan lähden Ameriiikan reissuun pariksi viikkoa tällee extempore:) Pullia oon itse leiponut vuosia sitten joten on jo aikakin. Ongelmana usein leipomisessa se, että leivokset tulee usein syötyä enimmäkseen itse ja reilummalla kädellä :(.

Hernekeitto on tosin valmispurkista - onneksi luomua ja lihatonta tietty. Lisäsimme sekaan suoraan tummaa soijarouhetta ja erinomaisen terveellinen ja NOPEA ruoka.

Laskiaispullat (niin terveelliset kun pullat vaan voi olla makua pilaamatta)

5 dl luomumaitoa tai maitojuomaa
50 g hiivaa
1-2 tl suolaa
2 dl luomutäysruokosokeria
1 rkl kardemummaa
1 luomumuna
n.9 dl luomuvehnäjauhoja
n.4 dl Quinoajauhoja
n.150 g voita tai margariinia

Hillotäyte:

2 dl kuohukermaa
½-1 dl
sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 dl rahkaa (1 tlk)
n. 2 dl mansikkahilloa

Mantelitäyte (oma valinta):

n.½ pötkö mantelimassaa
pullansisustaa
1-2 rkl maitoa
2 dl valmiskermavaahtoa (laiska)




Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.

Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Pyörittele pötköksi ja tee paloista pikkupullia. Kohota pullat kaksinkertaisiksi, voitele ne munalla ja koristele raesokerilla ennen paistamista. (Tai jätä raesokeri pois ja laita lopuksi paistetun pullan päälle tomusokeria). Paista pikkupullat n. 225-asteisen uunin keskitasolla 5-10 min.

Halkaise hieman jäähtyneet pullat keskeltä kahtia. Hillotäytettä varten ja laita pullan väliin mansikkahilloa ja kermarahkaa (eli vatkaa sitä varten kerma vaahdoksi, lisää rahka ja sokerit).

Mantelitäytettä varten koverra jokaisesta pullasta vähän sisustaa lusikalla ja nosta kulhoon. Raasta sekaan mantelimassaa ja sekoita joukkoon maitoa niin, että saat sopivan seoksen ja täytä kolot. Voit leikata mantelimassasta myös viipaleita kovertamattoman pullan päälle. Nosta manteliseoksen päälle kermavaahtoa ja sen päälle pullan päällysosa.

Pullista ei tullut kovin makeita, mikä on mielestäni hyvä, koska täytteet ovat sitäkin makeampia. Mutta pelkiltään syötynä suosittelen lisäämään sokerin määrää hieman.




Resepti muunneltuna: http://www.myllynparas.fi/portal/suomi/kuluttajat/reseptit/makeat_leivonnaiset/pullat/laskiaispullat/

Ja tässä lisätietoa halukkaille täysiarvoisesta leivonnasta
http://www.terveydenhoitouutiset.fi/thu0305/6.htm


ja eikun mäkeä laskemaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...